Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 3 - Sabah nanti PM baru Datuk Seri Najib penuhi janji

SAPP: Sabah nanti PM baru Datuk Seri Najib penuhi janji

Kota Kinabalu, April 3, 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) jangka semua pemimpin Barisan Nasional (BN) mengalu-alukan perlantikan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri ke-enam, kata Presidennya Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee.

Beliau berkata, para pemimpin BN itu merupakan mereka yang telah memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri ke-lima walaupun SAPP telah menyatakan hilang kepercayaan terhadap Abdullah pada Jun tahun lalu.

"Satu-satunya harapan SAPP terhadap para pemimpin Sabah dalam kerajaan BN ialah agar mereka menggunakan sebaiknya era Najib untuk kepentingan sah negeri ini.

"Perkara yang saya tidak dapat lupakan terhadap Abdullah ialah janji RM1 bilion peruntukan khas pada Mei tahun lalu yang dilihat sebagai umpan untuk kekal berkuasa. Pada hakikatnya, peruntukan itu masih belum kelihatan.

"Kes itu merupakan satu cara kepimpinan bekas Perdana Menteri itu yang mendatangkan banyak masalah kepada negara dan keputusan beliau menaikkan harga minyak keterlaluan secara mendadak menyebabkan ramai rakyat mengalami keperitan hidup," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Teck Lee berkata, janji tidak tertunai seperti menyelesaikan masalah pendatang asing tanpa izin (Pati) dan membatalkan saluran gas dari Kimanis ke Bintulu Sarawak merupakan legasi perit rakyat Malaysia di Sabah terpaksa hadapi untuk satu jangka masa panjang.

Katanya, rakyat Malaysia pasti tidak lupa kegagalan pentadbiran Abdullah mencapai kataputus terhadap penggunaan bahasa Inggeris dalam matapelajaran Matematik dan Sains yang telah memberi kesan terhadap masa depan ramai generasi muda.

Katanya, tidak ada komitmen menyelesaikan masalah Hospital Queen Elizabeth (QEH) boleh membunuh rakyat secara perlahan ketika ini.

Beliau mendakwa, para pengamal perubatan berkata ada kalangan pesakit QEH telah menemui ajal.

"Ini adalah satu kecuaian dipihak pembuat dasar dan contoh utama kerajaan BN di bawah kepimpinan Abdullah," kata Teck Lee.

Katanya, rakyat Sabah berharap sangat agar Najib dapat memenuhi keperluan seperti pembinaan sebuah hospital umum di sini dan hospital daerah di Nabawan.

Teck Lee berkata, SAPP akan terus berjuang agar kepentingan sah rakyat Malaysia di Sabah dipenuhi seperti terkandung dalam deklarasi 8 perkara parti.

Katanya, SAPP akan terus berjuang bagi mendapatkan kuasa autonomi Sabah dan politik tanpa perkauman.

Katanya, ketidakseimbangan sosio-ekonomi seperti kos hidup tinggi, kadar kemiskinan tinggi, pendidikan berkualiti rendah dan penjagaan kesihatan serta masalah social disebabkan Pati mesti diutamakan dalam agenda nasional.

Beliau berkata, dasar diskriminasi seperti subsidi berat sebelah terhadap beras Super Tempatan 15%, ketidak wujudan skim pelupusan kereta dan rebat minyak yang tamat mesti diketepikan.

Katanya, dasar berat sebelah seperti Kabotaj dan dasar mementingkan keuntungan FELDA juga mesti dikaji semula dengan segera.

"Pentadbiran baru pimpinan Najib perlu segerakan Borneosasi perkhidmatan awam Persekutuan di Sabah dan Sarawak seperti dikatakan dalam pembentukan Malaysia pada 1963," tambah Teck Lee.

Katanya, SAPP akan meneruskan agenda agar Labuan dikembalikan kepada Sabah dan royalty minyak dinaikkan sehingga 20%.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party