Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 23 - Perjanjian royalti minyak perlu dikaji semula

Perjanjian royalti minyak perlu dikaji semula

KOTA KINABALU, 23 April 2009: Perjanjian royalti minyak dengan Petroliam Nasional (Petronas) perlu dikaji semula agar Sabah diberi royalti lebih tinggi berbanding dengan hanya lima peratus sejak lebih 30 tahun lalu.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Luyang, Melanie Chia berkata, tidak ada sebab perjanjian berat sebelah itu tidak boleh dikaji semula kerana selama ini Petronas mengaut keuntungan besar manakala Sabah hanya mendapat sedikit imbuhan.
 
"Sudah tiba masanya perjanjian dengan Petronas dikaji semula dan royalti minyak kepada Sabah dari lima peratus dinaikkan kepada 20 peratus. Sedangkan perlembagaan juga boleh diubah apakan lagi perjanjian seperti itu. Apa yang perlu ialah persetujuan kedua-dua pihak  secara ikhlas yakni Petronas (Kerajaan Persekutuan) dan Kerajaan Sabah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan bahas pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, hari ini.
 
Katanya, Sabah sepatutnya mendapat royalti sebanyak 20 peratus sejak dahulu lagi oleh kerana negeri ini telah menyumbang sejumlah besar kepada pembangunan ekonomi Malaysia.

Katanya, Sabah merupakan pengeksport utama minyak negara sejak beberapa dekad lalu tetapi hanya mendapat royalti kecil sahaja apabila perjanjian ditandatangani dengan Kerajaan Persekutuan melalui Petronas pada tahun 1976.

Chia berkata, pada persidangan tahun lalu, beliau telah menggesa Kerajaan Sabah meminta Kerajaan Persekutuan menaikkan royalti itu supaya negeri ini mempunyai dana mencukupi untuk melaksanakan projek-projek pembangunan.

Katanya, Kerajaan Persekutuan enggan menaikan royalti itu dengan alasan bahawa Kerajaan Pusat telah memberi peruntukan yang banyak  kepada Sabah dan boleh menambah peruntukan itu melalui peruntukan tahunan atau pun Bajet Tahunan jika perlu.

"Royalti minyak dan peruntukan tahunan adalah berbeza.
Royalti minyak adalah hasil secara langsung kepada kerajaan Sabah berdasarkan hasil pendapatan Petronas dan di masukkan ke dalam kumpulan wang yang disatukan (consolidated fund) dan diurus oleh Kementerian Kewangan Sabah, manakala peruntukan tahunan atau bajet Persekutuan diurus oleh Pusat, dan ia memerlukan banyak lobi melobi serta tertakluk kepada kepentingan politik," katanya.

Menyentuh tentang Dasar Kabotaj, Chia berkata, dasar itu perlu dimansuhkan kerana menjadi punca harga barangan di negeri ini melambung tinggi serta menyekat perkembangan ekonomi Sabah.

Katanya, Surcaj yang dikenakan di Pelabuhan Kontena Bersepadu Sepanggar harus diturunkan ketahap minima agar kos mengimport barangan murah sekaligus dapat menurunkan harga barangan di negeri ini.

Katanya, cadangan  perkhidmatan hub domestik dimana semua kontena import perlu singgah di Pelabuhan Kontena Bersepadu Sepanggar terlebih dulu sebelum ditarik dengan baj ke Sandakan, Tawau dan Lahad Datu mesti dibatalkan agar kos tidak meningkat dengan mendadak.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party