Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 21 - Liew Teck Chan...Ucapan perbahasan baget 2010

Ucapan perbahasan baget 2010 - YB Datuk Liew Teck Chan

Tuan Speaker,
Terima kasih kerana memberi peluang kepada saya untuk membahas usul Belanjawan 2010. Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan bahawa wang rakyat yang akan dibelanjakan pada tahun 2010 dapat dimanafaatkan sepenuhnya kepada kumpulan sasaran dan segenap lapisan masyarakat secara keseluruhannya. Sebarang pembajiran, penyelewengan, dan ketidak telusan dalam pelaksanaan program pembangunan akan memudaratkan harapan dan hak rakyat untuk menikmati keselesaan dan kenikmatan hidup yang lebih sempurnah.
Saya ingin membawa perhatian Dewan Yang mulia ini bahawa masalah Strata tittle di Sabah masih belum mendapat apa-apa penyelesaian. Kerajaan harus bertindak segera untuk mengubah suai peraturan strata tittle bagi memastikan bahawa pemilik kedai dan rumah dapat pembelahan yang adil serta dapat mengeluarkan geran pemilikan ‘subsidary tittle’ dalam tempuh masa yang tidak berpanjangan, setekat hari ini terdapat masih ramai pemilik kedai dan rumah belum dapat strata tittle lebih daripada 25tahun – 30 tahun.

Kebanyakan daripada pemilik rumah flat, apartmen, komplek kedai perniagaan dan kondominium merasa risau kerana mereka hanya memegang surat Perjanjian Jual Beli daripada Pemaju. Jika sekiranya pihak pemaju ada sebarang masalah
maka pemilik harta berkenaan akan menanggung risiko yang amat besar sebab pihak pemaju tidak dapat mengeluarkan strata tittle walhal itu adalah tanggungjawab pihak pemaju.

Saya ingin mengimbas kembali beberapa kejadian berhubung kait dengan hal yang dikendalikan oleh pihak Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan beberapa tahun lalu. Kalau tidak silap saya pada bulan mei 2003, Menteri Kerajaan Tempatan da Perumahan telah menyatakan dalam ucapan nya sempena perasmian Sabah Subsidiary Tittle Conference 2003 bahawa kerajaan negeri akan meminta untuk mengubahsuai Peraturan Strta Tittle apabila siding Dewan negeri diadakan dalam tempoh terdekat. Pengubah-suaian peraturan itu akan meliputi bangunan kediaman bertingkat, bangunan kedai runcit dan perdagangan bertingkat yang berkonsepkan subsidiary title.

Pada Jun 2004, dalam satu dialog bersama dengan Pembantu Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, telah dinyatakan bahawa kerajaan negeri mengambil perhatian tentang keperluan untuk mengwujudkan satu badan Lembaga Strata Tittle untuk mengurus aduan-aduan dari pemilik rumah dan penghuni apartmen.

Sehubungan dengan hal itu, saya ingin bertanya kepada pihak Kementerian yang berkenaan apakah perkembangan dan status pelaksanaan peraturan pengeluaran subsidiary tittle kepada pemilik yang sudah lama menanti dan apakah kesudahannya.

Selagi kelewatan pengeluaran strata tittle selagi itu lah pihakpemilik-pemilik bangunan masing-masing diwajibkan untuk membayar yuran pengurusan/management fees.

Dalam pada itu, kita merasa curiga bahawa mungkin sebab-sebab mengapa pihak pemaju tidak dengan cepat mengeluarkan subsidiary tittle ialah ingin meneruskan keuntungan memungut yuran pengurusan daripada pemilik banugunan dengan kadar yang ditetapkan oleh mereka. Jika inilah niat mereka maka ia amat tidak adil kepada pemilik bangunan.
Saya rasa bahawa kerajaan sepatutnya ada peraturan-peraturan dan syarat-syarat dalam perundangan terhadap perkara ini dan termasuklah garis panduan dan peraturan dalam menentukan kadar yuran pengurusan/management fees terhadap sesuatu bentuk bungunan kediaman bertingkat dan permisis lot-lot perniagaan dalm komplek membeli bela. Kita tidak seharusnya membiarkan pihak pemaju sewenang-wenangnya menetukan kadar yang tidak munasabah. Dan yang paling penting ialah tempoh masa untuk mengeluarkan Subsidiary tittle kepada individu pemilik harus ditetapkan selepas perjanjian jual beli ditanda tangani. Pada pemilik yang menghadapi berpuluh tahun tidak dapat subsidiary tittle siapa lagi yang dapat membantu mereka kalau bukan pihak berkuasa dalam kerajaan.

Tuan Speaker,
Pada bulan Julai 2009, pihak Dewan Bandaraya Kota Kinabalu

telah mengumumkan didalam surat akhbar bahawa DBKK tidak lagi mengeluarkan permit baru untuk struktur papan tanda/iklan di dalam kawasan perniagaan komersial bandaraya. Tindakan ini timbul berikutan kenyataan YAB Ketua Menteri menggesa supaya DBKK mengkaji jumlah bilangan papan-papan tanda iklan dalam kawasan bandaraya. Tindakan tersebut diterima baik oleh masyaratkat umum, akan tetapi pada hari ini nampak-nampaknya bukan berkurangan tetapi bertambah pula jumlahnya khususnya pemasangan struktur-sturktur yang besar di kawasan stratigek mengakibatkan penghalang kepada pemandangan keindahan suasana bandaraya Kota Kinabalu dan ia juga akan mengundang kemalangan jika kedudukan pemasangan papan iklan yang tidak sesuai. Jangan sampai bandaraya Kota Kinabalu digelar sebagai billboard town. saya ingin juga minta penjelasan daripada pihak yang berkenaan berapakah pendapatan yang boleh diperolehi oleh DBKK melalui papan-papan iklan ini pada setiap tahun dan berapa yang dimiliki oleh DBKK sendiri dan berapa buahkah yang di swastakan?

Tuan Speaker,
Saya ingin minta penjelasan daripada Menteri Pembangunan Infrastuktur mengapakah ada perbezaan ketara dalam perkara muatan kenderaan perdagangan “Lori” iaitu “berat pada perlesenan” di antara Semenanjung Malaysia dan Sabah/Sarawak?

Saya ingin member contoh, Sijil Timbang berat oleh JPJ.

1. Jenis kenderaan dan berat pada perlesenan Lori Rigid –

Dumper atau Tipper Nissan CW520 mempunyai 6x4 Tayar, berat dengan muatan (BDM) di Semenanjung 24,000 Kg dan berat dengan muatan (BDM) di negeri Sabah hanya 21,000 Kg sahaja. Maksudnya, perbezaan ketara dalam perkara muatan kenderaan perdagangan di Sabah ialah 3,000 kg kekurangan.

2. Lori Rigid – Dumper atau Tipper Nissan CW631G mempunyai 6x4 tayar, Berat Gabungan Kasar (BGK) di Semenanjung ialah 43,000 kg, di negeri Sabah hanya 21,000 kg sahaja. Maksudnya, perbezaan ketara dalam perkara muatan kenderaan perdagangan di Sabah adalah 3,000 kg kekurangan.

Saya dimaklumkan bahawa perbezaan ketera muatan Lori ini disebabkan kualiti jalanraya serta jambatan di Semenanjung lebih baik standardnya daripada Sabah, kalau ini benar kenapa jalanraya-jalanraya dan jambatan-jambatan negeri sabah dibiarkan dengan kualiti yang rendah, kenapa tidak menaikan taraf standard itu sama seperti di Semenanjung supaya tidak ada perbezaan muatan diantara Sabah dan Semenajung. Kapasiti lori yang sama dengan muatan yang sama.

Dengan menaikan kualiti jalanraya maka pengusaha lori-lori dapatlah memuatkan barangan mengikut timbang berat jenis lori yang ditetapkan.

Tuan Speaker,
Saya juga ingin menyentuh Jalanraya Kimanis-Keningau yang menjadi laluan utama kenderaan daripada Kota Kinabalu ke

Keningau dan Tenom. Kita sedia maklum bahawa jalanraya tersebut adalah jalanraya berbukit bukau, curam dan tinggi bukitnya. Terdapat banyak kereta-kereta mengalami kepanasan injin terutama sekali kenderaan-kenderaan kecil dan ada juga injin kereta terhangus atau terbakar. Dan seringkali juga terdapat kemalangan jalanraya berlaku.

Saya cadangkan kepada Kementerian Pembangunan Infrastuktur supaya dapat menyediakan peruntukan untuk mengubahsuai jalanraya berkenaan supaya dapat merendahkan lagi bukit-bukit yang tinggi ke suatu paras yang sesuai untuk kegunaan kenderaan berbagai jenis kapasiti.

Tidak guna ada jalanraya jika ia tidak sesuai untuk digunakan dengan selesa dan mengundang berbagai permasalahan kepada pengguna. Saya harap jalanraya ini akan dapat di ambil tindakan yang segera oleh pihak berkenaan.
Sekian terima kasih.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party