Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Jun 19 - Penyeliaan kualiti makanan haiwan diperlukan

Penyeliaan kualiti makanan haiwan diperlukan

Kuala Lumpur, Jun 19, 2009: "Rang Undang Undang Makanan Haiwan 2008 adalah perlu sekarang untuk penyeliaan kualiti makanan haiwan, bahan tambahan makanan haiwan, antibiotik, hormon dan bahan kimia, yang telah digunakan secara berleluasan dan boleh memudaratkan kesihatan manusia. Perternak yang semata-mata ingin mengaut lebih banyak keuntungan telah menggunakan bahan-bahan tersebut tanpa mengambilkira kesan toksik terhadap kesihatan manusia. Memang ia benar bahawa bahan-bahan tersebut bertindak sebagai pemangkin yang juga mengurangkan risiko haiwan daripada dijangkiti penyakit, tetapi terdapat juga kesan-kesan sampingannya yang buruk," berkata Datuk Dr Chua Soon Bui, Ahli Parlimen Tawau di persidangan sessi parlimen.

"Kementerian seharusnya terus menganjurkan program-program kesedaran dan penerangan pendidikan bagi perternak dan pengguna tentang bahaya penyalahgunaan antibiotik, ubat-ubat, bahan-bahan kimia, dan bahan tambahan dalam proses pengeluaran makanan haiwan. Ingin saya ucapkan tahniah dan syabas kepada Kementerian Kesihatan atas kerja baik yang dijalankan Kementerian berkaitan langkah-langkah pencegahan dan laporan tentang influenza A H1N1 yang ditegaskan kepada orang awam setiap hari supaya mereka dapat memainkan peranan masing-masing dalam memerangi influenza A H1N1 bersama Kementerian.

"Telah dibawa kepada perhatian beberapa tahun lalu berkaitan penyalahgunaan beta-agonist, sejenis ubat asthma, sebagai bahan tambahan untuk mencepatkan penumbuhan, kecekapan makanan haiwan, penambahan berat dalam proses pengeluaran makanan haiwan. Penggunaan terlampau selama tempoh masa panjang boleh menyebabkan penyakit saraf, kadar debatan tinggi jantung, kesan-kesan respiratori, sakit kepala, ketegangan otot dan sebagainya. Oleh kerana beta-agonist boleh dibeli oleh perternak-perternak dari farmasi di mana-mana sahaja, bagaimanakah kementerian bercadang mengawal dan memantau penggunaannya?

"Penggunaan antibiotik mesti dikawal secara rapi. Penggunaan antibiotik seperti Nitrofuran dalam industri ternakan bertujuan mengawal jangkitan kuman bakteria di samping mempercepatkan tumbersaran ternakan terutamanya ayam. Namun, antibiotik tersebut boleh menyebabkan kanser dan radang otok pada manusia.

"Sebelum 2005, perternak-penternak juga menggunakan fluoroquinolones dalam makanan ayam untuk pencegahan dan rawatan penyakit-penyakit respiratori. Ayam telah memperolehi rintangan melawan bakteria Campylobacter, setelah penggunaannya yang berleluas dan tanpa kawalan, dan ia terus berjangkit kepada manusaia. Kedua-dua jenis bakteria memperolehi rintangan melawan fluoroquinolones satu kelas antibiotik penting yang digunakan dalam perubatan manusia, justeru itu ia menyebabkan risiko kesihatan manusia yang tidak perlu ada. Bagaimanakah Kementerian memantau penggunaan ubat-ubat dan antibiotik dalam proses pengeluaran makanan haiwan dan impaknya terhadap risiko kesihatan?

"Pada tahun lepas, satu laporan mendedahkan paras penggunaan Dioxin yang meningkat dalam lembu dan khinzir di Ireland, puncanya adalah makan haiwan yang tercemar. Paras kelebihan penggunaannya boleh menyebabkan kanser. Apakah langkah-langkah pencegahan yang diambil oleh Kementerian untuk memastikan bahawa makanan haiwan yang diimpot tidak tercemar?

"Adakah Kementerian mempunyai sebarang rancangan supaya bekerjasama rapi dengan negara-negara lain untuk memantau dan berkongsikan maklumat dalam pengeluaran makanan haiwan dan impaknya terhadap kesihatan manusia?

"Pelbagai penyakit telah dihadapi oleh pertenak-perternak udang. Adakah ini berkaitan dengan makanan haiwan, atau pun faktor lain yang mungkin merbahayakan kesihatan manusia? Bagaimanakah Rang Undang-Undang ini dapat membantu dan memanfaatkan perternak udang dalam membanteraskan penyakit-penyakit demi peningkatan produktiviti mereka?

"Oleh kerana Rang Undang-Undang ini hanya terpakai di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan, adakah ia bermaksud bahawa pengimpotan dan penjualan makanan haiwan adalah dilesenkan oleh kerajaan negeri masing-masing di Sabah dan Sarawak? Adakah kerja-kerja pemantauan, penguatkuasaan dan penyeliaan juga di bawah kuasa negeri-negeri itu masing-masing? Bagaimanakah Kementerian memberi jaminan kepada rakyat Sabah dan Sarawak terhadap keselamatan industry pengeluaran makanan haiwan dan kesihatan manusia? Adakah Kementerian mempunyai sebarang rancangan untuk memperluasan liputan Rang Undang-Undang ini ke Sabah dan Sarawak?" tanyanya.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party