Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Jan 20 - SAPP mahu Kabinet Negeri pastikan PM tunai janji RM1b

SAPP mahu Kabinet Negeri pastikan PM tunai janji RM1b

Kota Kinabalu (Jan 20, 2009): Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa Kabinet Negeri memastikan Perdana Menteri menunaikan janji peruntukan RM1 bilion kepada Sabah demi kepentingan rakyat dan juga negeri.

“Jika tidak Kabinet Negeri harus bertanggungjawab memberi penjelasan kepada rakyat Sabah,” kata presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee.

Yong berkata, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan yang juga presiden Parti Bersatu Sabah juga telah mengesahkan bahawa peruntukan RM1 bilion untuk Sabah seperti yang diumumkan Perdana Menteri pada Mei tahun lalu masih belum ditunaikan.

Katanya, jika Kerajaan BN Sabah gagal mendapatkan RM1 bilion ini, maka ini menunjukkan BN dan para pemimpinnya gagal menjalankan tugas mereka.

“Ia akan merupakan satu lagi pembohongan besar kepada penduduk Sabah. Tidak kira bagaimana banyak gesaan dibuat para pemimpin PBS supaya BN membuat penjenamaan semula, ia tetap tidak akan dapat menghalang kejatuhan Kerajaan BN seperti mana yang diingatkan oleh MP Kalabakan Datuk Seri Ghapur Salleh,” katanya di sini pada Isnin.

Yong berkata, sungguh mengagumkan bagaimana Pairin cuba menjelaskan “1 bilion yang hilang” itu dengan berkata bahawa peruntukan persekutuan dikeluarkan dari semasa ke semasa dan tidak ada sebarang masalah.

“SAPP mempunyai alasan yang baik unuk mengajukan perkara itu kerana SAPP sudah mengesyaki bahawa apa yang dipanggil peruntukan RM1 bilion itu adalah satu penipuan dan tidak ada satu senpun diuntukkan dalam Bajet Tanbahan Persekutuan pada Julai 2008.

“Sekali lagi, RM1 bilion itu tidak termasuk dalam sama ada Bajet 2009 yang dibentangkan pada September 2008 atau pakej rangsangan RM7 bilion pada November oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan,” ulang beliau.

Ketika itu, Yong berkata, Kerajaan negeri dan para menteri seharusnya menggunakan suara SAPP untuk mendesak supaya janji peruntukan RM1 bilion itu ditunaikan segera.

“Jika para menteri BN Sabah pandai menggunakan peluang politik yang ada selepas pilihan raya umum Mac 2008 untuk berjuang untuk Sabah, maka sudah tentu Sabah telah pun menerima RM1 bilion itu berserta hak dan faedah lain.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party