Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Nov 30 - Eric cadang peruntukan khas bagi penyelenggaraan

Eric cadang peruntukan khas bagi penyelenggaraan

KOTA KINABALU, Nov 30, 2009: Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Eric Majimbun berkata kerajaan perlu turut menyediakan peruntukan khas bagi penyelenggaraan dalam setiap peruntukan pembangunan.

Beliau berkata, ketiadaan peruntukan khas itu menyebabkan kelembapan penyelenggaraan banyak bangunan dan jalan raya di negeri yang mengalami kerosakan.

Eric yang juga Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) membangkitkan paerkara itu dalam soalan tambahannya kepada Timbalan Menteri, Datuk S.K. Devamany pada persidangan Parlimen baru-baru ini.

Devamany semasa menjawab memebritahu bahawa kerajaan sedar menegnai perkara itu dan kini telah mewujudkan satu mekanisme di mana maklumat dapat disampaikan bagi meneydiakan peruntukan seumpama itu dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

Menurutnya, konsep baru yang telah dicstuskan Unit Perancangan Ekonomi (EPU) adalah untuk mewujudkan satu bahagian khas iaitu "Private Public Partnership" iaitu konsep yang telah diperkenalkan di negara-negara luar.

Menerusi konsep itu, syarikat yang bakal membina kemudahan infrastruktur akan diberi satu jangka masa panjang dan segala-galanya akan dimasukkan dalam kontrak dimana ianyaakan dibina dan diselenggarakan untuk satu tempoh tertentu supaya syarikat itu bertanggungjawab terhadap pembinaan yang dilakukan.

Menjawab soalan asal Eric sebelum itu, Devamany memberitahu bahawa Sabah telah membelanjakan 77.03 peratus atau RM12.298 bilion daripada RM15.965 bilion peruntukan dalam RMK-9.

Bagi pakej Ransangan Ekonomi Pertama pula, RM110.2 juta telah dibelanjakan iaitu 51 peratus daripada siling peruntukan RM216.6 juta manakala RM43.2 juta atau 40.5 peratus telah telah dibelanjakan daripada keseluruhan siling RM106.7 juta dalam pakej Ransangan Ekonomi Kedua.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party