Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

Tingkah laku negatif anak jalana

Tingkah laku negatif anak jalanan dikhuatiri pengaruhi peribadi anak-anak tempatan

Kota Kinabalu (Dec 24, 2008): Tingkah laku negatif kanak-kanak jalanan yang merupakan anak pendatang asing tanpa izin (PATI) di negeri ini di-khuatiri akan mempengaruhi peribadi anak-anak tempatan.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, antara gejala kurang sihat di kalangan kanak-kanak itu ialah menghidu gam, meng-hisap rokok, mencuri, berjudi dan bergaduh.

“Tingkah laku negatif yang ditunjukkan kanak-kanak PATI ini boleh mempengaruhi kanak-kanak warga tempatan di sekelilingnya. Ini adalah satu perkara yang tidak sihat dan mesti ditangani.

“Mereka membawa bersama bu-daya negatif dari negara asal yang su-dah sebati dengan cara hidup dan bu-daya ini masih terus dipraktikkan wa-laupun ketika berada di negara orang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan kertas kerja pada Majlis Penutupan Seminar Pence-gahan Jenayah 2008 di Auditorium Kompleks Pentadbiran Persekutuan Negeri Sabah, dekat sini hari ini.

Katanya, jika senario tersebut tidak ditangani, kanak-kanak tersebut yang membesar tanpa didikan dan penjagaan yang sempurna apabila dewasa kelak akan menyumbang kepada perbuatan jenayah.

Beliau berkata, kebimbangan itu berasas kerana bagi tempoh Januari hingga November lalu, warga asing yang menyumbang kepada kes-kes jenayah sudah mencecah 25 peratus.

Sementara itu, beliau berkata, me-dia internet adalah penyumbang terbesar kepada berlakunya aktiviti jenayah kerana kandungannya sukar ditapis, disekat atau dihalang tidak seperti media lain.

Menurutnya, bahan-bahan lucah, tahyul, aksi ganas dan pelbagai lagi bahan negatif yang mempengaruhi masyarakat terutamanya golongan muda dan perkara itu akan mewujudkan persekitaran tidak sihat.

“Tidak dapat disangkal lagi ba-hawa keterbukaan dalam globalisasi dunia hari ini merupakan salah satu penyebab berlakunya jenayah salah laku masyarakat secara meluas. Inter-net begitu berpengaruh berbanding media lain kerana sifatnya yang dapat menerobos sempadan negara,” ka-tanya.

Sehubungan itu, beliau berharap, media massa akan memainkan peranan berkesan dalam memerangi je-nayah melalui laporan yang bersifat membina dan bukan sensasi semata-mata.

Jelasnya, pengaruh media kepada masyarakat sangat kuat dan mas-yarakat boleh dibentuk melalui laporan-laporan yang mempunyai nilai kesedaran dan pendidikan walaupun secara umum.

“Melalui media massa, masyarakat boleh dididik mengenai peranan dan tanggungjawab setiap individu dalam memerangi ancaman jenayah. Lang-kah pencegahan jenayah perlu disebarkan.

“Kesedaran pula adalah dengan cara menghebah serta memaparkan kejadian-kejadian jenayah yang ber-laku di sekeliling dan hukuman yang akan diterima oleh penjenayah,” uj-arnya.

Selain itu katanya, pengamal media juga perlu bekerjasama dengan pihak polis dengan menyiarkan artikel yang memberi ilmu, panduan dan kaedah untuk pencegahan jenayah.

(New Sabah Times)

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party