Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 24 - SAPP: Gugurkan tuntutan terhadap Sabah

SAPP: Gugurkan tuntutan terhadap Sabah

KOTA KINABALU, 24 April 2009: Kerajaan Persekutuan perlu memberi tekanan kepada Filipina supaya negara jiran itu menubuhkan pejabat konsulat di Sabah agar tuntutan terhadap negeri ini gugur secara rasmi.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Yong Teck Lee berkata, tekanan terhadap Filipina diharap dapat mendorong negara jiran itu menubuhkan sebuah pejabat konsulat di Sabah.

Katanya, tuntutan terhadap Sabah akan gugur dengan sendirinya apabila sebuah pejabat konsulat ditubuhkan di negeri ini.

"Saya cadangkan tekanan saraf dikenakan terhadap Filipina seperti menutup pejabat konsulat Malaysia di Davao di selatan negara itu manakala perkhidmatan feri antara Mindanao juga di selatan negara jiran itu dan Sabah digantung.

"Segala bantuan dari Malaysia kepada negara jiran itu yang disalur melalui Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC) juga patut digantung," katanya.

Bekas Ketua Menteri itu berkata demikian pada satu sidang media di ibu pejabat SAPP di Bornion Centre, Luyang, di sini, hari ini.

Katanya, parti SAPP berpendapat tekanan seperti itu berupaya memaksa Filipina mengugurkan tuntutan terhadap Sabah walaupun Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengiktiraf bahawa Sabah adalah sebahagian dari Malaysia pada 1963.

Teck Lee berkata, Brunei dan Indonesia malah Jepun mempunyai pejabat konsulat penuh di Sabah tetapi Filipina walaupun sebuah negara jiran tidak mempunyai pejabat konsulat di negeri ini.

Katanya, keengganan Filipina menubuhkan sebuah pejabat konsulat di Sabah menunjukkan dengan jelas bahawa mereka ingin menghidupkan semula tuntutan terhadap negeri ini.

Katanya, negara-negara jauh seperti Perancis, Denmark, Slovakia, British, Finland, Switzerland, Panama, Bangladesh dan Australia telah mempunyai pejabat konsulat di Sabah tetapi tidak Filipina.

Teck Lee berkata, Filipina bukan sahaja belum mengugurkan secara rasmi tuntutan terhadap Sabah malah dilaporkan sedang berusaha menghidupkan semula tuntutan itu dengan beberapa cara yang antaranya boleh menjejas keselamatan Malaysia.

Beliau berkata, tuntutan terhadap Sabah muncul semula apabila beberapa orang membakar bendera Sabah di Lahad Datu pada 4 April lalu dan 'sijil lahir' diberikan kepada kanak-kanak yang lahir di negeri ini oleh pihak berkuasa asing.

Katanya, beberapa bahan bercetak serta website secara terbuka mengatakan Sabah bukan sebahagian dari Malaysia juga adalah sebahagian daripada cubaan menghidupkan semula tuntutan terhadap Sabah.

Katanya, tindakan Filipina mengetengahkan isu bahawa tuntutan negara itu terhadap kedaulatan Borneo Utara (Sabah) mungkin tercabar apabila kes tuntutan Pulau Ligitan dan Sipadan diantara Malaysia dan Indonesia didengar di Mahkamah Antarabangsa (ICJ) menunjukkan mereka cuba menghidupkan semula tuntutan terhadap negeri ini.

"Isu sebenar di sini ialah tentang keselamatan. Konflik mungkin berlaku pada masa hadapan sebahagiannya disebabkan oleh harapan kosong segelintir rakyat Filipina dan pendatang asing tanpa izin di negeri ini bahawa mereka adalah waris sah Sabah dan bukannya warga Malaysia," katanya.

Teck Lee berkata, Filipina juga didapati masih menghidupkan tuntutan terhadap Sabah secara efektif melalui perang psikologi apabila Sabah (North Borneo) tidak disebut sebagai sebahagian dari Malaysia dalam peta rasmi negara itu.

Katanya, tindakan seperti itu boleh memberi persepsi kepada rakyat Filipina bahawa terdapat sebuah tempat bernama Sabah yang menjadi sebahagian dari wilayah negara jiran itu.

Katanya, SAPP juga kesal apabila pihak berkuasa membebaskan tanpa mendakwa orang yang membakar bendera Sabah di Lahad Datu baru-baru ini.

"Membakar bendera Sabah dan akhbar The New Sulu Times serta beberapa website yang mempromosikan tuntutan terhadap Sabah adalah elemen anti-Malaysia yang boleh menjadi ancaman terhadap keselamatan negara ini dimasa hadapan.

"Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya memandang rendah ancaman yang bakal terjadi nanti," katanya.

Katanya, tindakan tegas perlu diambil terhadap mereka yang membakar bendera Sabah, penerbit akhbar dan pengendali website itu agar tidak ada sebarang pihak dengan sesuka hati mencanang elemen anti-Malaysia yang boleh membawa bahaya kepada negara ini.

Katanya, walaupun permit penerbitan akhbar itu telah ditarik balik tetapi mereka masih boleh menerbitkan akhbar lain dengan nama lain.

Turut hadir dua Timbalan Presiden SAPP, Datuk Eric Majimbun dan Datuk Liew Teck Chan, Naib Presiden Datuk Frankie Chong, Ketua Penerangan Chong Pit Fah, Ketua Wanita Melanie Chia dan Ketua Pemuda Edward Dagul.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party