Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Oct 31 - SAPP Tenom gempur kekuatan BN

SAPP Tenom gempur kekuatan BN

Oleh: Mail Mathew

TANGGAPAN umum mengatakan perjuangan Parti Maju Sabah (SAPP) menjadi sia sia kerana parti itu hilang fokus dan haluan selepas keluar daripada gagasan Barisan Nasional (BN) tahun lepas adalah meleset, sebaliknya sokongan dan pertambahan keahlian semakin meningkat dari masa ke semasa.

Naib Presiden SAPP Jimmy Jawatah berkata demikian dalam ucapan dasar beliau dihadapan kira kira 500 perwakilan yang menghadiri masyuarat agung tahunan SAPP bahagian Dewan Undangan Negeri (DUN) Melalap dan Kemabong bertempat di Dewan terbuka YNL disini pada Sabtu.

Mesyuarat agung tersebut dirasmikan Presiden SAPP yang juga mantan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, yang turut dihadiri Naib Presiden yang juga Timbalan Speaker DUN Sabah Datuk Frankie Chong, ADUN Luyang Melanie Chia, Ketua Pemuda Edward Dagul, AMT Richard Lee dan Joe Yong.

Jimmy berkata, peningkatan sokongan rakyat terhadap perjuangan SAPP atas kesedaran rakyat itu sendiri bahawa perjuangan berasaskan parti tempatan satu satunya pilihan terbaik bagi mereka mendekatkan diri mereka kepada matlamat perjuangan asal yang belum selesai sebelum ini.

Beliau berkata, apa yang dihajatkan rakyat adalah keinginan mereka untuk melihat rakyat Sabah terus menikmati pembangunan yang maksima dan seimbang agar setara dengan kemajuan yang telah dicapai dinegeri negeri diSemenanjong.

“ Perjuangan SAPP adalah serius dan kita tidak mahu lagi ditaburkan beribu ribu janji lagi sepertimana ketika SAPP masih dibelenggu kepimpinan BN suatu ketika dulu…pemimpin pemimpin SAPP terutamanya Presiden bukan menagihkan janji janji BN untuk kekayaan peribadinya…tetapi apa yang diperjuangkan adalah untuk rakyat Sabah pada keseluruhannya…malangnya permintaan SAPP ditolak..jadi, buat apa kita tunggu lagi dalam BN?” jelas Jimmy.

Berdasar kegigihan kepimpinan SAPP itu kata Jimmy, beliau mengingatkan ahli ahli SAPP agar tidak merasa gentar atau takut ketika memperjuangkan dasar dan matlamat parti, kerana perjuangan SAPP adalah suatu perjuangan yang ikhlas, telus dan komited untuk membela nasib rakyat yang semakin tertindas ketika ini.

Sesungguhnya perjuangan Presiden SAPP ketika menjawat jawatan Ketua Menteri Sabah didalam sistem penggiliran jawatan Ketua Menteri lebih 10 tahun lalu iaitu ketika SAPP masih bersama BN, Jimmy dengan berterus terang mengatakan bahawa banyak dasar dasar kerajaan yang tidak bermaya dicergaskan termasuklah dasar pengurangan perjudian (4 digit) dinegeri ini, dasar perhutanan dan pengujudan ‘Forest Management Unit’ lebih dikenali pengurusan hutan mampan yang bertujuan memberi peluang kepada masyarakat terpinggir diluar luar bandar mendapat tanah untuk pertanian.

Jimmy turut menggariskan beberapa keutamaannya dalam memajukan kawasan DUN Melalap bakal dilaksanakan beliau sebaik sahaja diberi mandat oleh rakyat dalam PRU ke-13 kelak, dimana antaranya ialah memesatkan pembangunan ekonomi setempat, menstruktur semula fungsi dan tanggung jawab agensi agensi kerajaan yang berhubungkait dengan perancang dan pelaksana pembangunan khususnya JKKK supaya lebih menfokuskan sasaran yang sebenar dan mengurangkan birokrasi kerajaan yang mengekang kelancaran pentadbiran.

“ Kita tidak mahu sepertimana yang berlaku janji pemimpin kerajaan BN sebelum PRU ke-12 iaitu mewartakan pekan kecil Melalap, pembinaan jambatan Binaie dan kegagalan menaiktaraf hospital Tenom…dan yang paling menyedihkan pembinaan Pusat GiatMara terbengkalai yang memaksa pelajar pelajarnya meneruskan pembelajaran dipusat yang disewa yang serba kekurangan kelengkapan,” tegas Jimmy.

“ Bila kita tegur pemimpin pemimpin BN apa sebab hospital masih berkeadaan daif menerusi media…mereka menjawab peruntukkan sudah lulus tetapi masalah tapak belum tersedia…tetapi takkan masalah tapak memakan masa bertahun tahun untuk disedia,” tambahnya lagi.

Akhir sekali Jimmy mengajak rakyat yang prihatin kepada masalah rakyat, masalah maruah negeri ini dan inginkan kuasa autonomi politik dinegeri dikembalikan, adalah lebih sesuai memilih perjuangan SAPP demi kesejahteraan rakyat jelata.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party