Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Jun 16 - Perbahasan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) oleh YB Datuk Dr Chua Soon Bui

Perbahasan tentang Program PLKN oleh YB Datuk Dr Chua Soon Bui

Kuala Lumpur, Jun 16, 2009: Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) telah dilaksanakan selama 5 tahun sehingga sekarang, tetapi masih terdapat kelemahan-kelemahan yang perlu diperbaiki secara mendesak. Perkara-perkara yang dikhuatiri meliputi kemudahan kem yang tak sampai standard, kekurangan keselamatan, kebersihan yang merbahayakan kesihatan, profesionalisme atau lebih tepatnya kekurangan profesionalisme jurulatih-jurulatih, masalah disiplin pelatih, dan yang penting sekali, kematian sebilangan pelatih yang tidak dijangka dan tak dapat dijelaskan. Walaupun pihak berkuasa telah memberi jaminan, namun masih dikesali bahawa beberapa insiden kematian pelatih berlaku lagi tahun ini.

Justeru itu, orang ramai terutama ibubapa-ibubapa masih meragui tahap keselamatan kem-kem PLKN. Oleh itu amatlah penting untuk memenangi balik keyakinan orang ramai, terutama ibubapa-ibubapa, kerana jika berlakunya satu kematian lagi program latihan ini tentu tidak berkesan dan tidak berjaya dalam mencapai objektif-objektifnya.

Saya mendesak pihak PLKN dan pengerusinya agar dapat melaksanakan cadangan-cadangan berikut:

(1) Satu pendekatan yang lebih fleksibel perlu diambil terhadap keluarga-keluarga yang mengalami kematian pelatih PLKN, kerana ibubapa yang telah mengalami trauma kehilangan seorang anak tidak akan membenarkan anak yang lain menyertai kem PLKN lagi.

Sepertimana yang dilaporkan pada 1 hb Jan 2009, Ahmad Al-Hashiemi, umur 18, terjatuh ke dalam sebatang parit monsun di kem PLKN Selama dan diberi rawatan sakit bahunya di pusat perubatan kem tersebut. Tetapi dia mengalami koma selepas dikenalpasti jangkitan paru-paru lalu mati. Bapanya yang menderita kerana trauma kematiannya tidak akan membenarkan mana-mana anaknya yang lain menyertai kem PLKN.

Ricky, umur 20, mati pada September 2008, sembilan hari selepas tamat latihan PLKN. Punca kematiannya masih belum dikenalpasti. Adik perempuannya, Jane, umur 17, telah diberi tempoh penangguhan 3 tahun untuk menyertai kem PLKN atas sebab kehilangan abangnya.

Akan tetapi, ibubapanya sesungguhnya tidak akan membenarkan dia menyertai kem PLKN, kerana takut mereka mungkin akan kehilangan seorang anak lagi. Saya berasa ia memang tidak beza banyak jika Jane diberi pengecualian khas tidak perlu menyertai kem PLKN kerana dia terpaksa bekerja untuk menjaga bapanya yang kurang upaya dan ibunya.

Oleh kerana terdapat sebilangan kes istimewa, saya mendesak pihak PLKN supaya memberi pengecualian bagi anak-anak lain dalam keluarga-keluarga yang berkenaan atas sebab kepremanusiaan. Saya juga mendesak PLKN supaya menyediakan satu kertas putih siasatan terhadap punca-punca kematian-kematian itu, ini adalah yang sekurang-kurangnya yang dapat dilakukan demi menghormati dan mengurangkan kesakitan yang dialami keluarga-keluarga berkenaan.

Saya ingin mengetahui apakah tindakan-tindakan dan langkah-langkah lanjutan yang telah diambil oleh PLKN untuk mengelakkan kematian yang baru, kerana kononnya sebahagian kematian yang telah berlaku itu dapat dielakkan.

Saya juga mendesak PLKN supaya mengambil langkah-langkah tambahan untuk mendapatkan rawatan perubatan yang lebih baik dan juga memberitahu keluarga-keluarga berkenaan sebaik seorang pelatih mengalami kemalangan atau masalah kesihatan demi pencapaian “sifar kematian” di kem PLKN.

(2) Kes-kes tidak berdisiplin, terutama sekali perlawanan dan jenaya, telah dilaporkan sebagai kerap berlaku di sekolah-sekolah dan juga kem PLKN. Adalah dikesali bahawa akhbar pada 15 Mac 2009 telah melaporkan insiden seorang pelatih di satu kem PLKN di Pulau Pinang yang mengalami kecederaan sehingga menerima 8-jahitan pada kepala dan jari-jarinya dan sekarang bermasalah bercakap, selepas dia diserangi oleh seorang pelatih yang lain di kem itu.

Semasa menyertai kem PLKN di negeri Perlis sebelum itu, dia telah mengadu kepada pihak kem berkaitan kes-kes tidak berdisiplin, malangnya pengaduannya tidak dilayani langsung, tidak ada sebarang tindakan diambil. Saya mendesak pihak berkuasa supaya memandang serius masalah ini.

Ramai pelatih yang bermasalah disiplin dan telah menyebabkan kecederaan kepada pelatih-pelatih lain sepatutnya disingkirkan segera dan ditempatkan di sebuah kem yang khas untuk memberi fokus pada latihan disiplinnya.

Tindakan ini akan menjadi satu amaran pencegahan kepada pelatih-pelatih yang lain dan mengelakkan kecederaan dan kegangguan kepada pelatih-pelatih yang lain.

(3) Saya mendesak PLKN mempertimbangkan pengambilan pelatih-pelatih yang merupakan pelajar-pelajar tercicir dari sekolah sebelum mereka mencapai umur 18. Mereka ini patut diberi satu peluang yang sama untuk mengambil bahagian dalam pencapaian objektif-objelktif PLKN.

Budak-budak yang tercicir dari sekolah ini mungkin telah berhenti persekolahannya selepas PMR atau peringkat lain sekola menengah atas pelbagai sebab, sama ada masalah keluarga, tak berminat dalam pelajaran akademik, atau masalah disiplin.

Akan tetapi mereka ini masih muda dan terlalu senang dipengaruhi oleh kumpulan sebayanya, mereka adalah terutama sekali terdedah oleh anasir-anasir buruk dalam masyarakat ini. Akibatnya mungkin adalah penambahan bilangan penjenayah juvenile, gejala sosial dan jenayah.

Saya yakin bahawa budak-budak tercicir dari sekolah ini patut diberi satu peluang menyertai latihan PLKN di mana mereka dapat diberi latihan disiplin dan pembinaan watak, selaras dengan objektif-objektif PLKN. Pengambilan mereka dalam PLKN akan membawa manfaat kepada Negara dan masyarakat, selain memberi faedah secara langsung kepada mereka.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party