Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 4 - Bakal undang masalah: Peniaga

Bakal undang masalah: Peniaga

KOTA KINABALU, Nov 4, 2009: Kira-kira 100 penjual alat ganti dan komponen terpakai kenderaan di Sabah tidak senang dengan rancangan drastik melarang import alat ganti dan komponen terpakat ke negeri ini yang akan berkuatkuasa pada pertengahan 2011.

Mereka harap Kerajaan tidak akan melaksanakan dasar ini terutamanya di sabah di mana mereka dakwa terdapat ramai pemandu berpendapatan rendah yang masih begantung kepada penggunaan alat dan komponen tersebut yang lebih termampu.

"Jika tidak, ramai orang, penjual dan juga pemandu, akan berhadapan dengan masalah besar...antaranya terdapat risiko seperti peningkatan kes curi kereta kerana permintaan bagi alat ganti dan komponen seperti itu amat tinggi terutamanya di Sabah di mana para pemilik kenderaaan kebanyakannya berpendapatan rendah dan tidak mampu membeli alat ganti atau komponen baharu berjenama mahal," kata wakil mereka Don Chin dalam satu sidang media di sini pada Selasa.

Chin, yang juga naib presiden Parti Maju Sabah (SAPP) dan juga pengarah sebuah syarikat di Inanam terlibat dalam perniagaan berkaitan dengan kenderaan komersial dan jentera berat yg disertai 15 penjual utama alat ganti dan komponen terpakat yang lain di Sabah

Sebahagian daripada mereka juga terlibat dalam import dan eksport alat ganti dan komponen terpakai.

Sesetengah penjual di Sabah telah berada dalam perniagaan alat ganti dan komponen terpakai itu selama lebih 50 tahun, kata Chin, sambil menambah, selama ini mereka tidak pernah mendengar kes kemalangan jalan raya di Negeri ini yang berpunca daripada alat ganti atau komponen kenderaan yang........

"Tetapi kami dapati banyak kemalangan berlaku disebabkan keadaan jalan yang tidak begitu baik di Sabah. Itulah kenapa Jabatan Kerja Raya di sini meluluskan muatan lori sehingga 20 tan sahaja sedangkan di semenanjung sehingga 24 tan, bermakna jalan raya kita tidak begitu baik," katanya.

"Di Sabah permintaan alat ganti dan komponen terpakat kenderaan adalah besar kerana ia lebih termampu berbanding alat ganti baharu .... Sebagai contoh, kotak gear automatik bagi sebuah kereta Honda, harga bagi yg terpakat hanya kira-kira RM5,000 jadi terdapat banyak perbezaaan di situ," katanya.

Lagipun, katanya , kakitangan Kerajaan di Sabah juga lebih suka kepada alat ganti dan komponen terpakai yang lebih murah dan termampu selain daripada sektor lain.

Chin berkata, Kerajaan juga perlu adil kepada mereka yang mengendalikan perniagaan tersebut dan telah melabuh berjuta-juta ringgit.

"Ada antara mereka yang baru sahaja meminjam wang dari institusi kewangan untuk meluaskan perniagaan...jadi bagaimana mereka boleh bayar balik pinjaman itu dalam jangka masa sesingkat itu jika Kerajaan mahu menutup perniagaan mereka dalam masa satu tahun setengah sahaja lagi?" tanya beliau.

Beliau berkata, Kerajaan sepatutnya membuat kajian terhadap kesannya terhadap rakyat dan mereka yang terlibat dalam perniagaan itu sebelum memperkenalkan dasar drastik seperti it.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party