Utama Bahasa Malaysia 中文版 Sumbangan Keahlian
Utama | Organisasi | Latar Belakang | Wanita | Pemuda | Kelab GKB | Galleri Gambar | Komen | <%= Request.ServerVariables("REMOTE_USER")%>  <%= now %>

... Parti Maju Sabah (Sabah Progressive Party) .... United We Build, Together We Progress in Gabungan

Put your views, comments on how to help Sabah regain its pride

Follow Sappmedia on Tweet

Borneo Herald

A little contribution goes a long way

Message

Yong Teck Lee: "This is my promise to you, that our struggle continues and I will always be by your side"...."Trust and integrity of the leaders are fundamental to the future of a country or a government or, in our case, SAPP as a serious political party of the future"

------------

Send us yours to publish

2010 Jan 11 - Mositun terperangkap dengan jeratnya sendiri

Mositun terperangkap dengan jeratnya sendiri

Jan 11, 2010: AKIBAT SURUNG TARIK dalam isu SAS oleh Ketua Penerangan PBS Datuk Johnny Mositun akhirnya memakan dirinya sendiri, apabila Mositun diasak dengan pelbagai kenyataan demi kenyataan dari para pemimpin SAPP termasuk satu laporan Polis yang dibuat Ketua Pemuda SAPP Edward Dagul, akhirnya Mositun mengakui yang Datuk Yong ketika menjadi Ketua Menteri tidak melakukan kesilapan dalam isu kegagalan SAS.

Diantara kenyataan Mositun yang dipetik seperti berikut "It had never occurred to him to accuse Yong of wrongdoing or criminal liability with regard to the SAS fiasco, adding that his contention that… many investors had bought the shares when Datuk Yong Teck Lee was Chief Minister..could not be construed as accusing him (Yong) of wrongdoing".

Keadaan menjadi parah lagi apabila Mositun dicabar oleh Bendahari Agung SAPP Datuk Wong Yit Ming supaya Mositun meminta kerajaan Barisan Nasional (BN) membentangkan satu 'kertas putih' di Dewan Undangan Negeri (DUN) berhubung skandal kegagalan SAS jika kerajaan BN dan Mositun berkesungguhan untuk mengambil perhatian serius berhubung masalah tersebut.

Mungkin Mositun berhasrat untuk sengaja menyemarakkan semula isu tersebut dimata rakyat untuk tujuan politik semata mata, namun beliau terlupa bahawa isu kegagalan SAS yang sering dikaitkan dengan Datuk Yong sebagi puncanya telah 'diintai' oleh kepimpinan SAPP dimana kali ini memerangkap Mositun.

Lantaran itu, dua lagi pemimpin kanan PBS iaitu Naib Presidennya Datuk Herbert Timbun Lagadan dan Ahli Majlis Tertinggi Chin Tet Ming bertindak ala 'bidan terjun' ke kancah pergeseran itu dengan membawa isu lain seperti kegagalan SESB setelah diserahkan ke kerajaan Persekutuan dan BIMP-EAGA.

Tindakan ala 'bidan terjun' Herbert dan Chin yang bertujuan untuk menyelamatkan rakan mereka daripada 'separuh lemas dilautan politik' dengan menambah nilai 'tekanan politik' terhadap mantan Ketua Menteri itu yang juga Presiden SAPP Yong Teck Lee nampaknya menjadi sia sia kerana Yong masih terus bertenaga.

Malahan Yong menyifatkan Herbert tidak layak mengetengahkan persoalan yang dibawanya kerana Herbert sendiri tidak tahu menahu tentang bagaimana BIMP-EAGA terwujud dan juga SEB (sebelum diserahkan ke pentadbiran persekutuan yang kemudianya selepas diperbadankan mejadi SESB) bingkas kehilangan modal menjawab dan memaksa Herbert 'menutup mulut'.

Datuk Yong yang semakin segar dan bersemangat itu terus melontarkan hujah hujah beliau menjelaskan tujuan kewujudan BIMP-EAGA adalah sebagai suatu mekanisma yang dirangka khas untuk membantu meningkatkan ekonomi dikawasan Selatan Filipina supaya PATI yang berasal disitu tidak akan kembali ke Sabah selepas mereka dihantar pulang.

Manakala SEB yang turut dipersoalkan Herbert, Yong menjelaskan bahawa penyerahan SEB kepada pentadbiran Persekutuan sekitar diawal tahun 1980an dilakukan oleh kerajaan Parti Berjaya, yang merasakan bahawa SEB harus berada dipihak pusat bersama sama dengan TNB yang bertanggung jawab dalam pembekalan tenaga yang mempunyai keupayaan kewangan yang lebih besar.

Percaturan politik oleh ketiga tiga tokoh dalam PBS berjaya dipintas oleh pemimpin pemimpin SAPP dengan mudah, malah mereka kini menerima satu lagi tamparan dimana Setiausaha Agung SAPP Datuk Richard Yong yang meminta pemimpin PBS terbabit memohon maaf kepada rakyat Sabah kerana memainkan sentimen politik dengan memutarbelitkan fakta sehingga RAKYAT terpedaya membenci pemimpin SAPP khususnya Datuk Yong Teck Lee kerana isu SAS yang tidak tepat.

Setelah usaha Mositun dan rakan rakannya gagal menebus kembali tuduhan mereka terhadap Yong berhubung isu SAS, Mositun dengan berterus terang menyatakan bahawa dia (Mositun) tidak berniat menuduh Yong mendalangi kegagalan SAS, sebaliknya Yong tidak melakukan apa apa kesilapan terhadap pengurusan SAS ketika Yong menjadi Ketua Menteri Sabah pada ketika itu.

Apa pun, sepertimana bidalan ada mengatakan 'Terlajak perahu boleh ditarik…terlajak kata buruk padahnya'. Bagaimana pun syabas kepada Mositun dan rakan rakannya telah sedar dan mengakui kesilapan tuduhan mereka.

Oleh: GONOD
 

Hanya seorang ahli Tanjong Papat CLC letak jawatan setakat ini.

Nov 10, 2008: Ibu pejabat SAPP ingin mengumumkan bahawa setakat hari ini hanya seorang daripada 1, 765 ahli di 18 cawangan kerusi Tanjong Papat secara rasmi telah keluar parti.

Surat bekas ahli Datuk Raymond Tan yang dikatakan bertarikh pada Sep 23, 2008 telah dihantar dengan tangan ke ibu pejabat SAPP oleh seorang kakitangan Kem.Pembangunan Infrastruktur hari ini..

Malam Mesra Warga Emas SAPP CLC Luyang

(Nov 1, 2008): Sebanyak 400 warga emas Luyang bersama keluarga mereka telah di rayakan di satu majlis Malam Mesra Warga Emas yang dianjurkan Pejabat Perhubungan DUN Luyang, Parti Maju Sabah, ataupun CLC SAPP Luyang di Dewan Serbaguna Luyang semalam.Copyright (C) 1996-2015 Sabah Progressive Party (R) All Rights Reserved
Pages maintained by Sabah Progressive Party