Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Aug 18 - Chong: Selesaikan masalah bekalan tenaga

Chong: Selesaikan masalah bekalan tenaga

KOTA KINABALU, 17 Aug 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) menggesa Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman menghentikan perbuatan menakutkan rakyat mengenai masalah bekalan tenaga di seluruh negeri.

Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah membuat gesaan itu dalam satu kenyataan di sini hari ini sebagai respon terhadap kenyataan Musa pada Jumaat lepas kononnya parti pembangkang dan individu tertentu patut dipersalahkan kerana memprotes rancangan kerajaan membina loji janakuasa arangbatu di Pantai Timur sebagai penyelesaian terhadap masalah tenaga itu.

Kesangsian kami terhadap masalah bekalan tenaga di negeri ini yang bertambah teruk sejak kebelakangan ini dan ketidakupayaan kerajaan menyelesaikan masalah itu nampaknya semakin jelas, katanya.

Katanya, kesangsian itu semakin kukuh dengan fakta bahawa sehingga ke hari ini kerajaan telah gagal memberi penjelasan meyakinkan kepada rakyat mengapa mereka memilih loji janakuasa arangbatu yang sangat mencemar alam itu apabila tenaga alternatif seperti gas asli diketepikan walaupun mudah dan banyak terdapat di negeri ini.

"Kerajaan Sabah tidak pula mempunyai halangan menyalurkan gas asli sejauk 500km ke Bintulu melalui laluan paip bernilai RM3 bilion dan memaksa Sabah mengimport tenaga hidroelektrik dari Sarawak yang tidak masuk akal langsung. Mengapa Kerajaan Negeri tidak berupaya mengarah TNB (Tenaga Nasional Berhad) membina loji janakuasa gas asli di Kimanis? soal beliau.

Katanya, selain gas asli, SAPP telah awal-awal lagi menggesa Kerajaan Negeri menyegerakan pembinaan empangan hidroelektrik Liwagu berkuasa 200MV yang terletak ditengah-tengah lingkaran grid Timur-Barat untuk menggunakan sepenuhnya bekalan tenaga dari Pantai Barat berkuasa 275 kilovolts (kV) ke Pantai Timur yang tidak digunakan sepenuhnya dan mengimport tenaga dari Sarawak menerusi loji tenaga hidro Bakun.

Katanya, jika TNB berkeras menempatkan loji tenaga di Pantai Timur dengan alasan sebagai bekalan keselamatan pada rangkaian berpulau-pulau maka saluran paip dari Kimanis ke Tawau sepatutnya dipertimbangkan lagipun jarak dari Kimanis ke Tawau melalui Sapulut adalah dekat,tidak kompleks dan murah berbanding Bintulu.

Beliau turut menegaskan bahawa pada asalnya Kerajaan Negeri telah menolak cadangan pembinaan loji janakuasa arangbatu di Silam dengan alasan masalah alam sekitar.

Pada April 2, 2008 Musa ketika mewakili seluruh Kabinet Negeri telah dilaporkan sebagai berkata: Selepas menimbangkan pro dan kontra, Kabinet memutuskan menolak cadangan projek itu kerana kita tidak mahu menanggung risiko kebajikan dan kesihatan masyarakat di kawasan itu (Lahad Datu) serta kesan terhadap alam sekitar [...] saya tahu beberapa pihak akan berkata dengan teknologi pada masa ini cadangan loji itu adalah selamat dan bersih tetapi beberapa pakar tidak setuju. Penolakan itu dibuat tanpa menunggu sebarang laporan kesan alam sekitar sebagai rujukan, katanya.

Pit Fah menggesa Musa memberi penjelasan penuh terhadap satu kenyataan bahawa loji janakuasa gas tidak berdaya maju jika dibangunkan di Pantai Timur.

Katanya, beliau ingin tahu bagaimana Musa boleh membuat rumusan seperti itu.

Katanya, Kerajaan Sabah sepatutnya menggugurkan cadangan membina sebarang loji janakuasa arangbatu di negeri ini bersamaan dengan alasan yang diberikan apabila mengenepikan cadangan di Lahad Datu itu.

Beliau berkata, arangbatu sepatutnya menjadi opsyen terakhir apabila semua opsyen lain telah didapati tidak berdaya maju tetapi arangbatu tidak sepatutnya jadikan alasan sebagai opsyen tunggal.

Beliau berkata, selain amat mencemar alam, harga arangbatu juga sering tidak menentu manakala gas asli bersih, efisyen, murah dan banyak serta mudah didapati di negeri ini.

Pit Fah mengingatkan Musa bahawa aset terbesar Sabah adalah alam semula jadi yang tidak terusik selain memberi negeri ini dan rakyatnya sumber air dan makanan yang tidak ternilai.

Katanya, alam semula itu juga menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan dan memberi pendapatan besar kepada negeri ini melalui sektor eko-pelancongan.

"Dengan kedudukannya, beliau (Musa) berupaya berhijrah kemana-mana saja tetapi kemanakah majoriti penduduk Sabah boleh pergi jika keadaan di negeri ini menjadi tidak boleh dihuni lagi pada satu hari nanti? Pit Fah bertanya.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party