Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 May 1 - Sabah perlu bekalan tenaga dari Sarawak bukannya Indonesia atau Brunei

Sabah perlu bekalan tenaga dari Sarawak bukannya Indonesia atau Brunei

Kota Kinabalu, 1 Mei 2009: Catuan bekalan tenaga semasa difahamkan akan berlanjutan sehingga Jun yang pasti membangkitan kemarahan rakyat dan lebih teruk lagi apabila Sabah Electricity Sdn. Bhd. (SESB) telah mengaku menghentikan penyaluran bekalan ke Pantai Timur melalui sistem grid beberapa hari lalu.

Sabah, negeri terbanyak mengalami masalah bekalan letrik di negara ini, sepatutnya mendapat bekalan tenaga dari empangan Bakun atau empangan Murum, kedua-duanya di Sarawak, dan bukannya Indonesia atau Brunei, untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Luyang, Melanie Chia berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sepatutnya memberi pertimbangan supaya bekalan tenaga dari empangan itu di salurkan ke Sabah kerana masalah bekalan masih berlaku sejak sekian lama.

"Sabah amat memerlukan bekalan tenaga itu dan bukannya Kalimantan atau Brunei. Penyaluran bekalan dari Sarawak adalah langkah terbaik menangani masalah kekurangan tenaga di Sabah," kata, Chia yang juga Ketua Wanita Parti Maju Sabah (SAPP) dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Najib pada 23 April di Jakarta mengumumkan bahawa tenaga dari empangan Bakun akan disalurkan ke Kalimantan serta Semenanjung Malaysia melalui kabel dasar laut.

Empangan Bakun dijadualkan beroperasi pada 2011 dan kabel pertama dijangka menjana kuasa sebanyak 1,800megaWatt (mW) dari Sarawak ke Johor menjelang 2013 dan kabel kedua pada 2015.

Negara jiran, Brunei dijangka menerima sehingga 400mW tenaga letrik menjelang 2013 melalui talian dari empangan Murum yang berkuasa 1000 mW.

Chia berkata, Kerajaan Persekutuan mesti mempertimbangkan menyalur lebihan tenaga dari Sarawak ke Sabah samada melalui Bakun atau Murum.

Katanya, opsyen itu adalah yang terbaik untuk mengatasi masalah kekurangan bekalan letrik di seluruh Sabah walaupun banyak langkah telah diambil tetapi masalah itu masih berterusan sejak penubuhan Malaysia pada 1963.

Katanya, bekalan tenaga yang mencukupi dan konsisten juga dapat menarik pelaburan samada dari dalam negeri atau luar negeri untuk meningkatkan ekonomi Sabah.

Pengurus besar kanan SESB, Peter Lajumin pada 29 April telah mengakui bahawa catuan itu akan berlanjutan sehingga Jun dan bukannya April seperti yang dijangkakan, dan kenyataan beliau itu pasti membuatkan kehidupan lebih sukar kepada rakyat terutamanya sektor peniaga yang terpaksa menampung kerugian besar.

Chia berkata, pemberhentian penyaluran bekalan ke Pantai Timur sangat dikesali kerana bakal menambah kemarahan rakyat terhadap rasa tidak puas hati mereka mengenai masalah itu.

Jangan ugut kami dengan loji arang batu

Mengenai kenyataan Lajumin bahawa pembinaan loji arang batu walaupun mendapat bantahan ramai adalah langkah terbaik menangani masalah itu, Chia berkata "SESB tidak sepatutnya mengugut rakyat terhadap cadangan pembinaan loji arang batu yang menjadi isu hangat itu".

Chia berkata, loji arang batu bakal membawa lebih banyak masalah seperti merosakkan alam sekitar dan eko-sistem yang menjadi aset Sabah terutamanya usaha mempromosi sektor pelancongan.

Katanya, rakyat juga risau jika warisan negeri, Lembangan Maliau dan Lembah Danum, yang kaya dengan simpanan arang batu kelas satu mungkin akan dilombong apabila bekalan dari Indonesia atau China sukar didapati atau kedua-dua negera tidak lagi dapat mengeksport bahan itu.

Beliau berkata, catuan bekalan itu memberi kesan kepada sekurang-kurangnya 20 peratus kawasan di Sabah yang mempunyai talian letrik dan situasi itu tidak memberi sebarang kebaikan kepada ekonomi.

Kenyataan SESB bahawa syarikat utiliti itu baru-baru ini menyewa sebanyak 20 set generator mungkin tidak mencukupi untuk mengatasi masalah itu terutamanya di bandaraya ini untuk sementara waktu.

Menurutnya, bekalan tenaga terputus dibeberapa kawasan di negeri ini tanpa notis awal menyebabkan rakyat mengalami kesukaran termasuk kesesakan jalan apabila lampu trafik tidak berfungsi.

Beliau menasihati SESB supaya memberi notis awal terlebih dulu di akhbar-akhbar tempatan agar rakyat boleh bersedia jika berlaku sebarang pemotongan.

Chia berkata, bekalan tenaga dari Sarawak sangat diperlukan di negeri ini kerana masalah tenaga masih berlaku walaupun sistem grid Timur-Barat bernilai jutaan Ringgit sudah disiapkan.

Beliau musykil tentang kemajuan perbincangan diantara Kerajaan Sabah dan Kerajaan Sarawak mengenai cadangan negeri ini yang ingin membeli tenaga dari negeri jiran itu seperti yang dikatakan Menteri Kemudahan Awam Sarawak Datuk Seri Awang Tengah Awang Ali Hassan pada akhir 2008.

Katanya, perbincangan itu jelas menunjukkan bahawa ada alternatif lain bagi loji arang batu bernilai RM1.3 bilion yang dicadangkan dibina di Pantai Timur.

Katanya, Tenaga Nasional Berhad (TNB), pemilik 80 peratus saham SESB tidak menimbangkan sepenuhnya opsyen membina loji berkuasa bahan lain selain arang batu sebelum mencadangkan loji arang batu itu.

Beliau berkata, apabila kuasa solar, kuasa angin dan bio-mass didapati tidak berdaya maju, TNB bertanggungjawab terhadap keperluan rakyat Sabah dengan melabur dalam kuasa hidroelektrik dan tenaga gas asli.

Katanya, rakyat Sabah sangat mengharapkan penswastaan bekalan tenaga di negeri ini dapat memperbaiki perkhidmatan apabila Lembaga Letrik Sabah (LLS) diambil alih TNB dan menjadi SESB pada 1998.

Bagaimanapun, rakyat sedih kerana masalah kerosakan loji dan catuan bekalan masih menjadi sebahagian dari kehidupan warga Malaysia di Sabah sehingga ke hari ini.

 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party