Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Dec 11 - Projek rumah rakyat tiada air, letrik dan kemudahan lain

Projek rumah rakyat tiada air, letrik dan kemudahan lain

Rumah PPMS Parlimen Silam kelihatan dalam keadaan tidak sempurna manakala jalan raya masih belum berturapLAHAD DATU, 11 Dis 2009: Projek menempatkan semula masyarakat miskin di Silam, dekat sini, menelan belanja berjuta-juta Ringgit tetapi hanya 13 buah rumah kos rendah saja kelihatan dibangunkan.

Rumah satu tingkat tanpa tiang itu tidak mempunyai bekalan air bersih, letrik dan kemudahan asas lain manakala jalan raya pula tidak berturap.

Projek itu dirasmikan Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Timbalana Perdana Menteri pada 2006 tetapi sehingga kini seolah-olah tidak disempurnakan.

Pengerusi Jawatankuasa Pusat Perhubungan (CLC) Tungku Parti Maju Sabah (SAPP), Suaib Mutalib berkata, projek itu merupakan satu Projek Pembangunan Persekutuan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan Sabah (JPPS).

Katanya, Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) membiayai projek itu yang dikenali Cadangan Program Penempatan Masyarakat Setempat (PPMS) dan Kerja-Kerja Yang Berkaitan untuk Kawasan Parlimen Silam.

Peranan JPPS kini diambil alih Jabatan Pembangunan Sabah (SDO).

Suaib berkata, beliau dapati semua 13 unit rumah itu ada penghuni tetapi mereka mendapatkan bekalan air dari sumber tidak menentu seperti air hujan atau dari kawasan lain.

"Kerajaan Barisan Nasional (BN) Sabah perlu memberi penjelasan mengapa projek itu berakhir dalam keadaan sedemikian walaupun menelan belanja jutaan Ringgit," katanya, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Katanya, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Haji Maslan baru-baru ini berkata FELDA memberi peruntukan kira-kira RM120 juta kepada SDO bagi membasmi kemiskinan di Sabah .

Suaib berkata, projek di Silam itu merupakan salah satu daripada beberapa projek membasmi kemiskinan biayaan FELDA melalui SDO di seluruh Sabah .

Katanya, projek lain biayaan FELDA di Sabah, antaranya ialah projek membaikpulih rumah di Kalabakan dan Beaufort telah menelan belanja sebanyak RM7.86 juta.

"Ini bermakna ada baki sebanyak RM112 juta dan projek lain yang ada hanya dua saja iaitu projek penempatan di Silam ini dan projek memelihara rumpai laut di Semporna.

"Mustahil sebahagian besar dari RM112 juta itu habis digunakan untuk membiayai 13 unit rumah PPMS di Silam ini kerana semua rumah itu tidak ada bekalan air bersih, letrik dan kemudahan asas lain," katanya.

Suaib berkata, tidak mungkin juga projek itu masih belum siap kerana kesemua 13 buah rumah itu sudah ada penghuni.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party