Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 3 - BN tidak tunai janji pilihanraya 2004 dan 2008

BN tidak tunai janji pilihanraya 2004 dan 2008

Yong sampaikan bendera SAPP kepada ketua cawangan Kampung Saikot, Alexius Mangka sambil disaksikan para pemimpin partiNABAWAN, 3 Nov 2009: Kerajaan Persekutuan jelas mengabaikan keperluan kesihatan di Sabah selain gagal menunaikan janji kepada rakyat terhadap projek pembangunan hospital di negeri ini.

Pembinaan hospital di daerah ini telah dua kali dijanjikan tetapi malangnya tidak ditunaikan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri pada pilihanraya umum 2004 telah berjanji bahawa hospital akan dibina di sini jika Barisan Nasional (BN) menang.

Janji itu tidak tertunai dan pada kempan pilihanraya 2008, BN sekali lagi berjanji bahawa pembinaan hospital itu pasti direalisasikan tetapi tidak menjadi kenyataan sehingga ke hari ini.

Gabungan BN telah memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Nabawan pada pilihanaya umum tahun lalu melalui Datuk Bobbey Suan yang kemudiannya dilantik sebagai Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah.

Pada pilihanraya itu, BN juga berjaya mengekalkan kerusi Parlimen Pensiangan melalui Tan Sri Joseph Kurup yang kini bergelar Timbalan Menteri Sumber Manusia di Kuala Lumpur.

Malang berganda bagi Sabah dan penduduk Nabawan apabila Bajet 2010 tidak menyenaraikan hospital daerah ini samada akan diteruskan atau sebaliknya walaupun telah begitu lama dijanjikan.

Papan tanda cadangan membina hospital itu telah lusuh kerana terbiar sejak tahun 2004Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee berkata, janji kosong BN itu jelas menunjukkan Kuala Lumpur mengabaikan Sabah .

Katanya, para penduduk Nabawan sangat memerlukan sebuah hospital kerana hospital daerah terdekat terletak di Keningau yang jauhnya kira-kira 70 kilometer.

Katanya, para penduduk Nabawan terpaksa mengambil masa 1 jam 30 minit untuk disampai ke Keningau dan tidak mungkin dapat bertahan jika melibatkan kes kecemasan seperti bersalin dan sebagainya.

“Bajet 2010 yang dibentangkan Najib memperuntukkan RM14.8 bilion atau bersamaan dengan 14 ribu juta bagi sektor kesihatan tetapi hospital Nabawan tidak ada dalam senarai samada akan dibina atau sebaliknya.

“ Lima buah hospital tersenarai samada akan dibina atau dinaiktaraf dan semuanya terletak di Semenanjung Malaysia . Hospital itu terletak di Shah Alam (Selangor), Bera (Pahang), Alor Gajah (Melaka), Kluang (Johor) dan Tampoi (Johor).

Yong (tengah) dan beberapa pemimpin SAPP dihadapan papan tanda itu“Apa yang menghairankan ialah Selangor adalah negeri yang diperintah kerajaan Pakatan Rakyat tetapi dapat kemudahan itu manakala Sabah sebuah negeri yang diperintah BN diketepikan.

“BN melebalkan Sabah sebagai Fixed Deposit (Simpanan Tetap) mereka tetapi dianaktirikan,” katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan 2009 gabungan cawangan bahagian Nabawan, dekat sini, pada hari ini.

Kemudiannya, Teck Lee melawat tapak cadangan hospital itu dan mendapati papan tanda yang dipacak pada 2004 sudah lusuh.

Papan tanda itu menyebut “kami berbangga dapat berbakti kepada masyarakat Nabawan melalui pembinaan hospital yang moden ini. Tidak lama lagi anda akan menikmati kemudahan perubatan yang sentiasa anda perlukan di sini di Nabawan”

Pada bahagian atas kanan papan tanda itu tertulis “Sebuah hospital yang akan berbakti kepada masyarakat” .
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party