Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Apr 30 - SAPP: Dr. Yee tidak ada rekod membanggakan

SAPP: Dr. Yee tidak ada rekod membanggakan

Kota Kinabalu, 30 April 2009: Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat Datuk Dr. Yee Moh Chai mengintai mengambilalih jawatan Timbalan Ketua Menteri daripada Datuk Raymond Tan kerana memberi pujian melangit terhadap Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Kenyataan Dr. Yee bahawa Musa telah melakukan lebih banyak kebaikan kepada masyarakat Cina berbanding bekas para Ketua Menteri dari kaum itu sendiri menjelaskan niat sebenar Menteri itu, kata Ahli Majlis Tertinggi Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk David Chong Ket Sui.

Katanya, Dr. Yee membuat pujian itu kerana beliau merupakan ahli Kabinet Negeri dari kaum Cina yang paling lama berkhidmat dan melihat dirinya sebagai orang yang paling layak menggantikan Tan apabila masa yang ditunggu tiba.

Ket Sui berkata, Dr. Yee selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Api-Api juga didapati memperagakan gambar besar Musa apabila menganjurkan perayaan Tahun Baru Cina di Jalan Gaya di sini setiap tahun.

Katanya, pelaburan Dr. Yee selaku Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) itu bakal membawa habuan apabila Musa melantiknya sebagai Timbalan Ketua Menteri kuota kaum Cina apabila masanya tiba.

"Menteri dari kaum Cina sepatutnya mengurangkan masa melobi jawatan dan memberi tumpuan menyelesaikan masalah rakyat seperti kekurangan bekalan tenaga yang membawa banyak kerugian, keadaan teruk perkhidmatan penjagaan kesihatan.

"Kemerosotan ekonomi dan kadar jenayah tinggi serta masalah kehadiran pendatang asing tanpa izin (PATI) yang tidak ada penyelesaian sehingga kini," katanya, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Ket Sui berkata, Dr. Yee sering mengetengahkan isu berkaitan PATI ketika PBS dipihak pembangkang tetapi tiba-tiba senyap setelah parti itu menyertai semula Barisan Nasional (BN), gabungan pemerintah ketika ini.

Mengenai karnival perayaan Tahun Baru Cina di Jalan Gaya, Ket Sui berkata, Dr. Yee sepatutnya merasa malu apabila mengatakan karnival itu membawa manfaat besar kepada masyarakat Cina apabila dianjur oleh Kerajaan dibawah seliaan beliau.

Ket Sui selaku Pengerusi CLC Api-Api SAPP berkata, aktiviti kebudayaan Cina di Jalan Gaya sudah menjadi lumrah sejak pemerintahan Kerajaan Berjaya dan PBS ketika Dr. Yee masih belajar di luar negara.

Katanya, pelbagai aktiviti kebudayaan Cina semasa pemerintahan kerajaan BN pasca 1994 seperti perayaan Kuih Bulan pasti diadakan di Jalan Gaya.

Katanya, banyak karnival Tahun Baru Cina dan perayaan suku kaum Cina anjuran badan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan masyarakat Cina diadakan di seluruh Sabah seperti di Padang Merdeka di sini, Sandakan, Tawau, Keningau, Lahad Datu dan daerah lain sejak dulu lagi.

Beliau berkata, apa yang dilakukan Dr. Yee di Jalan Gaya dengan menggunakan dana ADUN tidak dapat menandingi kerja keras dan sumbangan ikhlas masyarakat Cina sejak beberapa dekad lalu.

Kenyataan Dr. Yee yang menekankan bahawa setiap Menteri tidak perlu memperbesar-besarkan sumbangan mereka terhadap masyarakat Cina bertentangan dengan beliau yang mengukir namanya pada kerusi logam di Luyang di sini dengan niat memberitahu masyarakat selama-lamanya akan sumbangan beliau, kata Ket Sui.

Ket Sui berkata, beberapa papan tanda memberitahu rakyat sumbangan Dr. Yee terhadap pembinaan beberapa perhentian bas sekolah, padang permainan dan tong sampah kitar semula walaupun menggunakan dana wakil rakyat juga bertentangan dengan prinsip itu.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party