Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2009 Dec 30 - SAPP GESA PM DATO' SERI NAJIB TUBUH SURUHANJAYA SIASATAN DIRAJA

SAPP gesa PM tubuh suruhanjaya siasatan diRaja

TENOM, Dec 30, 2009: Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Jimmy Jawatah mendesak kerajaan Barisan Nasional (BN) khususnya Perdana Menteri Dato'Seri Najib Tun Razak agar menghentikan sikap berdolak dalik berhubung isu penubuhan Suruhanjaya siasatan DiRaja untuk menyiasat skandal kehilangan injin pesawat jet pejuang TUDM dan kebenaran dakwaan Barry Wain penulis buku Malaysian Maverick yang melibatkan mantan PM ke-4 Tun M.

Beliau seterusnya berkata, selagi kerajaan tidak menubuhkan Suruhanjaya siasatan itu, selagi itu rakyat dinegara ini akan terus menyalak kerajaan khususnya PM Dato' Seri Najib supaya berbuat demikian kerana rakyat merasakan mereka berhak untuk mengetahuinya.

"Setiap dakwaan yang mempunyai 80 peratus keboleh percayaan umum, sudah pastilah kerajaan perlu melakukan siasatan secara mendalam dan mendedahkan hasil penyiasatan itu kepada umum kerana isu tersebut telah tersebar luas yang telah meletakkan imej buruk Negara menjadi tontonan masyarakat antarabangsa," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Rabu.

Jimmy yang juga Pengerusi CLC SAPP Melalap dan Nabawan berkata demikian sebagai maklumbalas kenyataan Najib ketika merasmikan kongress PBRS baru baru ini yang memberi reaksi negatif terhadap beberapa gesaan pemimpin pemimpin pembangkang yang meminta kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat skandal kehilangan injin pesawat jet pejuang milik TUDM.

"Selain siasatan itu tertumpu kepada skandal kehilangan injin pesawat pejuang jet milik TUDM yang bernilai puluhan juta ringgit itu, siasatan perlu juga dilakukan terhadap dakwaan penulis Barry Wain dalam bukunya Malaysian Maverick yang mengaitkan mantan PM ke-4 Tun M yang kononnya menyalah urustadbir sejumlah RM100 billion dari khazanah Negara semasa era beliau menjadi PM," kata beliau.

Kedua dua isu nasional itu telah kelihatan memenuhi ruang akhbar nasional dan juga luar Negara termasuk pengendali portal dan blog beberapa minggu lalu, iaitu sebaik sahaja isu kehilangan injin jet pejuang TUDM didedahkan oleh Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika persidangan Parlimen sebelum Krismas.

Dalam pada itu, Jimmy mencadangkan kepada pucuk pimpinan Negara khususnya Dato'Seri Najib supaya memandang serius segala dakwaan tersebut kerana semua dakwaan itu keluar dari pemimpin kerajaan yang berprofail tinggi dan tidak mungkin ia dibiarkan semudah itu sahaja, adalah kerana mereka yang terlibat adalah bekas bekas boss Najib.

"Kerana rakyat didahulukan…tunggak pemimpin Negara harus menegakkan sistem keadilan dan kesaksamaan sejagat demi rakyat dan Negara. Ketegasan dan ketelusan dalam memimpin Negara adalah keutamaannya dalam setiap pencapainya," tambah Jimmy dengan serius.

Oleh: Mail Mathew
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party