Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 2 - SAPP akan bertanding 40 DUN termasuk Melalap dan Kemabong PRU Ke13

SAPP akan bertanding 40 DUN termasuk Melalap dan Kemabong PRU Ke13

Oleh: Mail Mathew
TENOM, Nov 2, 2009: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong teck Lee menegaskan bahawa parti itu akan meletakkan calon untuk bertanding 40 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihanraya umum (PRU) akan datang ini, termasuk kawasan DUN Melalap dan Kemabong.

Katanya lagi, parti itu juga bersedia menimbang akan meletakkan calonnya bagi kawasan kawasan DUN selebihnya sekiranya kawasan itu mencapai 70 peratus kemungkinan kemenangan memihak kepada SAPP.

Beliau berkata demikian dihadapan kira kira 500 orang perwakilan dan pemerhati ketika merasmikan mesyuarat agung tahunan bagi tahun 2009 untuk kawasan DUN Melalap dan Kemabong bertempat diRestoran terbuka YNL pada Sabtu.

Turut hadir dimajlis itu, Naib Presiden SAPP Datuk Frankie Chong Yu Chee, ADUN Luyang Melanie Chia, Ketua Pergerakan Pemuda SAPP pusat Edward Dagul, Ahli Majlis Tertinggi Richard Lee dan Joe Yong.

Yong berkata, beliau kagum melihat sambutan rakyat yang semakin menggalakkan dari masa ke semasa terhadap perjuangan SAPP meskipun parti itu telah keluar daripada gagasan Barisan Nasional (BN) sejak September 2008, dimana sambutan itu datangnya dari kalangan pelbagai suku kaum dan keturunan di negeri ini.

" Bermakna prinsip perjuangan SAPP sudah mendapat penerimaan daripada pelbagai kesukuan dinegeri ini…meskipun selama ini ada dikalangan pemimpin BN menyifatkan perjuangan SAPP hanya untuk masyarakat Cina, walhal SAPP adalah sebuah parti berbilang bangsa," kata Yong.

" Sebenarnya perjuangan BN adalah berasaskan perkauman setelah parti parti komponennya dikelompokkan melalui kesukuan seperti India, Melayu, KDM dan Cina dimana prinsipnya lebih condong kepada taktik divide and rule seperti yang kita lihat sekarang," tambah Yong lagi.

Mantan Ketua Menteri Sabah itu turut menjelaskan bahawa, antara sebab sokongan rakyat yang terus melonjak ketika ini, adalah kerana rakyat telah mula sedar bahawa hanya parti berasaskan tempatan yang boleh mengembalikan hak dan maruah rakyat dinegeri ini dari segi keadilan dan kesakmaan menikmati ekonomi yang lebih sihat dan seterus mengembalikan kuasa autonomi politik dinegeri ini seperti suatu ketika dulu.

" Selain kelembapan pembangunan meluap luap…kelembapan ekonomi juga turut menjunam terutamanya dari sektor pelancongan dan pembuatan…apa sudah terjadi dengan wakil wakil rakyat disini…apakah masalah seperti ini mereka tidak ambil perhatian…harus diingat peranan wakil rakyat perlu untuk mengatasi masalah ini," tegas Yong.

" Dulu daerah ini ada pesta kopi selain pesta kalimaran dan pesta kaamatan…tetapi pesta kopi perlu dihidupkan untuk meneruskan usaha mempromosi produk tempatan yang memberi menfaat kepada petani khususnya penanam kopi…kenapa diRanau masih ada pesta kobis..dan diKuala Penyu masih ada pesta rumbia..apa bezanya?" tambahnya lagi.

Yong seterusnya memberi jaminan kepada rakyat bahawa SAPP akan merombak segala kepincangan yang berlaku sekarang ini dan mampu melakukan yang lebih baik sekiranya rakyat terus menyokong dan memberi mandat kepada parti itu untuk membentuk kerajaan baru selepas memenangi PRU kali ke-13 nanti.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party