Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 3 - Subsidi baru beras diskriminasi terhadap Sabah dan Sarawak

Subsidi baru beras diskriminasi terhadap Sabah dan Sarawak

Kota Kinabalu, 3 April 2009: Sabah dan Sarawak diperlakukan seperti anak tiri oleh Kerajaan Persekutuan berikutan pengumuman program subsidi pengeluaran beras untuk pengilang, kata Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee.

Katanya, melalui program itu para pengilang di Sabah hanya mendapat RM12.9 juta manakala Sarawak RM8.4 juta tetapi Semenanjung Malaysia mendapat RM360 juta.

“Jumlah RM360 juta adalah 30 kali lebih besar berbanding jumlah subsidi bagi Sabah dan 40 kali lebih besar berbanding Sarawak,” katanya, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Bekas Ketua Menteri itu berkata, para pengilang di Sabah dan Sarawak mendapat subsidi sebanyak RM600 setan manakala rakan mereka di Semenanjung Malaysia mendapat RM750 setan.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam mengenai program itu dan kadar subsidi baru bagi beras Super Tempatan 15% (ST 15).

Bagaimanapun, Muhyiddin tidak menyatakan kadar baru subsidi beras ST 15 itu yang dilaporkan lebih rendah.

“Tidak hairan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah mengeluh pada tahun lalu kerana kementerian beliau tidak dapat melakukan yang terbaik untuk pengeluaran beras negeri ini kerana kekurangan dana,” tambah Teck Lee.

Katanya, lebih sedekad sehingga Jun tahun lalu, rakyat Malaysia di sebelah sini terpaksa membayar RM200 juta lagi setiap tahun kepada BERNAS Corporation, pengimport tunggal beras di negara ini untuk beras yang diketahui berkualiti rendah.

Beliau berkata, pihak berkenaan hingga kini enggan menjawab persoalan seperti kenapa rakyat disebelah sini mesti membayar lebih untuk beras berkualiti rendah dan kenapa BERNAS diberi monopoli mengimport dan mengeksport beras di negara ini.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party