Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Sep 13 - Chua: Memperluaskan Suruhanjaya Tenaga Nasional ke Sabah

Chua: Memperluaskan Suruhanjaya Tenaga Nasional ke Sabah

Tawau, Sep 13, 2009: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) merangkap Ahli Parlimen Tawau Datuk Chua Soon Bui, mendesak Perdana Menteri, YAB Dato' Sri Najib bin Tun Razak, memperluaskan Suruhanjaya Tenaga Nasional ke Sabah memandangkan kegendalaan bekalan kuasa ulang-berulang yang telah menghantui rakyat Sabah terutama Tawau selama lebih 20 tahun. Setakat ini, tiada apa jaminan diberi SESB / TNB untuk menyediakan bekalan kuasa yang regular dan yang rakyat boleh bergantung pada. Beliau tanya berapa lama lagi rakyat Sabah perlu menderita, dan berapa lama lagi sektot-sektor perniagaan masih perlu mengalami kerugian besar-besaran.

Beliau kata, tenaga merupakan suatu item keselamatan negara dan kerajaan bertanggungjawab menyediakan serta memperlingi bekalan tenaga demi kebaikan semua warga Malaysia termasuk yang di Sabah. Beliau kata, sewaktu TNB menyambut 60 tahun cemerlang dalam menguasakan negara pada 1/9/2009 dengan ketahanan berterusan dan komitmen kepada menguasakan kemajuan negara dan meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia, mengapa TNB tidak dapat buat yang sama di Sabah dengan pengalamannya lama dalam membekal kuasa kepada negara?

“Suruhanjaya Tenaga Nasional seharusnya mengambil tanggungjawab menilai semula perancangan kuasa, pengurusan, penyelenggaraan dan penguatkuasaan SESB/TNB di Sabah, supaya suatu pendekatan holistik dapat dilaksanakan untuk mencapai perkhidmatan bermutu tinggi dan setanding dengan perkhidmatanya di Semenanjung Malaysia. Rakyat Malaysia di Sabah sudah letih lagi bosan dengan segala alasan dan langkah sementara pihak SESB/TNB.

Beliau mendesak kerajaan supaya peka kepada penderitaan rakyat, terutama sekali pada musim kemuncak kegendalaan bekalan kuasa, semua orang mengalami lebih kurang 7 jam yang ‘gelap’ setiap hari pada awal bulan August baru-baru ini, sebab ia sudah menjadi tumpuan kebimbangan rakyat. Walau pun bekalan kuasa telah berpulih dalam dua minggu lalu, namun beliau masih menerima aduan bahawa bekalan kuasa tidak stabil di kawasan-kawasan luar bandar. Beliau berharap SESB/TNB akan memastikan rakyat Malaysia di Sabah terutama sekali Tawau akan dapat meraikan Hari Raya Aidilfitri yang ‘cerah’ seperti yang dinikmati semua rakyat Malaysia lain di Semenanjung Malaysia, selaras dengan konsep ‘Satu Malaysia, Rakyat diutamakan, Prestasi Sekarang’ yang terkandung dalam cogan kata Perdana Menteri.

Beliau juga mendesak Perdana Menteri, YAB Dato' Sri Najib bin Tun Razak supaya menguatkuasakan Indeks Prestasi Utama atau KPI (Key Perormance Indicators) melalui kementerian yang berkaitan terhadap SESB/TNB supaya Sabah boleh menikmati bekalan kuasa berterusan yang rakyat dapat bergantung pada dalam satu jangka masa yang dinyatakan. Beliau berharap, melalui pemantauan KPI yang rapi, kegendalaan kuasa akan menjadi mimpi ngeri yang lalu bagi rakyat Sabah.
Berhubung cadangan bekalan kuasa bagi Pantai Timur Sabah, beliau berpandangan bahawa ini adalah suatu perkara yang memerlukan perhatian segera kerana grid kuasa barat-timur sedia ada dikatakan tidak stabil, yang bermaksud bekalan kuasa di Tawau yang terletak di penghujung grid tersebut tidak boleh bergantung pada grid itu dan ia akan mengalami kegendalaan yang teruk sekali bila berlakunya melindungi muatan atau‘load shielding’. Perancangan sebuah penjana kuasa di pantai timur adalah amat mendesak.

Berkaitan pengumuman baru-baru ini oleh Ketua Menteri Sabah, YAB Datuk Musa Aman, berkenaan pilihan menubuhkan sebuah penjana kuasa geothermal 100MW di Andrassy, Balung, Datuk Chua mendesak kerajaan mendapatkan pandangan pakar-pakar Jepun. Kononnya, empangan geothermal dengan ruang-ruang di bawah tanah di mana air panas dijadikan stim dengan haba teras bumi mungkin mengandungi sedikit unsur berbahaya seperti merkuri dan arsenik, yang akan merbahayakan manusia jika terbocor ke dalam sungai-sungai. Kajian berkaitan kuasa geothermal telah dijalankan lebih 10 tahun dahulu di Tawau, dan ia telah didapati tidak mungkin dijalankan kerana beberapa aspek bahaya kepada alam sekitar. Bendalir yang dikeluarkan dari kedalaman teras bumi mungkin mengandungi satu campuran gas, kebanyakannya pecemar seperti karbon dioksida dan hydrogen sulfid yang menyumbang kepada pemanasan global, hujan asid dan sebagainya.

Beliau tidak mahu melihat pengulangan kes penjana kuasa batu arang yang diumumkan SESB/TNB tanpa persetujuan rakyat. Ia akan menjadi sebiji bom bermasa politik yang teruk sekali yang akan menyebabkan kerugian besar parti kerajaan pada pilihan raya akan dating, seperti mana yang telah disuarakan oleh ahli-ahli yang berhormat serta pemimpin-pemimpin, baik dari parti kerajaan mahu pun dari pihak pembangkang. Jangan berbohong kepada rakyat lagi kerana rakyat selalu dapat mengetahui apa yang sebenarnya.

Selain masalah kegendalaan bekalan kuasa, rakyat Sabah juga menghadapi kesulitan atas sebab bekalan air, jalan raya dan prasarana lain yang kurang memuaskan. Memang ia juga tanggungjawab kerajaan untuk menyediakan kemudahan-kemudahan seperti di atas demi memperbaiki mutu hidup rakyat Sabah. Diharap dengan lawatan YAB Perdana Menteri ke Sabah, masalah kekurangan prasarana di Sabah juga dapat diberi perhatian segera oleh YAB dan kerajaan pusat. Selaras dengan hasrat YAB Perdana Menteri supaya rakyat diutamakan, tepatlah masanya sekarang untuk penyampaian kemudahan-kemudahan yang telah lama ditunggu-tunggukan oleh rakyat Sabah yang sudah letih dan bosan dengan janji-janji yang jarang dituniakan. Diharap prestasi kerajaan diutamakan, tindakan konkrit dialu-alukan, bukan janji-janji kosong lagi.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party