Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2008 Nov 23 - SAPP akan terus berjuang

SAPP akan terus berjuang: Yong

Kota Kinabalu (Nov 23, 2008): Parti Maju Sabah (SAPP) tidak akan berputus asa terhadap perjuangannya untuk mendapatkan lebih banyak pembayaran royalti minyak untuk Sabah walaupun Kerajaan Negeri menyatakan yang ia tidak akan menyusul perkara itu kerana Perjanjian Permbangunan Pertroleum tidak boleh disemak semula.

"Tidak, saya rasa ia tidak akan berakhir di sini, kita akan terus berjuang untuk mendapatkannya ," kata Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee ketika mengulas penjelasan Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman, baru-baru ini bahawa tidak ada peruntukan dalam perjanjian itu yang menyatakan royalti minyak lima peratus itu boleh disemak semula.

Ahli Dewan Undangan Negeri  (Adun) SAPP Luyang, Melanie Chia dan Anggota Parlimen Seppangar , Datuk Eric Majimbun, telah menimbulkan isu its masing-masing di Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen.

"Sedangan Perlembangaan negara boleh  dipinda (jadi) kenapa pula Perjanjian Pembangunan Petroleum itu tidak boleh?,"  kata yong , sambil menambah, walaupun dalam perjanjian itu dinyatakan yang perjanjian itu tidak boleh disemak semula, ia bukan muktaman selagi kedua-dua Kerajaan Negeri dan Persekutuan mencapai persetujaan bersama untuk menyemaknya.

Bercakap kepada wartawan selepas upacara ringkas merasmikan Pusat SAPP Putataan, dekat sini, pada Sabtu, bah dan Sarawak untuk Yong bertanya sama ada salahkah bagi  Sabah dan Sarawak untuk meminta penyemakan semula terhadap perjanjian berat sebelah seperti itu? 

Menurut beliau , Penasihat, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri ANwar Ibrahim juga mempunyai sentimen yang serupa dengan SAPP mengenai isu terebut.

"Pagi tadi (pada Sabtu) kami (para pemimpin SAPP) mengadakan sarapan pagi bersama beliau, untuk mengenali antara satu sama lain dan membincangkan beberapa isu seperti keadaan ekonomi dan pengkajian semula Perjanjian Petroleum itu. Pendirian Anwar dan SAPP adalah sama terhadap isu ini,"katanya.

Sementara itu ditanya sama ada terdapat pelawan rasmi daripada Pakaran  Rakyat untuk SAPP menyertai mereka, Yong berkata: "Tidak ada."

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party