Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 9 - Sifat kenyataan Dompok tepat berhubung penerbitan Kristian

Sifat kenyataan Dompok tepat berhubung penerbitan Kristian

TENOM: Timbalan Pengerusi Majlis Pastoral Paroki Gereja Roman Katholik disini Jimmy Jawatah menyifatkan kenyataan Presiden Pertubuhan Kebangsaan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) Tan Sri Bernard Dompok berhubung kebebasan guna penerbitan Kristian adalah wajar dan perlu diambil perhatian serius pihak kerajaan.

Katanya, beliau turut mencadangkan pihak kerajaan dan juga Majlis gereja gerja Kristian dinegara ini agar majlis forum kebangsaan kedua dua pihak kerap diadakan untuk merumuskan sebarang percanggahan perkara yang melampaui dasar dasar kerajaan.

"Kita memerlukan keterbukaan kedua dua pihak berhubung istilah istilah yang diharamkan kerajaan dimana telah pun menjadi kes di Mahkamah ketika ini…sebaliknya pertikaian itu dibincang menerusi forum kedua dua pihak kelak," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada isnin.

Beliau yang juga Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) dan Pengerusi CLC SAPP Tenom dan Pensiangan berkata demikian ketika mengulas kenyataan Dompok baru baru ini, yang meminta kerajaan supaya mengembalikan kebebasan guna penerbitan Kristian yang mana ianya telah diharamkan kerajaan sebelum ini.

"Saya percaya penerbitan risalah mingguan Kristian itu akan dapat memperkukuhkan lagi kepercayaan rakyat yang beragama Kristian tentang dasar dasar kerajaan terutamanya dari aspek perpaduan dan juga prinsip kesetiaan kepada Negara sepertimana yang terkandung dalam Rukun Negara," kata beliau.

"Kita hendaklah kembali kepada persefahaman asal seperti yang termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan…dimana Islam merupakan agama rasmi Negara ini, tetapi rakyat juga bebas memilih agama dan kepercayaan kesukuan masing masing," tambah Jimmy lagi.

Seperti apa yang disentuh Dompok berhubung penghinaan atau memperlekehkan agama lain dinegara ini Jimmy berkata, teras Rukun Negara iaitu Kepercayaan Kepada Tuhan cukup memberikan asas pengertian bahawa apa pun agama yang dianutinya adalah melarang kepada segala bentuk penghinaan, sebaliknya hendaklah dibaluti dengan penuh kesetiaan.

"Perkataan "Allah" dalam Kitab Kitab Injil yang salah satu versa dalam pertikaian kerajaan… mahu pun ketika sidang mingguan Kristian berlangsung sudah berlaku sejak turun temurun…mungkin beribu tahun dahulu dan masalahnya ia hanya berlaku dinegara ini dan sukar dapat dfahami," tegas beliau lagi.

Oleh: Mail Mathew
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party