Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 25 - Pemimpin BN dan Syarikat Swasta Bersekongkol Rampas Tanah Rakyat

Pemimpin BN dan Syarikat Swasta Bersekongkol Rampas Tanah Rakyat

KOTA KINABALU, 25 Okt. 2009: Sebilangan ahli politik Barisan Nasional (BN) bersekongkol dengan syarikat swasta merampas tanah rakyat setelah kekeringan hasil bumi lain seperti balak.

Lebih mengejutkan lagi apabila ada rakyat yang tinggal di dalam bot di perairan Semporna dihalau manakala penempatan mereka dirampas dan dijadikan pusat pelancongan.

Kerakusan merampas tanah itu didapati semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini apabila ahli politik dari kerajaan yang memerintah mendapati sukar mengaut hasil apabila ekonomi negara mengalami kemerosotan.

Tanah berstatus Kampung Simpanan (Kampung Reserve) di kawasan bandar dan sub-bandar menjadi sasaran kerana mudah dirampas serta bernilai tinggi dan boleh membawa keuntungan amat besar.

Penampatan penduduk diluar bandar yang telah bergenerasi didiami juga boleh dirampas untuk dijadikan ladang pertanian komersil seperti kelapa sawit sekiranya geran hak milik belum dikeluarkan kepada rakyat yang malang itu.

Kejahatan itu boleh dihentikan jika rakyat bersatupadu menolak kerajaan BN yang sedia ada pada pilihanraya akan datang.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, perkara seumpama itu tidak pernah berlaku ketika beliau menjadi Ketua Menteri dari tahun 1996 hingga tahun 1998.

"Semasa saya menjadi Ketua Menteri beberapa tahun dulu, lebih dari 40,000 geran tanah berstatus Tanah Adat (NT) telah diberikan kepada para penduduk Bumiputera di seluruh negeri.

"Geran itu dikeluarkan melalui satu proses mudah hasil penubuhan sebuah jawatankuasa khas di Jabatan Tanah dan Ukur yang dilengkapi dengan segala kemudahan peralatan pejabat seperti komputer dan sebagainya.
"Pengeluaran sebegitu banyak dalam masa sesingkat itu telah menjadi satu rekod dalam sejarah pentadbiran negeri Sabah dan tidak dapat ditandingi sehingga ke hari ini," katanya.

Beliau berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan 2009 tujuh cawangan SAPP bahagian Karambunai yang diadakan serentak di Kampung Cenderamata 2, Likas, di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Presiden merangkap Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun, Timbalan Presiden merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Likas Datuk Liew Teck Chan dan Naib Presiden merangkap Ahli Parlimen Tawau Datuk Dr. Chua Soon Bui.

Turut hadir Naib Presiden Don Chin, Pembantu Bendahari Foo Fook Ming dan Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua Jawatankuasa Perhubungan Pusat (CLC) bahagian Tungku Suaib Mutalib.

Teck Lee berkata, beliau kesal dengan sikap segelintir pemimpin BN yang memburukkannya kononnya beliau akan merampas tanah mereka sekiranya SAPP memerintah pada masa akan datang.

Katanya, fitnah seperti itu diada-adakan kerana mereka risau dengan angin perubahan rakyat yang menjurus kepada SAPP.

Sementara itu, Soon Bui ketika berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan 2009 tiga cawangan SAPP bahagian Likas di kampong Likas Lama berkata, sebahagian penduduk disekitar Pulau Mabul di Semporna dihalau manakala penempatan mereka dijadikan pusat pelancongan.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party