Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 6 - SAPP ketengah usul berikutan insiden bakar bendera

SAPP ketengah usul berikutan insiden bakar bendera

Helaian bendera terbakar dijumpaiKota Kinabalu, 6 April, 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) akan mengetengahkan usul di Dewan Undangan Negeri dan Parlimen melalui wakil rakyatnya supaya Kerajaan Persekutuan memastikan Filipina menggugurkan tuntutan terhadap Sabah .

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) SAPP bagi Luyang dan Likas Melanie Chia dan Datuk Liew Teck Chan serta Ahli Parlimen parti itu bagi Sepanggar dan Tawau, Datuk Eric Majimbun dan Datuk Chua Soon Bui akan membuat usul itu di sidang Dewan Undangan Negeri dan Parlimen akan datang.

Sidang Dewan Undangan Negeri akan bermula pada 16 April ini.

"Tindakan mengetengahkan usul itu sangat penting untuk memastikan status Sabah ," kata mereka dalam satu kenyataan bersama, di sini hari ini.

Bendera berwarna merah berlambangkan singaMereka berkata, tindakan itu dibuat berikutan kes seorang lelaki yang mendakwa sebagai waris Sultan Sulu dan 11 lelaki lain di tangkap polis Lahad Datu baru-baru ini kerana membakar bendera Sabah dalam dua perhimpunan haram berasingan.

"Kami tidak tahu motif sebenar mereka, tetapi status ketua kumpulan itu yang mendakwa sebagai waris Sultan Sulu adalah sangat membimbangkan," kata pemimpin SAPP itu.

Mereka berkata, masa telah tiba bagi Kerajaan Persekutuan menyelesaikan masalah kebanjiran pendatang asing tanpa izin di negeri ini agar sebarang insiden tidak diingini dapat dielakkan.

Menurut mereka, bekas Presiden Filipina Ferdinand Marcos dilaporkan telah menyatakan bahawa kerajaan beliau sudah menggugurkan tuntutan terhadap Sabah beberapa dekad lalu.

Warga Malaysia di Sabah mengambil berat apabila agensi berita asing melaporkan pada tahun lalu bahawa pemimpin Filipina ketika ini, Presiden Gloria Arroyo Macapagal, tidak pernah membuat sebarang ketetapan samada mengiktiraf atau sebaliknya kenyataan Marcos itu.

Wakil rakyat SAPP itu seterusnya berkata status Sabah sangat penting kerana boleh membuat semua warga Malaysia yang tinggal di negeri ini berada dalam keadaan aman jika Filipina telah secara rasminya menggugurkan tuntutan terhadap Sabah .

Pada Sabtu, polis Lahad Datu telah menahan 12 lelaki termasuk seorang lelaki yang mendakwa sebagai waris Sultan Sulu kerana membakar beberapa helai bendera Sabah.

Ketua polis daerah Lahad Datu Supt Md Suhaimi Abdul Rahman berkata, pada kira-kira jam 8.40am, polis menerima maklumat bahawa sekumpulan lelaki telah membakar enam helai bendera Sabah di hadapan pasar besar dan sebuah supermarket.

Suhaimi berkata, beberapa lelaki juga dilihat membawa bendera berwarna merah berlambangkan singa.

Katanya, sebaik sahaja polis sampai ditempat kejadian, para lelaki itu melarikan diri dan helaian bendera terbakar turut dijumpai.

Suhaimi menambah, beberapa suspek dilihat lari menghala ke ibu pejabat polis daerah dan mereka seterusnya ditangkap serta disiasat kerana perhimpunan haram.

"Kami masih menyiasat motif mereka tetapi seorang lelaki berumur 41 tahun yang dikatakan sebagai ketua kumpulan itu juga mendakwa sebagai waris Sultan Sulu," katanya.

Katanya, suspek berusia diantara 14 tahun dan 41 tahun. Lebih dari 80 anggota polis dikerahkan dengan serta merta mengawal bandar itu berikutan insiden tersebut.

Pemimpin SAPP itu berkata, kewarganageraan semua suspek perlu disiasat untuk memastikan samada mereka rakyat Malaysia atau orang asing memegang Kad Pengenalan Malaysia .

Mereka berkata, kes pembunuhan seorang lelaki di Tingkayu, oleh rakyat asing yang telah melarikan diri ke negara jiran baru-baru ini kerana pertelingkahan terhadap tanah juga sesuatu yang patut diambil kira.

Mereka menambah, tindakan menyalahi undang-undang rakyat asing itu yang menjadikan negeri ini sebagai tempat berteduh dan punca rezeki tidak patut dimaafkan.

Kerajaan tidak seharusnya membiarkan kejadian seperti itu berlaku dan berulang kerana keselamatan negara ini boleh terjejas, kata mereka.

Pihak Kerajaan, terutamanya, pasukan keselamatan mesti bertindak menghentikan sebarang kejadian seumpama itu kerana ia boleh menjadi insiden lebih serius.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party