Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 24 - SAPP Tekad Kembalikan Kuasa Penentu Kepada Rakyat

SAPP Tekad Kembalikan Kuasa Penentu Kepada Rakyat

Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee serta ahli parti bahagian Petagas melihatkan kertas memilih parti itu pada Mesyuarat Agung Tahunan tersebutKOTA KINABALU, 24 Okt 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) bertekad mengembalikan semula kuasa penentu mutlak rakyat disamping memastikan Kuala Lumpur tidak lagi campurtangan dalam hal ehwal pentadbiran negeri ini.

Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, perkara itu sangat penting kerana dalam sistem demokrasi rakyat adalah kuasa penentu mutlak dalam proses memilih kerajaan dan pemimpin dari jawatan tertinggi kerajaan negeri seperti Ketua Menteri.

"Apa yang berlaku dalam Barisan Nasional (BN) pada masa ini ialah Ketua Menteri dipilih oleh Kuala Lumpur . Walaupun menang dalam pilihanraya lalu selepas mendapat undi rakyat tetapi jawatan Pengerusi BN Sabah yang menjadi Ketua Menteri dipilih oleh Kuala Lumpur . Bakal calon BN yang ingin bertanding dalam sebarang pilihanraya di negeri ini juga ditentukan Kuala Lumpur .

"Ketua Menteri Sabah dari BN boleh ditukar ganti pada bila-bila masa. Hari ini pun kita boleh dapat Ketua Menteri baru jika itu yang diingini Kuala Lumpur . Para pemimpin BN yang ingin menjadi calon pula tidak perlu turun padang menemui rakyat bagi mendapat restu kerana apa yang mereka perlukan lakukan hanyalah pergi ke Kuala Lumpur melobi.

"Semasa pilihanraya para calon BN itu hanya perlu membeli undi untuk menang dengan memberi RM50 kepada setiap pengundi. Perkara seumpama ini harus diubah sepenuhnya," katanya.

Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee serta ahli parti bahagian Petagas mengangkat tangan menandakan sokongan teguh terhadap perjuangan partiBekas Ketua Menteri itu berucap pada perasmian mesyuarat agung tahunan cawangan-cawangan dalam bahagian Petagas parti itu di rumah Ketua Jawatankuasa Perhubungan Pusat (CLC) SAPP bahagian Petagas cum Pengerusi Cawangan Muhibbah I, Encik Duli Marie, Pengerusi Cawangan Muhibbah II, Encik Demat Bin Semau, Pengerusi Cawangan Muhibbah III, Encik Terin Bin Dullah, Pengerusi Cawangan Petagas II, Encik Ad Sugara Miasin di Kampung Muhibbah, dekat sini pada hari ini.

Turut hadir Setiausaha Agung SAPP Datuk Richard Yong, Naib Presiden SAPP selaku Timbalan Speaker Datuk Frankie Chong, Ketua Jawatankuasa Perhubungan Pusat (CLC) Tungku Suaib Mutalib dan beberapa pemimpin lain.

Katanya, Kuala Lumpur juga sering campur tangan dalam hal ehwal pentadbiran di negeri ini kerana hampir semua benda yang ingin dilaksanakan perlu dirujuk terlebih dulu untuk mendapat restu sebelum diluluskan.

Beliau berkata, perkara itu tidak akan berlaku jika SAPP memerintah Sabah apabila mendapat sokongan rakyat pada pilihanraya akan datang.

"Untuk merelisasikan impian itu, SAPP perlu menang sekurang-kurangnya 31 daripada 60 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada pilihanraya akan datang. Walaubagaimanapun, adalah lebih baik jika SAPP dapat memperolehi dua pertiga daripada 60 kerusi itu supaya dapat membentuk satu kerajaan yang kuat," katanya.

Dulie Marie sedang berucap dalam mesyuaratTeck Lee berkata, SAPP akan meletakkan lebih 40 calon untuk merebut kerusi DUN Sabah dalam pilihanraya akan datang supaya hasrat menguasai majoriti dua pertiga kerusi itu dapat dicapai.

Katanya, SAPP juga akan menjalin kerjasama dengan parti pembangkang lain seperti Pakatan Rakyat (PR) untuk menumbangkan BN.

"SAPP tidak akan menyertai PR kerana kuasa mutlak juga berada di Kuala Lumpur . Sebagai contoh, jika SAPP diperuntukkan sebanyak 20 kerusi dan menang semuanya manakala parti komponen PR lain seperti Keadilan, DAP dan PAS juga memperolehi 20 kerusi atau lebih maka semua perlu merujuk ke Kuala Lumpur sebelum kerajaan negeri dibentuk. SAPP tidak mahu perkara ini berlaku," katanya disambut tepukan gemuruh para ahli SAPP bahagian Petagas.

Beliau berkata, SAPP telah memberitahu para pemimpin PR tentang perkara itu.

Katanya, SAPP yakin rakyat Sabah akan memberi sokongan padu kepada parti berbilang kaum itu kerana rakyat tidak lagi memberi sokongan kepada parti berasaskan perkauman seperti part-parti komponen dalam BN.

Katanya, kejayaan Keadilan, DAP dan PAS menafikan BN dua pertiga kerusi Parlimen dan merampas lima negeri di Semenanjung pada pilihanraya lalu menunjukkan rakyat pada masa ini menyokong parti berbilang kaum.

Teck Lee berkata, UPKO salah satu parti komponen BN di Sabah yang berasaskan kaum Kadazan juga mula mengubah imej menjadi parti berbilang kaum dengan memasukkan perkataan Kebangsaan pada nama parti itu.

"UPKO satu ketika dulu dikenali sebagai Parti Demokratik Sabah (PDS), sebuah parti berbilang kaum tetapi memilih menjadi sebuah parti perkauman dengan menukar nama kepada UPKO. Tetapi nampaknya UPKO ingin kembali menjadi parti berbilang kaum kerana arus perubahan semasa," katanya.

Katanya, parti berbilang kaum seperti SAPP pasti dapat mengetengahkan pemimpin yang diterima semua kaum walaupun pemimpin itu berasal dari kaum berbeza.

"Sebagai contoh, seorang pemimpin Melayu pasti diterima kaum-kaum lain dan begitu juga dengan pemimpin dari bangsa Kadazan mahupun Cina. Saya pasti pemimpin itu tidak kira dari suku kaum mana sekalipun pasti dapat diterima semua," katanya.

Bekas Ketua Menteri itu seterusnya berkata bahawa, UMNO, parti komponen terbesar dalam BN juga didapati meniru proses pemilihan seperti yang diamalkan SAPP apabila baru-baru ini menggubal perlembagaan parti itu dengan membenarkan perwakilan dari peringkat cawangan tanpa melalui bahagian mengundi bagi memilih barisan pemimpin.

"SAPP sejak ditubuhkan pada 1994 lagi telah mengamalkan proses itu dimana perwakilan dari cawangan dibenar mengundi dalam proses pemilihan pada kongres parti tanpa melalui bahagian. Ini dilakukan supaya bahagian tidak dapat melakukan penyelewengan seperti memilih perwakilan yang disukai dan sebagainya.SAPP melakukan perkara ini bagi mengelak politik wang dan nampaknya, UMNO sebuah parti yang telah lama ujud meniru cara SAPP itu," katanya.

Teck Lee berkata, SAPP juga giat berusaha mendidik golongan muda menjadi pemimpin dimasa depan dengan mengadakan kem latihan kepimpinan.

Katanya, setakat ini lebih 5,000 ahli muda SAPP telah mendapat latihan melalui kem itu dan parti itu mensasar seramai 200 daripada mereka mengambilalih pucuk pimpinan pada masa akan datang apabila pemimpin sedia ada pada masa ini bersara.

Sementara itu, Duli berkata, SAPP adalah sebuah parti berbilang kaum tulen yang memperjuangkan hak rakyat Sabah serta sanggup mengenepikan kemewahan dalam usaha membantu rakyat mendapat semula kuasa penentu mutlak.

"Ramai pemimpin SAPP sanggup melepaskan jawatan dalam kerajaan apabila parti itu memilih meninggalkan BN pada tahun lalu. Sebagai contoh, Melanie Chia korbankan jawatan Pembantu Menteri Kewangan Sabah sejurus SAPP keluar dari gabungan BN," katanya.

Katanya, perjuangan para pemimpin SAPP dalam menegakkan hak rakyat Sabah disanjung dan rakyat kini mula sedar serta dapat membezakan antara kaca dan permata.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party