Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 19 - ADUN Luyang desak batalkan loji arang batu

ADUN LUYANG DESAK BATALKAN LOJI ARANG BATU

Kota Kinabalu, Nov 19, 2009: Saya, Melanie Chia Chui Ket, Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah Kawasan N16 Luyang, ingin mohon merujuk Peraturan Tetap 23 (1) untuk membincangkan perkara bersabit dengan 'MEMBATALKAN RANCANGAN MEMBINA LOJI JANAKUASA ARANG BATU DI SABAH'

Isu ini penting kerana pembinaan loji janakuasa arang batu di Kg. Sinakut, FELDA Sahabat, dekat Lahad Datu, seperti yang diumumkan Perdana Menteri YAB Dato' Seri Najib Tun Razak pada September 2009 bakal membawa impak negatif kepada alam sekitar dan biodiversiti serta ekosistem di negeri ini selain membahayakan kesihatan rakyat terutamanya mereka yang tinggal di kawasan berdekatan.

Perdana Menteri pada Oktober 2009 telah mengumumkan bahawa Kerajaan Malaysia memberi keutamaan terhadap pembangunan Tenaga Hijau.

Sebagai salah satu inisiatif perkara itu, Perdana Menteri sendiri mengetuai Majlis Teknologi Hijau Negara yang akan melaksanakan Dasar Teknologi Hijau Negara.

Perdana Menteri sebagai pelopor Teknologi Hijau diperingkat antarabangsa dan kebangsaan didapati tidak selari apabila merancang membina loji janakuasa arangbatu di Lahad Datu.

Negara-negara maju telah menggantikan loji janakuasa arang batu tetapi kenapa kita di Sabah Malaysia harus mengikut jejak yang telah ditinggalkan! Teknologi bakal digunakan itu adalah tidak konsisten dengan dasar kerajaan yang mempromosi teknologi hijau serta mesra alam.

Mengapa setelah ditolak untuk dibina di Silam, Lahad Datu oleh Ketua Menteri Dato' Seri Musa Aman pada April 2008 dan seterusnya ditolak apabila ingin dibina di Seguntor, Sandakan, tetapi diluluskan apabila dipindahkan semula di Lahad Datu di kawasan Kg. Sinakut, FELDA Sahabat.

Rakyat di Silam, Lahad Datu dan Seguntor, Sandakan telah menolak loji janakuasa arang batu itu dan kini majoriti rakyat Sabah juga turut serta menolak loji itu.

Slogan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan seolah-olah telah berubah kepada Rakyat Dikemudiankan, Projek Diutamakan.

Adalah menjadi harapan agar suara rakyat melalui Dewan yang mulia ini dapat dibawa keperhatian Kerajaan Persekutuan supaya keputusan tegas untuk membatalkan projek itu dapat dibuat dengan segera.

Justeru itu, perkara ini adalah kepentingan awam, spesifik dan perlu disegerakan untuk dibincangkan dalam persidangan Dewan yang mulia ini.

Saya mohon pertimbangan Yang Berhormat Speaker.

Sekian dan terima kasih.

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party