Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 23 - Selesai isu tuntutan Filipina terhadap Sabah

Selesai isu tuntutan Filipina terhadap Sabah

KOTA KINABALU, Apr 23, 2009: Kerajaan Persekutuan perlu menyelesaikan isu tuntutan Filipina terhadap Sabah yang dilaporkan masih belum digugurkan secara rasmi agar kerisauan rakyat di negeri ini berakhir.Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Likas, Datuk Liew Teck Chan berkata, Kuala Lumpur harus menyelesaikan isu itu kerana ada kemungkinan sebilangan pendatang asing tanpa izin (Pati) dan warga Filipina yang datang dari negara itu berpegang kepada kepercayaan bahawa Sabah adalah juga negara mereka.

"Perkara seperti pembayaran sewa tahunan sebayak RM5,000.00 kepada waris Sultan Sulu masih berterusan dan laporan akhbar melalui blog dan laman Web pada 16 Disember 2007 mendakwa Setiausaha Hal-Ehwal Luar Filipina, Blas Ople, menegaskan tuntutan negaranya terhadap Sabah tidak pernah digugurkan.

"Serta Sultan Sulu baru di Selatan Filipina dilaporkan sebagai berkata bahawa beliau akan berjuang untuk mendapatkan semula Sabah dari Malaysia kerana mendakwa mempunyai hak terhadap negeri ini sangat merisaukan dan perlu diselesaikan," katanya.Beliau berkata demikian ketika sesi perbahasan pada sidang Dewan Undangan Negeri di sini, hari ini.

Teck Chan berkata, Kerajaan Filipina adalah serius dan masih berpegang kepada tuntutan itu dan telah pun menjadi agenda negara mereka untuk meneruskan tuntutan terhadap Sabah.Katanya, walau pun tuntutan waris Sultan Sulu dengan tuntutan kerajaan Filipina adalah berasingan namun ia adalah suatu perkara yang tidak boleh di ambil ringan walau pun Kerajaan Malaysia tidak iktiraf apa jua tuntutan Filipina terhadap Sabah.

"Saya amat kuatir bahawa disebabkan tuntutan ini masih di bangkit oleh Filipina maka selagi itulah masalah pendatang tanpa izin dari Filipina akan terus bermaharajalela di Sabah.

Kemungkinan besar mereka juga mempunyai perasaan atau secara sikologinya menuntut bahawa negeri Sabah juga adalah negeri mereka," katanya.Katanya, semua pihak sedia maklum bahawa masalah Pati telah menghantui pemikiran dan perasaan rakyat Sabah buat sekian lama, kehadiran mereka telah membawa berbagai masalah khususnya keselamatan dan sosial tanpa henti.Katanya, peristiwa membakar bendera negeri Sabah di Lahad Datu oleh sekumpulan orang yang memiliki Mykad adalah satu perbuatan biadab dan telah mencabul kehormatan dan kedaulatan negara.

"Saya difahamkan mereka telah ditangkap dan mungkin akan didakwa atas kesalahan perhimpunan haram sahaja. Jika ini benar adalah amat dikesali sebab jika perbuatan ini diambil ringan sahaja maka saya kuatir kejadian ini mungkin akan berulang lagi, mereka telah membuat provokasi dan menghasut dalam satu keadaan yang boleh membawa kemarahan rakyat Sabah untuk bertindak terhadap mereka. Mereka sepatutnya didakwa atas Akta Hasutan," katanya.Teck Chan berkata, pelantikan Datuk Anifah Aman sebagai Menteri Luar diharap dapat membantu menyelesaikan isu itu

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party