Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 2 - Majlis Pastoral Gereja Katholik Tenom lega dengan keputusan mahkamah membenarkan sebutan 'Allah'

Majlis Pastoral Gereja Katholik Tenom lega dengan keputusan mahkamah membenarkan sebutan 'Allah'

TENOM, Jan 2, 2010: Timbalan Pengerusi Majlis Pastoral Paroki Gereja Roman Katholik disini Jimmy Jawatah 45, (gambar) mengalu alukan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang memutuskan bahawa larangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) terhadap penggunaan perkataan 'Allah' adalah tidak sah.

Kata beliau lagi, berikutan keputusan itu Mahkamah turut membenarkan permohonan Gereja Katholik untuk mengetepikan larangan tersebut.

"Saya percaya bahawa semua umat Kristian dinegara ini menyambut baik keputusan tersebut yang melambangkan bahawa keadilan dan amalan demokrasi dinegara ini masih terus subur sepertimana yang termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Jumaat.

Jimmy yang juga Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) berkata demikian sebagai maklum balas beliau terhadap keputusan Mahkamah yang membenarkan perkataan 'Allah' dibenarkan sebagai terjemahan perkataan 'Tuhan' didalam majalah 'The Herald' edisi bahasa Melayu.

Ketika membenarkan percetakkan majalah 'The Herald' menggunakan perkataan 'Allah', Hakim Lau Bee Lan menjelaskan bahawa arahan Menteri Dalam Negeri sebelum ini disifatkannya sebagai 'tidak sah dan batal' sambil menegaskan bahawa perkataan tersebut bukan hanya eksklusif untuk Islam sahaja.

Dalam ertikata lain jelas Jimmy, dengan keputusan itu pihak penerbitan majalah 'The Herald' akan berupaya melebarkan dan meningkatkan syiar keilmuan keagamaan kepada seluruh umat Kristian Katholik dinegara ini tanpa kekangan dan rasa ragu ragu lagi.

"Kita percaya bahawa misi dan visi majalah tersebut telah difahami oleh pihak tertentu dalam kerajaan kerana selain daripada objektifnya untuk meningkatkan kefahaman keagamaan Kristian malah turut membantu kerajaan mendidik dan melahirkan satu masyarakat progresif, berilmu dan bermaruah khususnya generasi muda masa kini dalam membantu Negara ini untuk merealisasikan impiannya menjelang tahun 2020," tegas Jimmy lagi.

Kepada satu soalan bahawa keputusan tersebut bukanlah yang muktamad kerana mungkin kumpulan aktivis Islam akan memfailkan rayuan ke Mahkamah Tinggi berhubung keputusan itu Jimmy berkata,

"Terpulanglah kepada pihak pihak lain untuk merayu keputusan itu, namun jika difikirkan rasionalnya secara timbang tara, tiada perkara yang sensitif atau mengancam keselamatan Negara jika pun keputusan itu dikekalkan…kerana ia suatu perkara yang melibatkan pendidikan dan secara kebetulan sebutan perkataan 'Allah' tidak dapat dielakkan," jelas Jimmy.

Oleh: Mail Mathew
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party