Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Jul 19 - PERANG KHANDAK DI FELDA GUGUSAN SAHABAT?

PERANG KHANDAK DI FELDA GUGUSAN SAHABAT?

PERANG.... Rakyat 13 buah kampung memprotes penggalian parit ini yang seolah-olah mengisytiharkan Perang Khandak dengan mereka.

Assalamualaikum warahmatullah hiwabrakatuh!

SEJARAH silam peristiwa peperangan Khandak yang berlaku pada awal bulan syawal tahun 5 Hijrah bersamaan 627 Masihi kini bakal berulang di bumi Silam sekiranya kedua belah pihak yang bertelagah gagal mencari jalan penyelesaian.

Di zaman silam, ada yang menggelarkan perang tersebut sebagai Perang Ahzab (bahasa Arab: غزوةالاحزاب) kerana perang ini menghimpunkan banyak suku kaum yang telah bersekutu (Ahzab) untuk menyerang orang Islam di Madinah atau Perang Khandaq (Arab: غزوةالخندق) atau parit kerana tentera Islam telah menggali parit di sekeliling Kota Madinah untuk menghalang tentera musuh dari menceroboh dan menyerang Madinah.

Apakah penduduk di 13 Kampung Tradisi akan berdiam diri atau mengikut nasihat Rasullulah ketika itu yang berpesan, "Ini adalah kali penghabisan buat bangsa Quraisy menyerang kita. Mulai sekarang kita diwajibkan menyerang mereka." sebagaimana yang dilakukan oleh Ahmad Malandi atau Ahmad Bom?

Setelah satu tahun lima bulan menjadi Ahli Parlimen Malaysia (P 188-Silam) dan hampir 46 tahun menghirup udara Merdeka di Bumi Malaysia, inilah pertama kali dalam sejarah hidup saya melihat dengan mata kepala saya sendiri betapa kejamnya pegawai FELDA seakan bangsa Yahudi dalam Perang Khandak.DALAM.....Parit ini cukup dalam sehingga lebih tinggi daripada Ketua Kampung Lok Buani, Roslan Abdul Hamid yang menjadi saksi perbicaraan kes rasuah Mantan Pesuruhjaya Polis Sabah yang juga Pengarah Kinsajaya Sdn.Bhd.


Apalah salah para pengundi saya dan majoriti ahli UMNO di Zon Tanjung Labian yang mendiami 13 kampung tradisi apabila mereka 'dihukum pancung sebelum bicara' oleh Felda yang menggali parit di sekeliling sempadan tanah adat mereka sehingga penduduk kampung menghadapi risiko banjir dan terkepung di sebuah pulau ciptaan Felda.

Pemerintah Jepun pun tidak tergamak untuk melakukan apa yang dilakukan oleh Felda di Gugusan Felda Sahabat kerana melaksanakan undang-undang drakonian dengan menjadikan sebab menghalang kecurian buah kelapa sawit Felda sebagi punca utama mereka menggali parit di sekeliling sempadan.

Semua 13 Ketua Kampung tradisi memfailkan aduan rasmi kepada saya dan membawa saya melawat 'bukti' kekejaman Felda yang bukan sahaja tidak tahu berterima kasih, malah menghina mereka sebagai pencuri buah kelapa sawit tanpa bukti yang melampaui keraguan munasabah.

Apakah dosa saya membidas Felda dalam perjumpaan di Tanjung Labian sehingga Pihak Pengurusan Felda menukarkan dua orang pegawai kanan Felda dalam tempoh 24 jam, kononnya atas arahan saya, sedangkan saya tidak pernah menulis walau sepucuk suratpun meminta mana-mana pegawai Felda ditukar.

Sebaliknya ada Pegawai Felda yang merayu kepada saya agar dikekalkan di Felda Gugusan Sahabat dan saya menyokong rayuan beliau semata-mata beliau anak Sabah yang pertama menjawat jawatan berkenaan sekalipun beliau tidak pernah membela anak Sabah dalam sebarang urusan.

Jika boleh saya tidak ingin walau seorang pun 'Orang Melaya' (Semenanjung Malaysia) di Felda Gugusan Sahabat berdasarkan Perkara 20 iaitu 'Borneosasi', bukan kerana saya benci kepada mereka yang terlalu mengada-ngada atau lupa daratan sehingga menggigit jari pihak yang menyuapkan makanan kepada mereka; namun sebagai Ahli Parlimen Malaysia, saya patuh kepada undang-undang dan menerima mereka seadanya tetapi bukan tiket untuk melakukan penindasan terbuka kepada ahli UMNO dan para pengundi yang tersepit dengan penyalahgunaan kuasa pegawai kanan yang 'bersultan di mata dan beraja di hati'


KEJAM.... Perbuatan memutuskan jalan menuju ke sekolah Lok Buani adalah terlalu kejam kepada penduduk kampung yang tidak berdosa. Kenapa Felda masih menggunakan hukum rimba atau undang-undang penjajah?

Setelah lebih 30 tahun berlalu, Felda yang selama ini diwar-warkan sebagai penyumbang ekonomi utama kepada penduduk di parlimen Silam sejak 1979 tidak banyak berubah sebaliknya disifatkan memelihara terlalu banyak 'Lintah Darat' yang menyedut darah 'penduduk kampung' apabila mereka telah menceroboh dan menggunakan kuasa polis untuk menghalang penduduk kampung daripada menuntut tanah adat mereka.

Polis sewajarnya harus mentafsir Akta Polis sebijaksana mungkin kerana Polis tidak diberi kuasa untuk mencampuri urusan pertikaian tanah. Felda atau penduduk kampung hendaklah membawa isu berkenaan ke mahkamah dalam apa juga urusan.

Penyalahgunaan kuasa polis dalam isu tanah adat ini tidak sewajarnya berlaku terutama dalam kes tanah di Tingkayu dan Tanjung Labian.

Bagi saya, 'dosa' Felda 'merampas' tanah adat di 13 buah kampung terutama kawasan seluas 650 ekar yang telah dikeluarkan geran dan dijadikan rizab kampung turut 'ditawan' dengan bayaran pampasan RM50 seekar sedangkan nilai pasaran tanah ketika itu RM3,000 seekar dan kini RM21,000 seekar!

Suruhanjaya Siasatan Tanah (SST) sewajarnya ditubuhkan untuk menyiasat dan mengenalpasti tanah anak negeri yang 'terperangkap' di kawasan yang telah diluluskan Felda terutama yang telah dikeluarkan RSP atau Geran Deraf ketika Felda dianugerahkan tanah PERCUMA berkenaan.

Kes ini sudah terlalu serius. Saya bukannya membela Mat Bom atau Panglima Alian Som yang tidak jemu-jemu menuntut hak mereka, namun isu utama di sini ialah kenapa Felda menceroboh tanah penduduk kampung sedangkan mereka diperuntukkan tanah yang terlalu luas.

Tuan tanah 'kedaung' Felda belum pernah turun padang menyiasat dan menemui Ahli Parlimen untuk bermuzakarah berhubung isu tuntutan bertindih dan hanya membiarkan 'penyewa' tanah iaitu Felda Plantation Sdn.Bhd dan subsidiarinya 'menjatuhi hukuman' bersalah kepada penduduk kampung yang memasuki kawasan Felda sedangkan mereka bukannya 'penceroboh' menurut tafsiran undang-undang.

Bukan saya sahaja yang merasa terkilan dengan sikap 'kurang ajar' pegawai Felda, malah Mantan Ketua Menteri Sabah, Datuk Harris Salleh yang bertanggung jawab menghadiahkan tanah seluas 137,593 hektar kepada Felda pada 1979 juga kecewa dan merasakan dianiaya kerana gagal menunaikan janji mereka untuk menempatkan semula masyarakat dan membasmi kemiskinan.BANJIR.... Parit ini menyumbang kepada banjir kilat kerana ekosistem terganggu dan membahayakan jika kanak-kanak terjatuh ke dalamnya.


Setelah saya semak, hanya 872 peneroka bertuah yang direkrut oleh Felda di kawasan seluas 5,610 hektar sahaja dan bukannya 15,000 orang sebagaimana rencana atau janji asal Felda yang mendapat tanah berkenaan secara PERCUMA!

Sejak daripada 1990, Felda tidak lagi mengambil peneroka melalui penubuhan anak syarikat iaitu Felda Plantation Sdn.Bhd menjadikan Felda kini bukan lagi inspirasi Tun Razak kerana walaupun mempunyai 317 tanah rancangan berkeluasan dua juta ekar di seluruh negara, 43 anak syarikat dan keuntungan berbilion ringgit setahun, Felda kini merupakan agensi pembangunan tanah terbesar di dunia.

Felda didakwa telah melencong daripada matlamat asal penubuhannya oleh Allahyarham Tun Abdul Razak iaitu untuk mengeluarkan orang Melayu dari zon kemiskinan seterusnya berdikari menggerakkan agensi gergasi itu.

Secara peribadi, saya bersetuju dengan pandangan Presiden Persatuan Anak-Anak Peneroka SeMalaysia (Anak) Mazlan Aliman, berkata apa yang terjadi sebenarnya peneroka bagaikan buruh estet yang makan gaji dengan Felda sedangkan peneroka ialah tuan tanah, tapi Felda pula yang berkuasa menentukan segala-galanya.

“Dengan beri 10 ekar tanah kepada peneroka, hasrat Tun Razak pada tahun 1956 dulu ialah untuk keluarkan orang Melayu dari zon kemiskinan, tapi tak jadi. Sepatutnya masyarakat Felda lebih senang tapi sekarang isu-isu kemiskinan lebih teruk berlaku di tanah rancangan Felda”. Saya bagi contoh dengan harga sawit lebih RM400 sekarang, ada pendapatan peneroka hanya sekitar RM60. Ini cerita benar. Cuba bandingkan dengan pendapatan petani kampung dengan keluasan tanah yang sama. Apa tidaknya peneroka yang menanam melalui Felda terpaksa dikenakan 30 jenis potongan pada slip pendapatan mereka” ujar Mazlan lagi.


WILAYAH BARU.... Parit yang digali ini membentuk dua wilayah baru dalam satu negeri.

Keadaan ini berlaku kerana Felda dikorporatkan dan mula berniaga dengan peneroka sedangkan Felda pada asalnya penubuhannya oleh Tun Razak berfungsi sebagai agen pengurusan dan sampai masanya akan diserahkan kepada peneroka dan anak-anak peneroka.

Pada hemat saya, Felda Plantation Sdn.Bhd iaitu pengendali estet tanah rancangan Felda, WAJIB dimansuhkan kerana kewujudannya bercanggah dengan hasrat pengasas Felda Allahyarham Tun Razak sendiri.

Mengikut maklumat yang saya terima, jika Felda Plantation Sdn.Bhd telah ditubuhkan pada 13 Januari 1992 dimansuhkan, maka seramai 79,000 ribu anak peneroka boleh diambil sebagai peneroka di seluruh negara sekaligus membasmi Miskin Tegar sekelip mata.

Felda Plantation Sdn Bhd sebagai anak syarikat Felda yang bertanggungjawab terhadap ladang seluas 367,710 hektar yang diwujudkan berikutan dasar kerajaan yang tidak lagi mengambil peneroka baru peneroka Felda.SEMPADAN..... Penolong Pemungut Hasil Tanah Lahad Datu sedang menerangkan kawasan Felda dan kawasan yang telah diceroboh Felda.


Sayapun tidak tahu di mana silapnya dan dari mana puncanya bagaimana tanah adat boleh terperangkap dan dikepung Felda, tambahan pula Felda berada di Semenanjung dan 'Penyewa tanah' yang 'bermaharaja lela' di Sabah tanpa mempedulikan atau memberi sedikitpun ruang dan peluang kepada saya semata-mata saya bukan Ahli Lembaga Pengarah Felda.

Penduduk kampung memberitahu saya, mereka telah meminta jasa baik Ahli Lembaga Pengarah Felda, YB Datuk Mohd Suhaili Said (Adun Tungku) untuk menyelesaikan masalah tuntutan bertindih dan 'Perang Khandak', namun dimaklumkan bahawa beliau (Suhaili) meminta penduduk kampung agar tidak menggunakan kedudukannya sebagai Ahli Lembaga Pengarah Felda sebagai 'tiket' untuk menuntut hak mereka.

Jika konsep 1Malaysia ingin dilestarikan dengan jayanya, Perdana Menteri yang kita sayangi, Datuk Seri Panglima Mohd Najib Tun Abdul Razak harus mendidik Felda dan Ahli Lembaga Pengarahnya menjadi GLC yang prihatin dengan masalah rakyat dan tidak perlu bimbang UMNO akan kehilangan tiga kerusi Dun dan satu kerusi parlimen sampai bila-bila.

Kekalahan Felda dalam hampir semua kes mahkamah melibatkan peneroka dan orang awam sewajarnya mengajar para pegawai kanan Felda agar tidak terlalu 'membuli' penduduk kampung yang menuntut tanah adat mereka yang telah 'disedut' masuk ke dalam kawasan Felda tanpa izin atau pampasan yang mencukupi.

Saya ingin menyentuh Fasal 13 Perlembagaan Persekutuan iaitu Hak terhadap harta yang bermaksud bahawa;

(1) Tiada seorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.
(2) Tiada undang-undang boleh memperuntukkan pengambilan atau penggunaan harta dengan paksa tanpa pampasan yang memadai.

Tanah yang dihuni penduduk di 13 buah kampung tradisi adalah TANAH ADAT dan bukannya TANAH KERAJAAN atau tanah berhak milik, maka Pengarah Jabatan Tanah atau Kerajaan Negeri tidak mempunyai sebarang locus-standi untuk 'mencampuri' urusan 'Tanah Adat'.

Kerajaan Negeri Sarawak begitu menghormati Tanah Adat berbanding Kerajaan Negeri Sabah yang belum 'beradat' kerana menceroboh 'tanah adat' yang diusahakan penduduk kampung sejak 1940-an dan belum diberi hak milik kerana karenah birokrasi yang sekaligus meluluskan tanah adat di 13 Kampung tradisi kepada syarikat Perniagaan Cerah Sdn.Bhd, Kinsajaya Sdn.Bhd dan sebagainya dengan 'petualangan' Wakil Rakyat setempat.

Saya turut kecewa dengan 'sikap biadab' Pegawai Kanan Felda yang mengarahkan kontraktor menggali parit untuk memutuskan jalan yang digunakan murid-murid dan guru untuk ke Sekolah Kebangsaan Lok Buani sehingga mereka terpaksa berpusing sejauh 20 kilometer sedangkan jalan yang diputuskan berkenaan hanya 1.4 kilometer untuk sampai ke sekolah!


PROJEK.... Papantanda projek bekalan air ini menimbulkan bantahan penduduk kampung kerana mendakwa sumber air mereka musnah.


TENGGELAM.... Sebahagian kebun yang musnah akibat takungan air secara haram untuk membina loji air yang menguntungkan Felda tetapi malapetaka kepada penduduk kampung.


Saya dan Datuk Seri Najib mungkin bimbang sekiranya 'dendam' ibubapa ini diterjemahkan dalam bentuk undi protes sebagaimana keputusan beberapa pilihanraya kecil lalu. Moga dijauhkan Malaikat 44.

Sehubungan itu, saya merayu Datuk Seri Najib agar 'memecat' dengan SERTA MERTA semua pegawai yang terlibat dalam 'Perang Khandak' atau semua Wakil Rakyat UMNO dan BN dipecat lebih 44,000 pemilih berdaftar pada pilihanraya akan datang.

Bagi saya, tidak ada gunanya menjadi Wakil Rakyat BN sekiranya aduan saya tidak didengar Felda dan rayuan saya tidak diendahkan pemimpin.

Saya agak geram dengan tindakan Felda membina Kolam Takungan Air di kawasan kebun penduduk kampung sehingga mereka kerugian dan kehilangan sumber pendapatan kerana kebun mereka ditenggelami air.

Semoga Felda pandai bersyukur dan berterima kasih kepada rakyat Sabah yang menderita di Semenanjung Dent yang kononnya membawa kemakmuran dan rahmat kepada sektor pembangunan di Sabah.

Salam Hormat,


YB TUAN HAJI SALLEH HAJI KALBI
Ahli Parlimen Malaysia
P 188 Silam

Blog Silam

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party