Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 May 30 - Kerajaan keterlaluan hadkan pelajar ambil 10 matapelajaran SPM

SAPP: Kerajaan keterlaluan hadkan pelajar ambil 10 matapelajaran SPM

Kota Kinabalu, 30 Mei 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) presiden, Datuk Yong Teck Lee berkata bahawa keputusan Kerajaan BN menghadkan pelajar mengambil hanya 10 mata pelajaran apabila menduduki peperiksaan SPM bermula tahun depan adalah mencabuli polisi awam dan mesti diketepikan segera. Keputusan itu mendukacitakan ramai pelajar yang telah bersiap sedia mengambil lebih dari 10 matapelajaran pada peperiksaan tahun depan.

"Timbalan Perdana Menteri berkata, lebih 48 000 daripada 500, 000 pelajar telah mengambil lebih dari 10 matapelajaran pada tahun lalu, iaitu hampir 10 peratus daripada calon peperiksaan itu. “TPM sepatutnya lebih risau tentang pelajar yang gagal daripada pelajar yang mendapat markah tinggi”.

"TPM selaku Menteri Pelajaran, memberi alasan bahawa “maksimum 10 matapelajaran” itu akan memudahkan guru memberi fokus dan mengkhusus kepada matapelajaran utama, serta sebagai langkah mengatasi kekurangan tenaga pengajar bagi matapelajaran tertentu, menjimatkan kos tuisyen para ibubapa dan merapatkan jurang antara pelajar bandar dan luar bandar.

"Sebenarnya, menghadkan pelajar mengambil hanya 10 mata pelajaran tidak ada kena mengena dengan semua alasan TPM itu. Ini adalah kerana, keperluan dengan sendirinya menjadikan guru itu fokus terhadap mata pelajaran utama, walaupun sebanyak mana pelajaran diduduki oleh 10 peratus pelajar itu. Kekurangan tenaga pengajar bagi mata pelajaran seperti Matematik dan Sains adalah berpunca dari kegagalan program pendidikan dan latihan guru. Kepincangan itu mesti ditangani dengan segera. Jika kerajaan tidak terburu-buru memutuskan mata pelajaran Matematik dan Sains diajar dalam bahasa Inggeris sudah pasti para pendidik tidak perlu mengharungi perit maung bertahun-tahun kekurangan arah polisi. Merapatkan jurang antara bandar dan luar bandar dan menjimatkan kos tuisyen tidak relevan dengan memaksa pelajar menduduki hanya 10 mata pelajaran sahaja.

"Ide menghadkan pelajar menduduki hanya 10 mata pelajaran timbul setelah TPM terjebak dengan perihal ketidakadilan terhadap pelajar yang mendapat 14A dalam peperiksaan tetapi gagal mendapat biasiswa kerajaan. TPM tanpa sebarang penerangan jelas memutuskan tidak ada lagi pelajar akan mendapat lebih 10A di masa hadapan dan bukannya cuba menangani ketidakadilan terhadap pelajar cemerlang yang dinafikan biasiswa.

"TPM sepatutnya sedia maklum bahawa ramai pelajar cemerlang Malaysia telah menerima geran pendidikan dari syarikat multi-national, universiti antarabangsa dan organisasi penyelidikan. Kerajaan tidak sepatutnya menafikan pelajar pintar diberi geran pendidikan selepas memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan masing-masing walaupun kerajaan memilih menutup mata terhadap kehilangan besar para cendekiawan yang berhijrah ke luar negara.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party