Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 24 - Pengumuman Najib 'Duplicating Move'?

PENGUMUMAN NAJIB 'DUPLICATING MOVE'?

Saturday, 24 October 2009 19:46

Oleh: MAIL MATHEW

NAIB Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Jimmy Jawatah menegaskan bahawa keputusan kerajaan Barisan Nasional (BN) mengiktiraf ’16 September’  sebagai Hari Malaysia sepertimana yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini merupakan sekadar ‘duplicating move’ di mana cetusan idea itu lahir daripada pihak pembangkang.

"Sememangnya keputusan kerajaan BN berhubung 16 September  itu sudah kena pada masanya… tetapi tak perlulah rakyat terperanjat sangat  pengumuman PM itu… dan memang hak kita merayakannya," kata beliau dalam satu kenyataan rasmi di bilik mesyuarat Pejabat Perhubungan SAPP Melalap, Tenom.

Jimmy yang juga Pengerusi CLC SAPP Melalap/Kemabong berkata demikian ketika mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa pelaksana  mesyuarat tahunan SAPP kawasan Melalap dan Kemabong yang akan diadakan di sini pada 31 Oktober.

Mesyuarat tersebut yang dijangka akan dirasmikan oleh Presiden SAPP yang juga mantan Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee, turut dijadualkan akan melawat kawasan pekan kecil Melalap dan hospital disini sebelum beliau merasmikan mesyuarat tersebut.

"Kita mahu Datuk Presiden itu sendiri melawat kawasan pekan kecil Melalap, yang selama ini diselubungi isu hangat, di mana turut  melibatkan 19 JKKK menghantar satu memorandum kepada kerajaan meminta supaya janji pemimpin mereka sebelum pilihanraya umum lalu untuk mewartakan pekan kecil itu ditunaikan,” tegas Jimmy.

"Bukan itu sahaja… malah hospital di sini yang dibina sekitar tahun 1959, pun keadaan kedaifannya terus terbiar, termasuklah ketidak mampuan hospital itu menampung jumlah pesakit yang semakin bertambah… lebih-lebih lagi hospital itu sudah dua kali dilanda banjir kilat sebelum ini,” tambah beliau lagi.

Jimmy turut mempersoalkan sikap pemimpin kerajaan yang berulangkali bercakap kepada rakyat kononnya mereka telah menyediakan peruntukan berbillion ringgit untuk pembangunan infrastruktur luar bandar termasuk menaiktaraf pusat-pusat kesihatan, tetapi anehnya masalah sedemikian masih belum ditangani dengan sepenuhnya.

"Apakah mereka ini bersandiwara kepada rakyat yang mengundi mereka sehingga kerajaan BN terbentuk… tetapi ada juga kalangan pemimpin bawahan mereka menjawab kononnya peruntukkan sudah lulus tetapi masalah tapak yang sukar diperolehi… ini semua sandiwara semata mata… takkan penyediaan tapak memakan masa bertahun tahun lamanya,” ujar beliau.

Kepada satu soalan tambahan sama ada SAPP mampu menangani masalah yang membelenggu kepimpinan kerajaan BN masa kini berhubung kelembapan pembangunan seperti yang beliau nyatakan jika SAPP dapat menerajui kerajaan selepas PRU ke-13 nanti Jimmy berkata;

"Sudah tentunya boleh jika sesebuah kerajaan itu serius melaksanakan apa yang telah dijanjikannya kepada rakyat sebelum pilihanraya… tetapi saya tidak bermaksud yang kerajaan BN tidak mampu melaksanakan tanggung jawab itu… Cuma, pemimpin mereka yang kurang serius,” jelas beliau.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party