Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 23 - Selesaikan masalah Hospital QEH dengan segera

Selesaikan masalah Hospital QEH dengan segera

KOTA KINABALU, Apr 23, 2009: Perkhidmatan penjagaan kesihatan di Sabah yang terjejas teruk berikutan masalah yang membelenggu Hospital Queen Elizabeth (QEH) hanya dapat diselesaikan melalui campurtangan pemimpin tertinggi negara Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Najib Tun Razak.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Luyang, Melanie Chia berkata, masalah itu telah berlarutan selama enam bulan tetapi para pemimpin Sabah dan Menteri Kesihatan masih belum mampu mencari jalan penyelesaian sehingga ke hari ini bagaimana perkhidmatan yang amat diperlukan itu dapat dipulihkan dengan segera.

"Satu keputusan muktamad yang amat diperlukan dari Kementerian Kesihatan masih belum kelihatan dan oleh itu campurtangan Perdana Menteri sudah tentu dapat menyelesaikan isu itu," katanya ketika ditemui selepas menyampaikan ucapan perbahasan pada sidang Dewan Undangan Negeri di sini, hari ini.

Katanya, Perdana Menteri adalah pemimpin sesuai menyelesaikan masalah itu kerana para pemimpin Sabah dan Menteri Kesihatan telah saling bertemu dan membincangkan masalah itu samada di sini atau di Kuala Lumpur tetapi kata putus agar masalah itu dapat diselesaikan dalam masa terdekat masih belum mampu dicapai.

Chia mencadangkan Kerajaan Negeri menjemput Perdana Menteri melawat Sabah dengan segera dan melihat sendiri masalah yang menimpa rakyat selepas perkhidmatan penjagaan kesihatan di sini terjejas teruk ekoran masalah menara utama QEH yang didapati tidak selamat diduduki masih belum ada penyelesaian konkrit.

Katanya, Perdana Menteri selepas melihat keadaan rakyat dan perkhidmatan di sini sudah pasti membuat satu keputusan muktamad dengan serta merta supaya masalah itu selesai segera kerana Menteri Kesihatan masih belum berupaya mencari jalan penyelesaian.

Beliau berkata, jawapan Ketua Menteri pada sesi soal jawab kelmarin bahawa RM70 juta diperuntukkan untuk menangani masalah itu melalui langkah jangka pendek yang memakan masa selama satu tahun masih tidak memadai kerana tidak diketahui samada masalah itu dapat diselesaikan dalam tempoh tersebut.

"Apa yang membimbangkan ialah jika tempoh masa langkah jangka pendek itu dilanjutkan dan jika ini berlaku sudah pasti rakyat yang memerlukan rawatan kesihatan akan bertambah derita.

Adakah kita sanggup melihat para pesakit menemui ajal kerana tidak sempat mendapatkan rawatan yang diperlukan? Situasi yang tidak menyenangkan ini pasti dapat dielakkan jika ada campur tangan dari Perdana Menteri," katanya.

Hospital itu, satu-satunya hospital rujukan utama di Sabah disahkan tidak selamat diduduki pada penghujung tahun 2008 sehingga memaksa para pesakit dipindahkan ke beberapa hospital daerah seperti di Tuaran, Kota Belud, Papar, Sipitang, Keningau dan hospital swasta berdekatan.

Kerajaan Sabah telah memberi beberapa cadangan kepada Kementerian Kesihatan tetapi tidak ada satu keputusan muktamad dibuat, katanya.

Chia berkata, langkah jangka panjang yang diberitahu Ketua Menteri seperti pembinaan Menara Kembar di tapak QEH dan Hospital Umum baru di Kinarut yang kedua-duanya boleh menyediakan 1,361 buah katil dilihat masih belum dapat memenuhi keperluan perkhidmatan penjagaan kesihatan di negeri ini.

Katanya, pembinaan Menara Kembar itu tidak diketahui bila akan dimulakan manakala Hospital Kinarut dikatakan hanya akan dibina dalam tempoh Rancangan Malaysia Ke-Sepuluh (2011-2015) dan belum ada kepastian samada pada awal atau akhir RMK10.Katanya, bekas Timbalan Menteri Kesihatan ketika melawat negeri ini sedikit masa dulu berkata bandaraya ini memerlukan sekurang-kurangnya 1,500 buah katil menjelang 2012 dan kenyataan itu sudah jelas memperlihatkan keperluan mendesak perkhidmatan penjagaan kesihatan di Sabah yang belum pasti dapat dipenuhi.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party