Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 29 - SAPP: UMNO pecahkan kerusi lebihkan peluang

SAPP: UMNO pecahkan kerusi lebihkan peluang

Kota Kinabalu, Nov 29, 2009: Parti Maju Sabah (SAPP) percaya bahawa Barisan Nasional (BN) akan gunakan taktik kotor dengan memanipulasi sempadan kerusi Dewan Undangan Negeri Sabah supaya peluang pada pilihanraya umum akan datang bertambah cerah.

Presidennya Datuk Sri Panglima Yong Teck Lee berkata, Kerajaan Sabah tidak mungkin akan mencadangkan negeri ini diberi kerusi tambahan kerana faktor kos.

"Kerana tidak ada keperluan. Apa yang akan berlaku ialah BN dan Umno akan cuba tingkatkan peluang mereka dengan cara kotor itu.

"Mengkotak-katikan sempadan itu seperti membahagi-bahagikan kerusi UMNO kepada dua atau lebih dan mengecilkan kerusi parti komponen bukan UMNO dari beberapa kerusi kepada satu seperti mereka telah lakukan sekitar tahun 1990an," katanya, selepas merasmikan mesyuarat agung tahunan SAPP zon KK di Sabah Trade Centre, di sini.

Mengenai kerusi parlimen, katanya, BN perlu menggubal Perlembagaan Persekutuan jika berhasrat mewujudkan beberapa kerusi baru, tetapi perkara itu adalah mustahil kerana mereka tidak mempunyai majoriti dua-pertiga di Parlimen.

"Mereka boleh ubah sempadan tetapi mereka tidak boleh menambah jumlah kerusi" katanya sambil menambah Kerajaan Sabah juga boleh mencapai tujuan sama untuk memperbaiki peluang UMNO dengan mengubah sempadan kawasan pilihanraya Dewan Undangan Negeri Sabah "kiri, kanan dan tengah".

Persempadanan semula kawasan pilihanraya telah dilakukan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum pilihanraya umum 2004 apabila kerusi DUN Sabah ditambah dari 48 kepada 60 dan lima kerusi baru Parlimen diperkenalkan menjadikan kerusi Parlimen di Sabah bertambah kepada 25 kerusi.

Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman selaku Pengerusi BN Sabah telah berkata bahawa kerja-kerja sedang dilakukan
untuk mengkaji semula sempadan DUN Sabah.

Sebelum itu, Teck Lee berkata, SAPP mensasar bertanding di 40 kerusi DUN pada pilihanraya akan datang kerana parti itu ingin mendapat majoriti supaya boleh menubuhkan sebuah Kerajaan Negeri berautonomi.

"Mengapa kita kata 40 (kerusi) saya telah memberitahu rakan-rakan di Pakatan Rakyat bahawa bukan saja kita kata kita kuat atau popular. Ia adalah kerana kita memegang kepada prinsip autonomi.

"Kita tidak boleh ada parti yang menang kurang daripada majoriti dua-pertiga kerusi-kerusi DUN itu kerana jika parti-parti komponen Pakatan Rakyat dan SAPP menang kurang dari majoriti itu bermakna semua terpaksa menyerahkan kepada Kuala Lumpur untuk melantik atau menamakan Ketua Menteri dan barisan Kabinet Sabah.

"Ini menyebabkan kita hilang autonomi jadi berdasarkan kepada prinsip autonomi kita mensasar lebih kurang 40 kerusi DUN tetapi kita gunakan angka 40 ini sebagai kayu pengukur," katanya.

Teck Lee berkata, SAPP sedar bahawa untuk menang 40 kerusi bukannya mudah dan "sebab itu kita banyak kerja, latihan dan persediaan yang perlu untuk para pemimpin parti.

"Bukan saja calon-calon tetapi para pemimpin di semua peringkat agar sempat menghadapi pilihanraya akan datang," katanya.
................................

Oleh John Tambanan Utusan Borneo 28/11/09
SAPP buat persiapan awal hadapi pilihanraya umum

KOTA KINABALU Parti Maju Sabah (SAPP) telah melakukan persediaan awal sama ada diperingkat negeri mahupun diperingkat nasional untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Presiden SAPP, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee, berkata parti pemerintah Barisan Nasional (BN) menyedari perubahan politik ketika ini, dan akan mengambil langkah dan strategi untuk mengekalkan kuasa.

"BN menyedari apa sahaja boleh berlaku, maka mereka sudah mula untuk mendapatkan sumber dan menyediakan taktik untuk menang. Maka adalah penting bagi kita SAPP untuk bersiap sedia." Katanya ketika menyampaikan amanat dan merasmikan mesyuarat agung cawangan-cawangan SAPP Zon Kota Kinabalu 2009 di Pusat Dagangan Sabah, di sini kelmarin.

Yong bagaimanapun mengakui bahawa untukmenjatuhkan kerajaan pemerintah bukan mudah, tetapi percaya ia boleh dilakukan jika SAPP memulakan pelannya lebih awal.

Katanya, sebagai permulaan, SAPP akan menganjurkan lima kursus latihan kepada para pemimpin bahagian parti di mana dua daripadanya akan diadakan di Kota Kinabalu dan selebihnya diadakan di lain-lain daerah.

"Sesi latihan ini amat bermakna sebagai persediaan menghadapi pilihan raya. Mereka perlu memahami bahawa ia bukan sahaja tentang kemenangan tetapi juga bagaimana mentadbir kerajaan jika menang." katanya.

Yong berkata SAPP mensasarkan untuk memenangi sekurang-kurangnya 40 kerusi pada pilihan raya umum akan datang.
"40 kerusi ini hanya campur dan tolak, ia hanay kayu pengukur kepada kita, tetapi kita percaya jika ini dapat dicapai, kita akan dapat mempraktikkan autonomi negeri, dimana kita kita perlu bergantung kepada Kuala Lumpur untuk membuat keputusan kepada kita. Kita boleh melantik melantik Ketua Menteri dan Menteri Kabinet tanpa campur tangan Kuala Lumpur. Inilah yang kita perjuangkan." katanya.

Katanya prinsip autonomi menyediakan kepada rakyat kuasa untuk memilih pemimpin sendiri , dan perkara itu telah diperjelaskannya kepada para pemimpin Pakatan rakyat, tetapi sehingga hari ini mereka belum memebri respon terhadap pelan SAPP.

Ditanya sama ada parti itu akan menyertai Pakatan Rakyat, Yong berkata: "Saya telah berjumpa dengan mereka tahun lepass dan dan telah menjelaskan kepada penasihat parti itu, Datuk Seri Anwaar Ibrahim bahawa kami tidak akan menyertai Pakatan Rakyat."

------------------------

Oleh: John Tambanan Utusan Borneo 28/11/09
Kerajaan tidak akan tambah kerusi : Yong

KOTA KINABALU Mantan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee menyatakan kepastiannya bahawa kerajaan negeri tidak akan menambah kawasan pilihan raya baru di Sabah.

"Menambah kerusi baru bermakna satu lagi belanjawan untuk negeri ini," katanya ketika ditanya mengenai cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk mengkaji kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen baru-baru ini.
Presiden parti Maju Sabah (SAPP) itu bagaimanapun percaya bahawa kerajaan mempunyai cara tersendiri dalam menentukan kerusi sedia ada.

Mengenai isu persempadanan semula kerusi Parlimen, Yong berkata "tidak mungkin" kerana kerajaan tidak mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen.

"Bagi mereka untuk menambah kerusi baru, mereka perlu meminda Perlembagaan Persekutuan. Tetapi mereka tidak mempunyai majoriti di Parlimen, jadi tidak mungkin untuk membuat perubahan." katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung cawangan-cawangan Zon Kota Kinabalu di Pusat Perdagangan Sabah kelmarin.

Ketau Menetri, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman yang juga pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah baru-baru ini berkata, terdapat kajian spesifik mengenai perkara itu bagi membincangkan samadapersempadanan semua diperlukan.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party