Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 22 - Pemuda SAPP Tenom gesa Majlis Daerah Tenom tangani masalah siber cafe<br>

Pemuda SAPP Tenom gesa Majlis Daerah Tenom tangani masalah siber cafe

TENOM, Nov 22, 2009: Timbalan Ketua Pergerakan Pemuda Parti Maju Sabah (SAPP) CLC Melalap Flavius Robert 35,(gambar) menggesa pihak Majlis Daerah disini agar berpendirian tegas dalam menangani masalah siber café yang dikatakan sukar dikawal kerana keujudannya berlambak bagaikan cendawan tumbuh diwaktu hujan malah mereka (pengusaha) tergamak mengingkari jadual masa beroperasi yang sepatutnya bermula jam 9 pagi.

Katanya, Pemuda SAPP memandang serius kejadian tersebut lebih lebih lagi perilaku yang tidak menghormati garis panduan kerajaan, dan sudah tentulah pihak Majlis tidak lagi boleh berlembut, jika tidak masalah sosial akan bertambah serius dan berterusan.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan disini pada Ahad sebagai mengulas laporan media yang mengatakan terdapat siber café disini, yang tidak mematuhi jadual masa beroperasi yang sepatutnya bermula jam 9 pagi setiap hari tetapi sebaliknya siber terbabit memulakan operasinya jam 8 pagi.

Isu tersebut ditimbulkan hadirin yang menghadiri perbincangan bulanan meja bulat diantara Exco Pergerakan Pemuda Umno pusat yang juga Ketua Pemuda Umno disini Jamawi Jaafar pada minggu lepas, yang turut dihadiri Pegawai Daerah Siriman Basir dan Pegawai Eksekutif Majlis Daerah Tenom Wolfred Maaruf Gentiu.

Flavius berkata, ada keperluan pihak majlis mengenakan tindakan yang lebih tegas dalam isu tersebut kerana ia bukan sahaja menjadi masalah sosial dikalangan remaja, tetapi telah turut membabitkan masa depan pelajar pelajar sekolah yang lebih terdorong kepada sesuatu permainan ‘game’ disiber.

"Kita sering dapat melihat pelajar pelajar berduyun duyun ke siber dengan pakaian seragam sekolah ketika selepas sahaja sesi pagi…dan kadangkala ada juga pelajar yang datang awal sebelum jam 8 pagi mengintai di siber kalau kalau dibenarkan masuk," jelas Flavius.

Bagaimana pun, Pegawai Eksekutif Majlis Wolfred Gentiu menjelaskan bahawa pihak Majlis telah pun memanggil pengusaha pengusaha siber disini untuk memberi kata dua berbentuk amaran lisan, dan jika mereka gagal mematuhi arahan maka tindakan tegas akan dijalankan tanpa notis.

"Pengeluaran lesen siber dikeluarkan oleh pihak Kementerian (KKTP), dan peranan kami disini adalah memantau aktiviti mereka…tetapi jika ada pelanggaran peraturan maka kami akan maklumkan pihak Kementerian untuk tindakan lanjut…kerana ada bahagian bahagian yang akan menjalankan penguatkuasaan tindakan," jelas Wolfred.

Menurut Ordinan PBT bahawa semua kegiatan yang berbentuk hiburan termasuklah siber café hanya akan dibenar beroperasi bermula jam 9 pagi sehingga jam 12 tengah malam, namun persoalannya mengapa sehingga kini siber café disini masih dibenarkan beroperasi jam 8 pagi sedangkan penjelasan Pegawai Eksekutif Majlis bahawa para pengusaha siber telah pun dipanggil dan diberi amaran.

Oleh: Mail Mathew
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party