Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 8 - Pemimpin Gereja Katholik kutuk insiden pengeboman Gereja Metro Melawati

Pemimpin Gereja Katholik kutuk insiden pengeboman Gereja Metro Melawati

TENOM, Jan 8, 2010: Timbalan Pengerusi Majlis Gereja Katholik Paroki disini Jimmy Jawatah (gambar), mengutuk sekeras kerasnya tindakan tidak bertanggungjawab pihak tertentu menyerang gereja Metro Tabernacle, Desa Melawati awal pagi ini (Jumaat).

Beliau berkata, tindakan sedemikian tidak mencerminkan kematangan dalam menghadapi sesuatu situasi yang melibatkan sensitiviti kaum dan kepercayaan keagamaan dinegara ini, yang dijamin hak dan kebebasan menurut Perlembagaan.

Malahan katanya, larangan dan arahan Ketua Polis Negara (KPN) telah pun dikeluarkan sebelum ini, tidak membenar berdemo mahunpun bertindak mengganggu kententeraman awam kepada mana mana pihak yang tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah berhubung isu Kalimah ‘Allah’.

Sebaliknya kata Jimmy, beliau bersetuju saranan KPN sebelum ini bahawa isu tersebut harus diletakkan atas bidangkuasa Mahkamah untuk menyelesaikannya.

"Saya bersimpati dengan kejadian Gereja Metro dan meminta mereka bersabar dan akur dengan apa yang telah berlaku….seterusnya menyeru umatnya bertenang dan jangan melakukan sebarang tindakbalas kerana itu bukan budaya umat Keristian," kata beliau dalam satu kenyataan disini pada Jumaat.

Jimmy yang juga Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) berkata demikian sebagai maklumbalas beliau terhadap satu laporan portal Malaysiakini.com yang memetik bahawa Gereja Metro yang terletak di Desa Melawati telah dibom awal pagi Jumaat oleh sekumpulan yang tidak dikenali.

Menurut laporan itu, kejadian tersebut tidak ada menyatakan yang melibatkan nyawa terkorban kecuali harta benda dan bangunan yang rosak teruk akibat kebakaran tersebut.

Ekoran kejadian itu semalam, Perdana Menteri Dato’Seri Najib Tun Razak difahamkan mengeluarkan kenyataan mengutuk kejadian tersebut seterusnya mengarahkan pihak keselamatan mengawal ketat keselamatan tempat tempat ibadah yang terdapat dikawasan itu.

Dalam pada itu, beberapa hari lalu terdapat kumpulan kumpulam Umat Islam yang tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Tinggi baru baru ini, yang membenarkan sebutan perkataan ‘Allah’ didalam penerbitan majalah ‘The Herald’ merasa marah dengan keputusan tersebut malah mereka mengancam untuk mengadakan tujuk perasaan secara besar besaran diseluruh Negara.

Bagaimana pun keputusan itu ditangguhkan pelaksanaannya setelah pihak KDN berjaya dalam rayuannya yang dibuat sehari selepas itu untuk menangguhkan keputusan itu sementara menunggu keputusan Mahkamah Rayuan berhubung kes tersebut.
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party