Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Sep 5 - SAPP pertahan hak tanah penduduk kampung

SAPP pertahan hak tanah penduduk kampung

KOTA KINABALU, 4 Sept 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) berikrar akan terus mempertahankan hak para penduduk kampung terhadap tanah yang mereka duduki sejak sekian lama.

Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, SAPP akan memastikan para penduduk kampung terutamanya penduduk Kampung Rampayan Laut tidak tersisih apabila tanah mereka diambil alih untuk sebarang projek pembangunan samada berbentuk komersil atau untuk rakyat.

"Saya lihat ada kerja-kerja pengukuran tanah dilakukan di sini dan jika projek itu merupakan satu projek perumahan untuk rakyat terutamanya para penduduk kampung ini maka SAPP akan sokong".

"Tetapi jika para penduduk Kampung Rampayan dipinggirkan maka SAPP akan bantah habis-habisan. Para penduduk kampung tidak patut diusir dan tanah mereka diambil alih," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri majlis berbuka puasa bersama para penduduk kampong di rumah Encik Matlan Merasin, seorang pemimpin tempatan, di Kampung Rampayan Laut, Menggatal, dekat sini, semalam.

Pada majlis itu, seramai 28 orang diketuai Encik Normin Setamin menyerahkan borang permohonan keahlian bagi menyertai parti SAPP Cawang Kg Tobor II, Karambunai, dekat sini.

Turut hadir pada majlis itu, antaranya, Timbalan Presiden merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Likas Datuk Liew Teck Chan, Naib Presiden Don Chin Hon Kiong dan Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Shamsuddin Awang Aman serta para pemimpin setempat.

Teck Lee berkata, para penduduk Kampung Rampayan Laut terancam kerana tanah di sini semakin bernilai tinggi dari sudut komersil.

"Mesti ada tauke atau bos disebalik kerja-kerja pengukuran tanah di kampung itu. SAPP akan siasat perkara ini. Jika mereka ingin membina kompleks beli-belah seperti 1Borneo maka kita akan tentang supaya 1Borneo kedua tidak berlaku," katanya.

Bekas Ketua Menteri itu berkata, SAPP amat prihatin terhadap hak rakyat dan ikrar membantu para penduduk kampung bukan janji kosong kerana telah mempunyai rekod cemerlang.

Katanya, kewujudan Kampung Warisan, Taman Keramat, Taman Bukit Setia, Taman Jaya Diri, Taman Puri Warisan dan Kampung Cenderamata 2 serta beberapa lagi penempatan lain di pinggir bandaraya adalah contoh kejayaan SAPP membantu rakyat dapatkan tempat berteduh.

Timbalan Presiden SAPP, Datuk Eric Majimbun berkata, para penduduk setiap kampung perlu dibawa berbincang sebelum sesuatu sesuatu projek pembangunan dilaksanakan di kampung mereka.

"Lebih penting lagi jika projek itu menyebabkan tanah mereka diambil alih," katanya selaku Ahli Parlimen Sepanggar.

Beliau turut mengalu-alukan ahli baru parti itu dan berkata SAPP akan berjuang bersama mereka menegakkan hak rakyat.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party