Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Dec 1 - Perbahasan tentang Alam sekitar oleh Chua

Perbahasan tentang Alam sekitar oleh Chua

Perbahasan Bajet Peringkat Jawatankuasa - Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar Oleh YB Datuk Chua Soon Bui (Tawau)
Rujukan 06300 Pengawasan dan Penguatkuasaan

Saya ingin bertanya kepada Menteri berhubung Syarat-syarat Rujukan (TOR) berkaitan EIA (Penilaian Impak Alam Sekitar) dan SIA (Penilaian Impak Sosial) yang akan dijalankan oleh Jabatan Alam Sekitar (DOE) di Sabah terhadap viabiliti loji jana kuasa arang batu di Kg.Sinakut , Felda, Lahad Datu. Apakah pertimbangan-pertimbangan utama berkaitan TOR, bilakah akan EIA dan SIA akan dimulakan? Berapa lamakah ia akan siap dijalankan?

Begitu juga, saya juga ingin mengetahui kajian yang sama dijalankan pada Empangan Kaiduan, bilakah EIA dan SIA akan dimulakan dan tempoh yang perlu untuk ia disempurnakan? Adakah rakyat diberi peluang mengutarakan pandangan mereka? Saya berharap kerajaan dapat memahami bahawa ini bukan hanya suatu isu politik sahaja, seperi mana yang dikatakan beberapa orang ahli politik yang kanan. Kami rakyat Sabah tidak bantah semata-mata untuk membantah sahaja, tetapi bantahan kami adalah berkaitan dengan menciptakan satu alam sekitar yang lebih bersih dan selamat untuk generasi akan datang.

Banyak negara lain seperti Australia, pengeluar terbesar arang batu sedunia dan pelepasan Gas Rumah Hjiau (GHG), akan mempertimbangkan mengurangkan kadar pengeluaran arang batunya dan juga bilangan loji janakuasa berasaskan arang batu kerana kesannya impak pemansan global yang menyebabkan peningkatan paras laut di Australia. Begitu juga, China juga melaporkan penutupan banyak loji janakuasa berasaskan arang batu supaya mengurangkan pencemaran dan impak pemanasan global. Pergerakan Pendamaian Hjiau Indonesia juga dilaporkan mendesak kerajaan berhenti menggali arang batu kerana Indonesia adalah negara yang kedua dalam pengeluaran arang batu. Malaysia patut belajar daripada pengetahuan dan pengalaman negara-negara itu, tetapi bukan dengan mengambil langkah yang berundur ke belakang. Adalah suara hati rakyat Sabah bahawa kita buat semua ini untuk memperlindungi alam sekitar dan generasi-generasai akan datang.
Rakyat Sabah dan saya ingin tahu alasan sebenar mengapa cadangan pembinaan Loji Jana kuasa arang batu yang asalnya di Silam, Lahad Datu dan kemudian di Sandakan telah ditolak seperti yang diumumkan oleh Ketua Menteri Sabah tetapi sebaliknya telah dibenarkan di Kg. Sinakut, Felda Tungku.

Daripada maklumat dan gambar yang saya terima, kita boleh melihat

(1) Loji-loji jana kuasa arang batu di Manjun yang berkapasiti 2100 MW dan di Kapar, Kelang, telah menyalurkan secara terus sisa air penyejukan berklorin dan bersulfur ke dalam laut dan sudah pasti akan menjejaskan ekosistem batu karang dan hidupan laut. Mengapa kita mengundang sesuatu yang tidak baik kepada hidupan laut kita. Di Lahad Datu kita seberapa boleh mengamalkan prinsip "sifar discas sulfur" ke laut.

(2) Di Amerika, loji jana kuasa arang batu tidak dibenarkan dibina berdekatan laut and semua bahan buangan tidak dibenarkan dibuang ke laut dan air sisa juga mesti dikitar semula kerana satu kemalangan kebocoran paip kumbahan telah memusnahkan hidupan laut.

(3) Kg. Sinakut terletak sejauh 100 km dari kawasan Projek Hutan Simpanan Hidupan Liar Tabin, Projek Simpanan ‘wild cat’ dan harimau bintang Borneo dan bandar Lahad Datu. Adakah kerajaan dapat memastikan 101% bahawa pencemaran udara dan hujan asid tidak akan membawa kesan ke atas penduduk, binatang, flora dan fauna kawasan tersebut.

Darvel Bay adalah kawasan yang sangat kaya dengan sumber makanan dan berpotensi untuk penanaman rumpai laut yang bernilai RM 3 bilion. Adakah potensi-potensi ini sebagai punca pendapatan penduduk akan turut terjejas?

Pada 15 Mei 2009 di Manado, Indonesia, pemimpin dari 6 buah negara termasuk Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Malaysia, telah berjanji dan bersetuju untuk memelihara sumber asli di kawasan segitiga batu karang yang mengalami risiko akibat aktiviti penangkapan ikan yang terlampau dan secara haram, pembangunan persisiran pantai yang tidak mesra alam dan tidak boleh diteruskan, pencemaran dan perubahan iklim. Yang Amat Berhormat Perdana Menteri Datuk seri Najib Tun Razak juga telah berkata adalah satu tanggungjawab politik untuk mengekalkan hidupan laut.

Saya mendesak Kerajaan supaya memberi pertimbangan untuk kepentingan orang ramai dengan konsep 1 Malaysaia, "Tolong hentikannya!"
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party