Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 26 - Bajet 2010 Ketepi Krisis QEH

Bajet 2010 Ketepi Krisis QEH

Yong beri ucapan pada Mesyuarat Agung Tahunan di Kg. WarisanKOTA KINABALU, 26 Okt 2009: Masalah kesihatan meruncing di Sabah tidak mendapat perhatian Persekutuan apabila Bajet 2010 langsung tidak menyentuh samada akan meneruskan projek membina Menara Kembar menggantikan Blok Utama Hospital Queen Elizabeth (QEH) di sini walaupun sebanyak RM14.8 bilion diperuntukkan bagi sektor kesihatan.

Amat menyedihkan apabila Bajet itu menyenarai lima buah hospital semuanya di Semenanjung samada akan bina atau dinaiktaraf meskipun tidak ada sebarang masalah kesihatan genting di sana .

Krisis kesihatan di sini akan mencapai 365 hari atau setahun dalam beberapa hari tetapi kerosakan Blok Utama QEH menyebabkan Sabah kehilangan satu-satunya hospital rujukan tetapi sehingga ke hari ini tidak ada sebarang penyelesaian.

Hospital di Shah Alam, Kluang, Bera, Tampoi dan Alor Gajah tersenarai dalam Bajet yang dibentangkan Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak beberapa hari lalu tetapi krisis kesihatan di Sabah ditolak ke tepi.

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, krisis QEH itu bertambah teruk sehingga para pesakit terpaksa menunggu berjam-jam hanya untuk mendapatkan rawatan.

Bekas Ketua Menteri itu berucap pada Mesyuarat Agung Tahunan beberapa cawangan parti bahagian Karambunai di Kampung Warisan, di Inanam, dekat sini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Presiden merangkap Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun, Timbalan Presiden merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Likas Datuk Liew Teck Chan dan Naib Presiden merangkap Ahli Parlimen Tawau Datuk Dr. Chua Soon Bui.

Hadir sama Naib Presiden Don Chin, Ketua Penerangan Chong Pit Fah, Timbalan Pengerusi Awang Talip Awang Bagul dan Ahli Majlis Tertinggi merangkap Ketua Jawatankuasa Pusat Perhubungan (CLC) bahagian Tungku Suaib Mutalib.

Katanya, penyelesaian terhadap masalah QEH sepatutnya disenarai dalam Bajet itu kerana keadaan kesihatan di Sabah amat menyedihkan.

Beliau berkata, lebih memeritkan lagi apabila kekurangan doktor di Sabah sangat ketara kerana perbandingan antara seorang doktor dengan penduduk di negeri ini adalah tertinggi di Malaysia .

"Para pemimpin Barisan Nasional di negeri ini mendabik dada kononnya mereka boleh menemui Najib dengan mudah pada bila-bila masa saja untuk menyampaikan keperluan rakyat Sabah tetapi jika krisis QEH yang hanya beberapa hari lagi mencapai setahun masih belum dapat diselesaikan maka saya fikir ahli-ahli politik kerajaan di sini tidak berguna langsung," katanya.

Baru-baru ini Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin mengumumkan bahawa Kerajaan Sabah telah menyediakan 50 ekar tanah di Kinarut dan 50 ekar lagi di Bukit Padang untuk membina dua hospital baru bagi Sabah.

Rosnah ketika mengadakan majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Papar, dekat sini, mengakui bahawa kedua-dua hospital baru itu amat diperlukan kerana SMC yang dibeli Pusat tidak dapat menyelesaikan secara menyeluruh kesesakan di QEH.

Beliau juga berkata bahawa Blok Utama QEH yang didapati tidak selamat sejak akhir 2008 akan diroboh dan digantikan dengan Menara kembar tetapi projek itu mengambil masa.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party