Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Mar 31 - Sabah tiada perubahan walau bajet ratusan bilion

Sabah tiada perubahan walau bajet ratusan bilion

Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee (tengah) menerima borang pembukaan cawangan daripada Alexius Mangka  pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Susulat Sook.Keningau, 31 Mac, 2009: Sabah masih belum nikmati sebarang perubahan pembangunan ketara walaupun Kerajaan Persekutuan mengumumkan kemungkinan memperuntukkan kira-kira RM470 bilion dalam bajet bagi tahun ini dan tahun depan.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, tahap pembangunan di seluruh negeri Sabah masih berada ditakuk lama meskipun Kerajaan Pusat mengumumkan peruntukan sebesar itu.

"Ini sama seperti guruh berdentuman kuat silih berganti dilangit tetapi hujan tidak juga turun-turun," katanya berseloroh disambut dengan tepukan gemuruh dari lebih 800 masyarakat Bumiputera di Kampung Sunsulat Sook, dekat sini, semalam.

Bekas Ketua Menteri itu mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan Persekutuan Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa kira-kira RM200 bilion lagi akan diperuntukan di bawah Bajet 2010, menjadikan peruntukan menjana ekonomi negara mencecah sekitar RM470 bilion bagi tempoh dua tahun.

Ini berikutan pengumuman peruntukan RM206 bilion di bawah Bajet 2009 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi serta dua pakej rangsangan masing-masing berjumlah RM7 bilion dan RM60 bilion yang diumumkan Najib sebelum ini.

Najib yang dinobatkan sebagai Presiden Umno baru, berkata kerajaan yakin usaha-usaha melalui empat kumpulan peruntukan itu berjumlah sekitar RM470 bilion akan mampu untuk menjanakan ekonomi dengan lebih baik.

Masyarakat Kampung Susulat Sook  membanjiri Majlis Pemimpin Bersama Rakyat SAPP"Walaupun begitu, keberkesanannya masih bergantung kepada situasi ekonomi luar negara," katanya ketika menggulung perbahasan usul ekonomi di Perhimpunan Agung Umno 2008 di Kuala Lumpur beberapa hari lalu.

Teck Lee berkata, Sabah sepatutnya merasai kepesatan dalam semua aspek pembangunan tetapi malangnya perkara itu tidak berlaku walaupun Kerajaan Pusat mengumumkan peruntukan sebesar itu yang sebahagian kecil sepatutnya disalurkan ke negeri ini.

"Bukan setakat tidak ada hujan yang kelihatan malah peruntukan khas sebanyak RM1 bilion seperti yang dijanjikan Abdullah ketika berkunjung ke negeri ini sempena Pesta Menuai pada Mei tahun lalu juga masih tidak kelihatan," tambah Teck Lee.

Katanya, peruntukan sebesar itu jika dicampur dengan peruntukan khas tersebut sudah pasti dapat membina Hospital Nabawan dan Hospital Umum baru di Kota Kinabalu bagi menggantikan Hospital Queen Elizabeth (QEH) yang didapati tidak selamat diduduki apabila menara utama rosak.

Beliau berkata, kes QEH itu menyebabkan para pesakit di Kota Kinabalu dipindahkan ke hospital di daerah lain seperti Papar, Tuaran dan beberapa lagi yang jauh dan menyusahkan.

"Ini seolah-olah memberitahu para penduduk sekitar Kota Kinabalu supaya jangan sakit dahulu kerana tidak ada kemudahan kesihatan yang mencukupi pada masa ini," katanya.

Yong berkata, SAPP mendapati Sabah masih ketinggalan jauh dari segi pembangunan jika dibandingkan dengan Semenanjung walaupun Kerajaan Persekutuan mengumumkan jumlah peruntukkan yang sangat besar itu.

Beliau memberitahu, SAPP akan terus berjuang bagi memastikan Sabah mendapat nikmat pembangunan sama seperti Semenanjung dengan peruntukan seperti itu.

Turut hadir dimajlis itu antaranya, dua Timbalan Presiden SAPP, Datuk Eric Majimbun dan Datuk Liew Teck Chan, tiga Naib Presiden, Don Chin, Datuk Frankie Chong dan Datuk Chua Soon Bui, Ketua Penerangan Chong Pit Fah, Ketua Pemuda Edward Dagul dan beberapa Ahli Majlis Tertinggi parti.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party