Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Dec 16 - SAPP gentlemen dan berani suarakan masalah rakyat

SAPP gentlemen dan berani suarakan masalah rakyat

KOTA KINABALU, 15 Dis 2009: Tindakan Parti Maju Sabah (SAPP) meninggalkan Barisan Nasional (BN) ketika gabungan itu masih memerintah adalah gentlemen dan memenuhi keinginan rakyat.

Ketua Pemuda SAPP Edward Dagul berkata, SAPP menyuarakan masalah rakyat apabila sudah tidak lagi bersama-sama dengan BN kerana ketika masih bersama gabungan itu kerajaan didapati tidak mengendahkan keperluan rakyat walaupun berkali-kali disuarakan.

Katanya, tindakan SAPP meninggalkan BN itu adalah gentlemen kerana sanggup mengorbankan jawatan semata-mata memperjuangkan hak rakyat Sabah .

"Sesebuah parti politik itu boleh dianggap tidak gentlemen apabila keluar daripada sesuatu gabungan dan menyertai gabungan kerajaan. Ini adalah kerana parti itu hanya mengejar jawatan dan kepentingan diri para pemimpin.

"Tetapi berlainan pula apabila parti itu meninggalkan gabungan kerajaan yang memerintah pada ketika itu lebih-lebih lagi apabila gabungan itu baru saja memenangi pilihanraya umum.

"Oleh itu tindakan SAPP keluar daripada BN dan seterusnya memperjuangkan hak rakyat Sabah seperti mengetengahkan masalah kemiskinan akibat pembangunan tidak seimbang yang diamalkan Kerajaan Persekutuan sememangnya gentlemen," katanya, di sini pada hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Pembantu Menteri Kewangan Sabah Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Bolkiah Ismail, baru-baru ini.

Dagul berkata, SAPP menyuarakan masalah rakyat apabila sudah tidak lagi bersama-sama dengan BN kerana dihalang berbuat demikian apabila masih bersama gabungan itu.

Katanya, masalah rakyat yang diutarakan SAPP seperti kadar kemiskinan tinggi adalah benar kerana fakta dikeluarkan dan diperakui kerajaan BN.

Beliau berkata, SAPP tidak akan mengeluarkan kenyataan tanpa menyertakan fakta sahih.

Katanya, SAPP menunding jari terus kearah Kerajaan Persekutuan sebagai penyebab kemiskinan itu kerana mengamalkan dasar pembangunan tidak seimbang.

Dagul berkata, faktor geografi dan keluasan negeri ini berbanding dengan negeri-negeri lain di Semenanjung tidak boleh dijadikan alasan kerana Sarawak lebih besar daripada Sabah tetapi menikmati pembangunan memuaskan dan kadar kemiskinan lebih rendah walaupun sumber negeri jiran itu tidak sebanyak negeri ini.

Katanya, masalah keadaan penempatan penduduk bertaburan di merata tempat dan terpencil serta tidak tertumpu kepada satu-satu tempat juga tidak boleh dijadikan alasan mengapa Sabah sukar menikmati kemajuan kerana Sarawak dan Pahang serta Johor juga mempunyai taburan penduduk seperti itu.

Katanya, semua masalah di Sabah seperti kemiskinan, kekurangan bekalan tenaga letrik, air bersih, kesihatan dan yang penting sekali kehadiran terlalu ramai pendatang asing tanpa izin (PATI) dapat diselesaikan jika Kerajaan Persekutuan benar-benar jujur dan ikhlas.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party