Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 5 - 365 Hari Kota Kinabalu Tanpa Hospital Umum Lengkap

365 Hari Kota Kinabalu Tanpa Hospital Umum Lengkap

Para pemimpin SAPP diketuai Presiden Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee dengan papan tanda menyatakan 365 hari Kota Kinabalu tanpa hospital umum lengkap di ibu pejabat parti di LuyangKOTA KINABALU, 5 Nov 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) akan menyampaikan petisyen kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Ahad ini menggesa beliau menyelesaikan masalah perkhidmatan penjagaan kesihatan dan perubatan meruncing di sini.

Khamis tepat 365 hari Kota Kinabalu tanpa sebuah Hospital umum lengkap. SAPP ketika memulakan kempen mengumpul tandatangan bagi petisyen itu pada 29 Ogos menggesa Perdana Menteri "KEMBALIKAN SEMULA HOSPITAL UMUM KAMI DI KOTA KINABALU"

Pada akhir kempen itu, sebanyak 4,028 tandatangan dari seluruh Sabah telah berjaya dikumpul. Sebanyak 1,211 tandatangan diperolehi melalui online dan 2,817 lagi secara menurunkan tandatangan masing-masing pada surat petisyen itu.

Ketua Wanita SAPP Melanie Chia berkata, petisyen itu menggesa Najib menyegerakan kerja-kerja membina semula blok menara utama yang disiytiharkan tidak selamat pada November 2008 dan pembesaran Hospital Queen Elizabeth (QEH) di sini.

"Tidak ada apa-apa yang dilakukan walaupun menara utama itu telah disiytiharkan tidak selamat selama setahun. Perkara itu menyebabkan banyak masalah dan rasa tidak puas hati para pengguna hospital dan ahli keluarga mereka. Lebih buruk lagi ialah QEH merupakan satu-satunya hospital umum yang menjadi rujukan di Sabah," kata Melanie dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Chia selaku Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Luyang berkata, petisyen itu mengandungi banyak tandatangan daripada rakyat dari seluruh Sabah.

Katanya, rakyat sangat kecewa apabila Bajet 2010 tidak menyenaraikan QEH.

Rakyat bertambah kecewa apabila mendapati kerja-kerja membina semula menara itu tidak akan dimulakan pada tahun hadapan manakala cadangan pembesaran hospital itu juga telah terhenti beberapa tahun lalu.

"Kami amat hairan apabila QEH tidak tersenarai dalam Bajet 2010 selepas Menteri dan Timbalan Menteri Kesihatan serta Kabinet Sabah yang diketuai Datuk Seri Musa Aman telah memberi banyak kenyataan mengenai krisis itu. Rakyat kini sedar bahawa Kerajaan BN tidak menunaikan janji. kami terlalu kecewa," kata Melanie.

Bajet 2010 memperuntukkan RM14.8 bilion kepada Kementerian Kesihatan untuk kerja-kerja pembinaan dan menaiktaraf hospital di Bera (Pahang), Alor Gajah (Melaka), Shah Alam (Selangor), Kluang dan Tampoi (keduanya di Johor).

Katanya, SAPP risau perkhidmatan penjagaan kesihatan dan perubatan di sini akan bertambah teruk dan memburukkan lagi kesesakan semasa serta giliran menunggu bagi khidmat pembedahan.

"Masalah fizikal itu akan memburukkan lagi suasana sosial dan menambah stres pesakit dan ahli keluarga mereka serta kakitangan perubatan. Ini tidak boleh diterima. Rakyat Sabah sepatutnya diberi perkhidmatan penjagaan kesihata dan perubatan yang baik kerana kami adalah sebahagian dari Malaysia ," katanya.

Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah baru-baru ini berkata, barangkali Najib tidak diberi penerangan tentang keperluan mendesak supaya masalah itu diselesaikan segera.

Katanya, Kementerian Kesihatan bertanggungjawab memberi input kepada Najib yang juga Menteri Kewangan supaya beliau dapat menyediakan Bajet 2010 meliputi semua aspek keperluan rakyat seluruh negara.

Beliau turut berkata bahawa, Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, seorang wakil rakyat berasal dari Sabah sepatutnya sedia maklum krisis QEH itu tetapi malangnya tidak mempastikan kerja-kerja membina semula dan pembesaran hospital itu disenarai dalam Bajet 2010 itu.

Chia berkata, Bajet 2010 juga tidak menyenaraikan hospital daerah Nabawan seperti yang telah lama dijanjikan BN.

Katanya, BN gagal memenuhi janji yang dibuat pada kempen pilihanraya umum 2004 dan gagal lagi mengotakan janji itu pada kempen pilihanraya 2008.

"Ini adalah ketidakseimbangan yang SAPP perkatakan. Walaupun janji dibuat tetapi dimungkiri. Bagaimana rakyat Sabah boleh mengharapkan ketidakseimbangan sosio-ekonomi lain dapat ditangani," katanya.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party