Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Jul 27 - Mengapa perlu tunggu dua tahun untuk perkhidmatan bas percuma?

Mengapa perlu tunggu dua tahun untuk perkhidmatan bas percuma?

Adakah bukan Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan kata SAPP

KOTA KINABALU, 28 Julai 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) berkata, golongan berpendapatan rendah perlu diberi perkhidmatan Bas Bandaraya (City Bus) secara percuma serta merta dan bukannya dua tahun akan datang.

Ketua Wanita SAPP Melanie Chia berkata, perkhidmatan percuma itu boleh dilaksanakan segera apabila subsidi itu diterima dari Kerajaan Persekutuan.

"Apa salahnya memohon subsidi? Tidak ada sebab kita tidak boleh memohon subsidi kecil, Melanie selaku Wakil rakyat Luyang berkata dalam satu kenyataan, di sini, hari ini.

Katanya, permintaan itu tidak mungkin mencapai hingga beratus-ratus juta Ringgit seperti subsidi tol yang diberikan Kerajaan Persekutuan kepada pengguna di Kuala Lumpur sehingga mencecah RM287 juta bagi Lebuhraya Utara-Selatan, Sprint Expressway, Lebuhraya Sungai Besi dan Lebuhraya Pantai Baru.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong dilaporkan sebagai berkata bahawa pengusaha City Bus mungkin akan menimbangkan memberi perkhidmatan bus percuma dalam tempoh dua tahun.

"Apa akan terjadi jika syarikat itu tidak memenuhinya? Tidak ada jaminan di sini jadi apakah kredit yang boleh diambil seperti dimaksudkan itu? Kehidupan dan kepayahan rakyat bukanlah suatu kekurangan, katanya, menjawab kenyataan Vui Keong yang disiarkan akhbar The Daily Express pada Julai 27.

Kenyataan Timbalan Menteri itu bahawa pengusaha City Bus itu mungkin akan menimbangkan perkhidmatan percuma merupakan janji manis untuk menggembirakan hati rakyat sahaja.

Katanya, Vui Keong yang berkuasa terhadap Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) bagi Sabah dan Sarawak sepatutnya memohon dana Persekutuan dengan segara untuk memberi subsidi kepada kos tambahan pengangutan awam.

"Jika subsidi sekecil ini Vui Keong enggan dapatkan untuk kita? Apakah yang boleh kita harapkan daripadanya? Tambah Chia.

Katanya, Vui Keong seolah-olah mengenepikan konsep 1Malaysia Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan seperti yang didokong oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Chia seterusnya berkata, tidak ada salahnya memohon subsidi kecil dari Kerajaan Persekutuan kerana dana itu akan digunakan untuk membantu rakyat miskin yang tidak mampu membeli kereta.

Katanya, Sabah menyumbangkan banyak hasil kepada negara ini dengan sebahagian besar pendapatan terutamanya hasil bumi seperti petroleum dan gas asli mengalir ke Persekutuan.

Katanya, Sabah mendapat pembangunan tidak seimbang berbanding dengan Semenanjung Malaysia sejak sekian lama menyebabkan Negeri ini menjadi negeri termiskin di Negara ini walaupun memounyai banyak hasil bumi.

Banyak laporan mengatakan bahawa pengenalan City Bus itu pada 1 Jun lalu tidak diterima oleh kebanyakan pengguna kerana mereka terpaksa mengeluarkan belanja lebih dan membazir masa serta tidak selesa apabila perlu menukar bas untuk sampai ke destinasi masing-masing.

Semua pengguna yang ingin ke bandaraya perlu turun di terminal berdekatan Wawasan Plaza dan terpaksa menaiki City Bus untuk ke destinasi di sekitar bandaraya ini.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party