Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2008 Dec 3 - "Buat keputusan segera": Yong

"Buat keputusan segera": Yong

KOTA KINABALU (3 Disember 2008) : Parti maju Sabah (SAPP) menggesa Kementerian Kesihatan segera membuat keputusan muktamad terhadap bangunan Hospital Queen Elizabeth (QEH).

Presidennya, Datuk Yong Teck Lee berkata, oleh kerana "semua pilihan telah dikaji secara terperinci" oleh Kementerian Kesihatan, Jabatan Kerja Raya (JKR) dan para juru runding swasta, maka tidak harus ada sebarang alasan lagi bagi kerajaan untuk membuat keputusan muktamad.

"Bandaraya Kota Kinabalu sekarang ini sudah menjadi bandaraya tanpa hospital besar. Ini adalah tidak wajar sama sekali kepada penduduk Kota Kinabalu dan sesuatu yang mengaibkan bagi kerajaan kita," katanya dalam kenyataan, di sini, pada Selasa.

Yong berkata, kerajaan harus segera membina blok menara berkembar baru yang dicadangkan itu, robohkan blok menara lama dan bina blok baru untuk faedah setengah juta orang yang tinggal di ibu negeri dan kawasan sekitarnya.

Beliau mendakwa, keadaan buruk bangunan QEH itu merupakan kes kecuaian terbaru yang ketara serta kurangnya perancangan lebih awal Kerajaan Persekutuan terhadap perkhidmatan asas yang sepatutnya disediakan kerajaan untuk rakyat.

"Sekarang ini para pesakit dan pelawat ke hospital itu tidak lagi setakat memikirkan tentang lif-lif yang sentiasa roasak. Sekarang ini keseluruhan hospital itu telah sampai ke "tahap kritikal satu penyakit terminal" menurut Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah," katanya.

Yong berkata, penduduk masih ingat setiap kali seorang Menteri Kesihatan yang baru dilantik, lawatan berprofail tinggi ke QEH akan dianjurkan, biasanya serentak dengan acara politik tempatan MCA.

"Tetapi, hospital besar kita telah dibiarkan reput sehingga nyawa kini terdedah kepada risiko dan para pegawai Jabatan Kesihatan Negeri Sabah berada dalam keadaan panik tentang apa yang harus dilakukan berikutnya," tambah beliau.

Yong berkata, jika seperti yang didakwa para profesional yang terlibat dalam penilaian blok menara sedia ada itu, bahawa blok menara itu "sudah menjadi semakin buruk dan berada dalam tekanan stuktur yang teruk", maka perobohan blok sedia ada dan membina blok baru harus dimulakan serta merta, serentak dengan pembinaan blok menara kembar yang dicadangkan itu.

SAPP, katanya, merasa lega apabila mendapat tahu hospital Kinarut yang dicandangkan itu bukannya sebagai pengganti kepada hospital besar (QEH) di Kota Kinabalu, lebih-lebih lagi melihat kepada kedudukan Kinarut yang terlalu jauh dari pusat utama penduduk Bandaraya Kota Kinabalu.

"Adalah lebih baik untuk memperbaiki infrastruktur dan perkhidmatan di kompleks QEH sekarang, kerana pada masa ini keseluruhan kompleks itu tidak begitu mesra pengguna. Selain daripada kekurangan katil hospital dan kemudahan perubatan lain dan kemudahan letak kereta hampir tidak wujud langsung. "Adalah agak sukar untuk masuk dan keluar dari hospital itu.

Jika anda sakit, perjalanan ke wad hospital akan membuatkan keadaan anda bertambah buruk. Bilik-bilik menunggu berkurangan, kantin dan tandas berada dalam keadaan menyedihkan.

"Walaupun kita tahu yang pihak berkuasa dan pengurusan hospital, para doktor dan kakitangan dedikasi terhadap tugas mereka, namum tahap perkhidmatan mereka agak terjejas disebabkan sumber, tenga kerja, peralatan, katil dan perkhidmatan sokongan yang terhad," katanya.

Yong berkata, kakitangan yang bekerja di hospital-hospital Sabah layak mendapat keadaan kerja dan kemudahan yang lebih baik unutk menyediakan penjagaan kesihatan berkualiti kepada rakyat.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party