Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 3 - SAPP maklumi Najib krisis kesihatan Sabah

SAPP maklumi Najib krisis kesihatan Sabah

KOTA KINABALU, 3 Nov 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) akan merentangkan kain pemidang memaklumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang dijadualkan melawat Sabah pada Ahad ini bahawa Kuala Lumpur mengabaikan krisis kesihatan meruncing di negeri ini.

Kain pemidang itu berbunyi "Tolong Kembalikan Hospital Umum QEH ( Queen Elizabeth Hospital ) Kepada Rakyat Sabah. Kenapa hanya Kluang, Bera, Shah Alam, Alor Gajah, Tampoi dalam Bajet 2010?".

"SAPP berharap Najib akan segera menyelesaikan krisis itu kerana Bajet 2010 yang beliau bentangkan baru-baru ini tidak menyenaraikan samada projek membina Menara Kembar menggantikan Blok Utama Hospital Umum QEH yang disahkan tidak selamat sejak 5 November 2008 diteruskan atau sebaliknya.

"Rakyat Sabah bertambah susah apabila kehilangan hospital rujukan tunggal di negeri ini sejak itu manakala perkhidmatan kesihatan juga bertambah teruk serta menjadi kelam kabut. Pemimpin (Barisan Nasional) Sabah gagal menjalankan tugas kerana Kuala Lumpur masih belum lagi selesaikan masalah itu.

"Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berasal dari Sabah tetapi agak menghairankan apabila Bajet itu tidak senaraikan QEH walaupun Kementerian Kesihatan bertanggungjawab memberi input kepada Kementerian Kewangan tentang keperluan sektor kesihatan sebelum bajet disediakan," Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah berkata, dalam satu kenyataan di sini, pada hari ini.

Katanya, kain pemidang dalam Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris dan Bahasa Kadazan itu akan direntang di lima lokasi strategik yang menjadi laluan Najib ketika melawat Sabah hujung minggu ini.

Katanya, Bajet 2010 itu memperuntukkan RM14.8 bilion bagi sektor kesihatan termasuk kerja-kerja membina dan menaiktaraf hospital Kluang, Bera, Shah Alam, Alor Gajah dan Tampoi.

Pit Fah berkata, rakyat Sabah terkejut kerana QEH tidak tersenarai dalam Bajet itu walaupun Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Rosnah serta pemimpin BN Sabah lain sedia maklum tentang krisis kesihatan di negeri ini.

Beliau berkata, Pembantu Setiausaha Agung SAPP Foo Fook Ming telah menghantar permohonan kebenaran merentang kain pemidang itu kepada Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan Balai Polis daerah Kota Kinabalu di Karamunsing pada pagi Selasa.

Katanya, SAPP bertindak demikian agar krisis kesihatan di negeri ini dapat diselesaikan dengan seberapa segera dan tidak berhasrat menunding jari atau menyalahkan mana-mana pihak kerana keperluan rakyat mesti didahulukan sama seperti slogan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party