Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 26 - Graduan Sabah Dinafi Peluang Pekerjaan Dalam Jabatan Persekutuan

Graduan Sabah Dinafi Peluang Pekerjaan Dalam Jabatan Persekutuan

Yong (empat kanan) bersama para pemimpin dan ahli SAPP pada Mesyuarat Agung Tahunan di Kampung Unggun bertekad memperjuangkan hak rakyat SabahKOTA KINABALU, 26 Okt 2009: Rakyat Sabah khususnya para graduan muda dinafikan dari menjawat sebarang jawatan bertaraf pertengahan apalagi tinggi dalam Jabatan Persekutuan.

Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun berkata, jawatan bertaraf sedemikian dalam sebarang Jabatan Persekutuan di Sabah dibolot graduan dari Semenanjung.

" Ada seorang graduan muda pergi ke Kuala Lumpur semata-mata untuk menghadiri temuduga bagi jawatan pegawai kewangan dalam salah satu Jabatan Persekutuan di negeri ini tapi malangnya gagal.

"Selain dari kerugian tambang kapal terbang pergi dan balik ke Kuala Lumpur serta perbelanjaan lain, graduan muda itu membazir wang dan masa saja kerana terpaksa menghadiri temuduga yang sia-sia.

"Temuduga itu dijalankan seolah-olah untuk mengaburi mata saja kerana saya percaya jawatan itu sudah ditetapkan khas untuk graduan dari Semenanjung saja," katanya.

Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) itu berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan beberapa cawangan bahagian Karambunai di Kampung Unggun, Menggatal, dekat sini, hari ini.

Mesyuarat itu dirasmikan Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee. Hadir sama Timbalan Presiden merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Likas Datuk Liew Teck Chan, Naib Presiden merangkap Ahli Parlimen Tawau Datuk Dr. Chua Soon Bui dan Naib Presiden Amdi Sidik.
Turut hadir Nabi Presiden Don Chin, Ketua Penerangan Chong Pit Fah, Ahli Majlis Tertinggi Awang Shamsuddin Aman dan Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua Jawatankuasa Perhubungan Pusat (CLC) bahagian Tungku Suaib Mutalib.

Eric berkata, jawatan dalam perkhidmatan Polis di seluruh negeri ini juga didapati dimonopoli pegawai dari luar Sabah .

"Hanya ada dua ketua polis daerah (OCPD) di negeri ini yang berasal dari Sabah . Apa yang kita inginkan ialah keseimbangan," katanya.

Teck Lee berkata, penempatan semula tidak terancang penduduk kampung ke kawasan penempatan seperti di Telipok Ria dan beberapa kawasan lain berdekatan sini telah menimbulkan masalah sosial serius.
Katanya, penduduk kampung merasa kekok kerana terpaksa tinggal di pangsa puri setinggi sehingga lima tingkat tanpa ada kawasan tanah lapang seperti di kampung halaman masing-masing.

Beliau berkata, keadaan menjadi teruk apabila mereka yang ditempatkan semula itu datang dari pelbagai tempat dan telah menjalani cara hidup berbeza semasa di kampung halaman.

"Kerajaan menempatkan penduduk dari Pulau Gaya, Kampung Bakau dan sebagainya ke Telipok Ria menyebabkan masalah berlaku dan baru-baru ini ada kes pergaduhan berkumpulan sehingga menyebabkan seorang pemuda mati dibunuh.

"Telipok Ria kini tidak ria lagi dan sudah bertukar menjadi Telipok Riuh," katanya menambah keadaan seumpama itu boleh dielakkan jika kerajaan merancang dengan rapi sebarang penempatan semula.
Beliau seterusnya menyatakan kerisauan SAPP tentang usaha sesetangah pemimpin politik kerajaan dengan pihak swasta yang didapati cuba mengambil alih tanah di kawasan itu bagi tujuan komersil.

Katanya, SAPP akan menentang dengan keras sebarang usaha mengambil alih tanah penduduk kampung samada di kawasan itu atau dimana-mana saja di Sabah.

Katanya,para ahli politik kerajaan itu sanggup melakukan perkara keji itu kerana mereka mendapati cara mudah mengaut kekayaan melalui projek terlalu berkurangan dimasa ini kerana ekonomi negara semakin merosot.

Teck Lee berkata, SAPP akan memantau keadaan di kawasan itu kerana sudah ada beberapa pegawai menjalankan kerja mengukur tanah di Kampung Rampayan, dekat sini, beberapa bulan lepas.

Katanya, SAPP tidak mahu melihat Kampung Rampayan dijadikan 2Borneo. Kompleks beli belah terbesar di sini iaitu 1Borneo terletak berdekatan Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party