Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 14 - PBRS Jangan putarbelitkan isu kegagalan BN bina hospital baru Nabawan

PBRS Jangan putarbelitkan isu kegagalan BN bina hospital baru Nabawan

Nov 14, 2009: KENINGAU: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah meminta Ketua Pegawai Perhubungan Parlimen Pensiangan Vincent Lee memeriksa fakta yang sebenar kelalaian dan kelemahan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum menyalahkan pihak pembangkang bila mereka (BN) ditegur terhadap sesuatu perkara yang bersifat pembohongan kepada rakyat.

Katanya, malangnya setiap kali pembangkang menegur kerajaan BN kerana sikap 'sambil lewa' mereka sehingga terabai janji pembangunan yang dijanjikannya pada rakyat khususnya kelewatan pembinaan hospital baru disini, sebaliknya mereka menuduh pembangkang menjadikan isu tersebut sebagai meraih simpati rakyat.

"Pembangkang tidak menjadikan isu hospital sebagai modal politik tetapi adalah kenyataan yang sepatutnya pemimpin PBRS mengambil perhatian serius. Sebagai bukti…mereka boleh turun padang dan tanya rakyat itu sendiri, apakah perasaan mereka sekarang apabila BN gagal menunaikan janji membina hospital baru itu, yang mereka telah janjikan sejak tahun 1994," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Sabtu.

Beliau berkata, lawatan Kurup ke Pusat Kesihatan disitu sebelum ini, tidak bererti masalah tersebut telah selesai sedangkan rakyat Pensiangan yang kian membangun dengan populasi yang semakin meningkat, mereka memerlukan sebuah hospital baru yang dilengkapi dengan peralatan canggih dan moden sesuai dengan zaman sekarang.

"Cukup, cukup, cukup…kita tidak mahu mendengar lagi kata kata seribu janji kosong…Kurup dan BN harus lakukannya demi rakyat…mana sudah slogan PM…Rakyat didahulukan..pencapaian diutamakan," kata beliau lagi.

"Harus diingat bahawa sesiapa pun pemimpin dalam kerajaan tidak dapat lari dari bertanggung jawab melaksanakan pembangunan kerana soal pembangunan adalah tanggung jawabnya. Sebaliknya jika seandainya pembangkang mengambil alih tampuk kerajaan dimasa akan datang…juga tidak terkecuali untuk melaksanakan amanah daripada rakyat itu," tegasnya.

Jimmy yang juga Pengerusi CLC SAPP Nabawan dan Melalap seterusnya berkata, pemimpin pemimpin BN tidak ada alasan lagi untuk berdalih dalam mendepani isu kelewatan pembinaan hospital disini, kerana janji itu sudah lebih 10 tahun lalu, dan bukan masanya untuk mendebatkan isu itu dimedia, tetapi kerajaan BN harus membuktikan janji janjinya direalisasikan sekurang kurangnya tahun hadapan (2010).

Katanya lagi, rakyat tidak mahu mendengar apa apa alasan lagi selepas ini atau dibebani dengan pelbagai khayalan bila hospital baru dibina, termasuk alasan lain bahawa kos pembinaannya tidak termasuk didalam bajet 2010, adalah membuang masa dan membosankan.

Dalam pada itu beliau turut menarik perhatian, bahawa baru baru ini terdapat percanggahan kenyataan diantara Kurup dan Pegawainya Empir Andingos, dimana dalam kenyataan itu Kurup berkata tapak pembinaan hospital itu sudah dikenalpasti tetapi belum ada peruntukkan.

Manakala disuatu sudut lain, Andingos dalam kenyataannya mengatakan bahawa pembinaan hospital tersebut sudah di 'Tender'. Jadi, berdasarkan kenyataan mereka itu jelas berlaku percanggahan, dimana satu kenyataan yang betul sama ada kenyataan Kurup atau Andingos, tanya Jimmy lagi.

"Kenyataan mereka menunjukkan seolah olah ada usaha untuk mengelirukan rakyat sekali lagi…adalah kerana dapat dilihat dari segi fakta kenyataan mereka yang berlaku percanggahan yang mungkin disebabkan isu pembinaan hospital Nabawan tidak tersenarai dalam fokus utama pembangunan mereka di Nabawan dan Pensiangan," kata beliau lagi.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party