Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 19 - K'jaan harus bertindak segera ubah suai peraturan strata title

K'jaan harus bertindak segera ubah suai peraturan strata title

KOTA KINABALU, Nov 19, 2009: Kerajaan harus bertindak segera untuk mengubah suai peraturan strata tittle bagi memastikan pemilik kedai dan rumah mendapat pembelaan yang adil serta dapat mengeluarkan geran pemilikan "subsidiary tittle" dalam tempoh masa yang singkat.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Likas Datuk Liew Teck Chan berkata, setakat ini terhadap masih ramai pemilik kedai dan rumah belum mendapat strata tittle lebih daripada 25 tahun hingga 30 tahun.

"Kebanyakan daripada pemilik rumah flat, apartmen, kompleks kedai perniagaan dan kondominium merasa risau kerana mereka hanya memegang surat perjanjian jual beli daripada pemaju," katanya ketika membahaskan Bajet Negeri 2010 di Dewan Undangan Negeri (DUN) kelmarin.

Liew berkata, jika sekiranya pihak pemaju ada sebarang masalah, maka pemilik harta berkenaan akan menanggung risiko yang amat besar sebab pihak pemaju tidak dapat mengeluarkan strata tittle sedangkan ia adalah tanggungjawab pihak pemaju.

Beliau juga ingin tahu mengenai perkembangan dan status pelaksanaan peraturan pengeluaran subsidiary tittle kepada pemilik yang sudah lama menanti.

Katanya, selagi kelewatan pengeluaran strata tittle selagi itulah pihak pemilik bangunan masing-masing diwajibkan untuk membayar yuran pengurusan.

" Dalam pada itu, kita merasa curiga mungkin sebab-sebab mengapa pihak pemaju tidak dengan cepat mengeluarkan subsidiary tittle ialah ingin meneruskan keuntungan memungut yuran pengurusan daripada pemilik bangunan dengan kadar yang ditetapkan oleh mereka," katanya.

Liew berkata, jika inilah niat mereka (pemaju) ia amat tidak adil kepada pemilik bangunan," katanya.

Beliau berkata, Kerajaan sepatutnya ada peraturan dan syarat dalam perundangan terhadap perkara itu dan termasuklah garis panduan dan peraturan dalam menentukan kadar yuran pengurusan terhadap sesuatu bentuk bangunan kediaman bertingkat dan lot premis perniagan dalam kompleks memberi belah.

"Kita tidak seharusnya membiarkan pihak pemaju seweneng-wenwngnya menentukan kadar yang tidak munasabah," katanya.

Apa yang penting katanya, ialah tempoh masa untuk mengeluarkan subsidiary tittle kepada individu pemilik harus ditetapkan selepas perjanjian jual beli ditangatangani.

NST
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party