Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 May 29 - SAPP PERTIKAI DASAR PERHUTANAN?

SAPP PERTIKAI DASAR PERHUTANAN?

TENOM, Mei 29, 2009: Pengerusi CLC Parti Maju Sabah (SAPP) Melalap Jimmy Jawatah (gambar) terkeliru dengan kenyataan Ahli Parlimen Tenom Raimie Unggi berhubung dasar kerajaan mengenai hutan simpan yang menjadi kawasan larangan sejak era kolonial lagi, yang dilihat bercanggah dengan dasar yang dijelaskan oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Haji Aman sebelum ini berkaitan dengan dasar perhutanan dinegeri ini.

Katanya, beliau terkejut apabila Raimie cuba menyalahkan pihak Jabatan Perhutanan kerana sebagai pihak yang menghalang pembangunan yang dilaksanakan dikawasan hutan simpan, yang memperlihatkan tindakan Raimie itu kurang tepat dan tergesa gesa.

Jimmy berkata demikian dalam satu kenyataan disini pada Rabu sebagai mengulas kenyataan Ahli Parlimen Tenom Raimie Unggi ketika melawat Kg Abingkoi dalam Mukim Rundum baru baru ini, yang menyalahkan dasar Jabatan Perhutanan sebagai pihak yang menghalang pelaksanaan pembangunan disitu.

Beliau seterusnya berkata, Raimie sepatutnya sudah menyedari bahawa setiap dasar yang sudah menjadi undang undang kerajaan seperti dasar perhutanan tidak siapa yang boleh mempertikaikannya lagi, apatah lagi jika persoalan yang ditimbulkannya sudah berlaku sejak Barisan Nasional (BN) berkuasa disitu lebih sepuluh tahun lalu.

"Sepatutnya masalah tersebut yang melibatkan dasar kerajaan, Raimie bertindak dari awal lagi menerusi persidangan DUN atau pun menerusi saluran saluran kerajaan yang ada dan sesuai untuk membangkitkan persoalan dasar perhutanan…bukan secara terbuka," tegas Jimmy.

"Saya percaya bahawa kerajaan ada sebab untuk memelihara hutan simpan sebagai khazanah alam semulajadi…kerana jika dasar dan undang undang tidak ditegaskan berhubung hutan simpan dinegeri ini…lambat laun kawasan hutan simpan akan menjadi botak, malah pencemaran alam sekitar akan berterusan," tambah beliau lagi.

Selain itu, agak memeranjat sekali apabila Raimie melaksanakan program turun padang yang boleh disifatkan sebagai paling istemewa kerana dengan menggunakan pesawat helikoter hanya memakan masa lebih kurang 10 minit untuk sampai ke destinasi yang dituju.

Bagaimana pun kata Jimmy, sedarkah Raimie bahawa penggunaan pesawat dengan hanya 10 minit kos penerbangan berjumlah mungkin ribuan ringgit dari wang pembayar cukai lesap begitu sahaja, hanya kerana bercakap tentang dasar perhutanan dan merasmikan Pesta Kaamatan.

"Adalah lebih baik dan lebih praktikal jikalau perbelanjaan tersebut digunakan untuk membaikpulih kalbot, jambatan jeep dan pondok hujan bagi kawasan perkampongan yang dilanda banjir baru baru ini," kata Jimmy lagi. (MAIL MATHEW)
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party