Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Dec 7Pertahan isu 20 perkara sebagai asas penyertaan Sabah dalam Malaysia -

Pertahan isu 20 perkara sebagai asas penyertaan Sabah dalam Malaysia

Kota Kinabalu, Dis 7, 2009: MENYOROT KEMBALI ketidak selesaan rakyat Sabah terhadap kerajaan pusat sejak kebelakangan ini yang sama situasinya di era 1960an dimana selain kerancakan dan keghairahan rakyat Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia, tetapi tidak kurang juga persoalan rakyat ketika itu tentang nasib masa depan mereka apabila sudah berada didalam Malaysia.

MALAHAN rakyat Sabah telah mula sedar bahawa banyak perubahan ketara ketika berada didalam gagasan Malaysia berbanding ketika Sabah masih dibelenggu penjajahan British. Namun persoalan disini, apakah masalah tegar disebalik kewujudan keretakkan hubungan intim yang telah terujud lebih 40 tahun lalu dengan kerajaan pusat?

Wartawan Sabahkini.net mengambil kesempatan untuk menemubual seorang pemimpin generasi muda yang baru dilahirkan ketika Sabah menyertai Gagasan Malysia sekitar tahun 1963 iaitu Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah.

Beliau (Jimmy) mengakui tidak tahu menahu kisah sebenar pemeteraian perjanjian atau syarat penyertaan Sabah dalam gagasan Malaysia, namun beliau mengakui telah banyak membaca dan menyelami kisah tersebut menerusi buku buku sejarah termasuk buku buku politik.

Soalan: Apakah pendapat anda berhubung ketidak serasian hubungan antara Sabah dengan Persekutuan didalam pelbagai isu khususnya isu pembangunan dan hak rakyat Sabah, dan apakah mungkin keadaan tersebut boleh diselesaikan dengan cara baik oleh kedua dua pihak?

Jimmy Jawatah (JJ): Ya! Sudah tentu ada penyelesaiannya dan yang harus memulakan penyelesaiannya ialah dipihak kerajaan pusat iaitu kerajaan BN. Pemimpin pemimpin kerajaan pusat harus melihat secara positif kehendak rakyat negeri ini selaras dengan Perlembagaan Persekutuan yang diasaskan didalam 20 Perkara. Sekiranya semua ini dapat ditangani dengan baik..saya tidak fikir ia akan ada masalah lagi. Disebabkan masalah ini…maka terjadilah kerenggangan hubungan politik kedua dua pihak.

Soalan: Bagaimana anda dapat meyakinkan diri anda tentang sejarah penyertaan Sabah dalam Malaysia dan pencabulan hak asasi rakyat Sabah seperti yang terkandung didalam 20 Perkara, sedangkan anda ketika itu (1963) baru dilahirkan?

J.J: Meskipun saya pada ketika itu baru dilahirkan, namun setelah meningkat dewasa saya membaca dan menyelami sejarah ini secara serius kerana kita amat cintakan Negara kita Malaysia, maka sudah tentu kita ingin mengetahui lebih mendalam tentang sejarah kita. Kita bukan sahaja mempelajari sejarah sejarah silam yang terkemuka di dunia seperti Napoleon Bonaparte, Nehru, George Washington, Joz Rizal, Kung Fu Tze atau kewujudan The Great Wall of China…tetapi juga kita kena menyelami sejarah dinegara sendiri di Malaysia terutamanya perjuangan Almarhum Tunku Abdul Rahman, Dato’ Onn Jaafar, Tun Mustapha, Tun Fuad Stepehen dan Datuk G.S Sundang.

Soalan: Baiklah?…jadi bagaimanakah pandangan anda atau pendapat anda, kaedah terbaik untuk menyelesaikan mahupun meredakan kemelut isu 20 Perkara yang menjadi ibu kepada segala ketidak serasian pendapat antara KL dengan Sabah?

J.J: Seperti yang saya katakan diperingkat awal tadi bahawa semuanya hendaklah bermula daripada pihak KL dahulu, dimana agenda ini KL harus menfokuskan kepada usaha usaha membetulkan ketidak telusan mereka sebelum ini, dengan ertikata sebenar bahawa segala tindakan mereka harus selari dengan apa yang terkandung didalam Perlembagaan Malaysia yang berkonsepkan “gabungan samarata dengan Semenanjong” iaitu melaksanakan Persekutuan Malaysia yang betul dan tulen.

Contohnya, Penyertaan yang lebih besar didalam Perkhidmatan Diplomatik di luar Negara…ini merupakan satu lagi bidang yang perlu dikaji untuk memastikan negeri negeri Borneo benar benar turut serta didalam hal ehwal kebangsaan Malaysia. Malaysia telah membuka 78 kedutaan luar Negara, namun langsung tidak ada rakyat Malaysia dari Sabah berkhidmat sebagai Duta atau Pesuruhjaya Tinggi.

Soalan: Apakah rombakan kabinet baru baru ini ketika Datuk Seri Najib dilantik Perdana Menteri Malaysia yang ke-6, dimana Sabah telah dilantik 4 Menteri penuh dan 4 Timbalan Menteri masih tidak dapat memuaskan hati rakyat Sabah?

J.J: Tindakan kerajaan pusat melantik pemimpin Sabah dengan sejumlah besar itu sudah terlambat kerana perasaan ketidak serasian itu sudah berputik sejak sebelum PRU12 lagi, dimana ketika itu rakyat Sabah telah banyak memihak kepada pembangkang meskipun tidak ada yang menang, namun perolehan undi disetiap kawasan Parlimen ataupun Dun nampak melonjak malah ada yang hampir hampir menang. Trend seumpama itu memperlihatkan rakyat Sabah khususnya para pengundi sudah memberi isyarat kepada kerajaan BN bahawa suatu hari nanti mereka (pengundi) akan memberi mandat kepada pembangkang. Buktinya di Semenanjong dimana lima negeri telah dikuasai pembangkang yang memaksa kerajaan BN lumpuh kerana gagal mengekalkan majoriti kerusi 2/3 di Parlimen.

Soalan: Setujukah anda bahawa dokumen 20 Perkara mahupun Perlembagaan Malaysia diklasifikasikan sebagai ‘Sulit’ dan tidak boleh didedahkan kepada umum?

J.J: Saya tidak bersetuju…adalah kerana dokumen dokumen ini amat penting diketahui dan didedahkan kepada umum khususnya generasi muda yang tidak tahu menahu asal usul kewujudan Malaysia, malah saya mencadangkan agar dokumen ini seperti 20 Perkara dan Perlembagaan Malaysia harus dimasukkan didalam mata pelajaran sekolah supaya pelajar pelajar tidak harus dibutakan tentang sejarah kewujudan Malaysia dan syarat syarat penyertaan Sabah dalam Malaysia.

Soalan: Adakah benar isu 20 Perkara ini tidak boleh dibincangkan secara terbuka kerana kononnya ia merupakan perkara sensitif kepada kestabilan Negara?

J.J: Saya tidak melihat isu 20 Perkara ia suatu perkara yang sensitif dan tidak boleh dibincang secara terbuka…kerana sebelum ini pun buku 20 Perkara dan Perlembagaan Persekutuan sudah pun berlambak dijual dipasaran terbuka. Jadi…saya beri satu contoh, kalau kita mahu melihat surat nikah kahwin ibu bapa kita dan dipamerkan dirumah kita…adakah ini salah dan sensitif? Buku 20 Perkara atau Perlembagaan Persekutuan satu satunya dokumen harus dilihat dan dibaca oleh rakyat jelata tak kira bangsa dan agama, kerana ia adalah merupakan dokumen bersejarah kepada kita.

Soalan: Saya mengakhiri pertanyaan kepada anda bahawa apakah harapan anda sebagai pemimpin SAPP terhadap penyelesaian kemelut isu ketidak serasian rakyat Sabah dengan kelibat kepimpinan pusat yang seolah olah menganaktirikan Sabah?

J.J: Formula yang paling berkesan didalam memulihkan ketegangan hubungan politik ini, ialah kesediaan pemimpin pemimpin KL untuk mendengar, mengkaji dan menghormati cetusan rasa rakyat Sabah yang telah terguris kerana pencabulan hak asasi sepertimana yang terkandung didalam 20 Perkara. Kedua, ketelusan, keadilan dan kesaksamaan kepimpinan pusat terhadap negeri negeri wilayahnya khususnya negeri Sabah dalam aspek pemberian pembangunan, pengagihan kekayaan sumber galian khususnya royalti minyak dan mengembalikan kuasa autonomi pentadbiran dan politik kepada Sabah.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party